REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
23.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Coronavirus: UNESCO îngrijorată de ''potenţialele ameninţări'' pentru cei mai vulnerabili

Coronavirus: UNESCO îngrijorată de ''potenţialele ameninţări'' pentru cei mai vulnerabili

Replica API 8 aprilie 2020 | 00:00 664

Audrey Azoulay

Directoarea generală a UNESCO s-a declarat marţi ''îngrijorată de potenţialele ameninţări pentru drepturile omului, viaţa privată şi standardele etice'' în această perioadă de pandemie, şi a cerut ''responsabilitate colectivă'' pentru protejarea celor mai vulnerabili, relatează AFP, citată de Agerpres.

"În această perioadă de incertitudine, în care societăţile din întreaga lume iau măsuri rapide şi radicale împotriva pandemiei, sunt îngrijorată de potenţialele ameninţări la adresa drepturilor omului, a vieţii private şi a standardelor etice, în special faţă de cei mai vulnerabili", a declarat Audrey Azoulay într-un comunicat.

"Această criză cere ce este mai bun din umanitate, cu principii etice drept busolă", a mai spus ea.

Comitetul Internaţional de Bioetică al UNESCO şi Comisia Mondială de Etică a Cunoştinţelor Ştiinţifice şi a Tehnologiei au emis o declaraţie comună "pentru a ghida factorii de decizie şi a informa publicul cu privire la considerentele etice esenţiale care trebuie luate în considerare în lupta globală împotriva acestei pandemii".

"Pandemia poate genera un stres psihologic intens la persoanele şi grupurile vulnerabile şi marginalizate din toate regiunile lumii şi chiar mai mult în ţările în curs de dezvoltare", se arată în comunicatul comun.

Aceşti experţi subliniază "vulnerabilitatea legată de sărăcie, discriminare, gen, boală, pierderea autonomiei sau a funcţiei, vârsta avansată, dizabilitate, etnie, încarcerare, statutul de refugiat şi apatrid".

Potrivit UNESCO, lupta împotriva COVID-19 "necesită recunoaşterea colectivă a acestor vulnerabilităţi emergente şi în creştere pentru a se asigura că răspunsurile politicilor sociale şi de sănătate din întreaga lume nu lasă pe nimeni în urmă".

"Stigmatizarea şi discriminarea trebuie evitate pentru a asigura eficacitatea măsurilor de sănătate publică, în timp ce măsurile de cercetare ştiinţifică şi de sănătate trebuie să depăşească diviziunile politice, geografice şi culturale", au afirmat experţii.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367