REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Coronavirus: Universitatea Oxford recrutează peste 10.000 de voluntari pentru testarea unui vaccin

Coronavirus: Universitatea Oxford recrutează peste 10.000 de voluntari pentru testarea unui vaccin

Replica API 23 mai 2020 | 00:00 1106

Universitatea Oxford a anunţat vineri că doreşte să recruteze peste 10.000 de persoane pentru cea de-a doua fază a unui studiu clinic, despre care a spus că "progresează foarte bine", demarat pentru a dezvolta un vaccin împotriva noului coronavirus în parteneriat cu compania farmaceutică AstraZeneca, informează AFP, citată de Agerpres.

Faza iniţială a acestui studiu clinic (teste realizate pe pacienţi umani), concepută pentru a evalua siguranţa şi eficacitatea vaccinului, a fost lansată în aprilie pe o mie de voluntari cu vârste cuprinse între 18 şi 55 de ani. "Următorul studiu va fi realizat pe un eşantion de până la 10.260 de adulţi şi copii", au precizat reprezentanţii Universităţii Oxford într-un comunicat.

"Studiul clinic progresează bine şi vom demara acum teste pentru a evalua reacţia imunitară indusă de vaccin la adulţi cu vârste mai avansate", a explicat profesorul Andrew Pollard, care coordonează Oxford Vaccine Group. Cercetătorii vor să afle dacă acest vaccin potenţial "poate să ofere o protecţie pentru o populaţie mai mare".

Pe durata fazei a doua, reacţia imunitară declanşată de vaccin va fi evaluată pe persoane cu vârste cuprinse de la cinci la 69 de ani.

Faza a treia va permite oamenilor de ştiinţă să măsoare eficacitatea vaccinului pe un grup amplu de voluntari cu vârste de cel puţin 18 ani.

Universitatea Oxford, al cărei proiect este finanţat şi de guvernul britanic, a încheiat un parteneriat cu laboratorul farmaceutic britanico-suedez AstraZeneca pentru fabricarea şi distribuirea în lumea întreagă a acestui vaccin în curs de dezvoltare.

În aprilie, Universitatea Oxford a demarat prima fază a studiului clinic şi a anunţat un obiectiv foarte ambiţios: acela ca noul vaccin să devină disponibil pentru publicul larg în toamna acestui an.

Însă vineri, într-o declaraţie pentru BBC, profesorul Andrew Pollard a spus că este "foarte greu de ştiut momentul exact" când cercetătorii vor obţine "dovezile ce atestă că vaccinul funcţionează cu adevărat".

Vaccinul creat de cercetătorii de la Oxford se bazează pe un adenovirus modificat, care îi afectează pe cimpanzei. El permite "generarea unei puternice reacţii imunitare după o singură doză şi nu este vorba despre un virus replicant", care, totodată, "nu poate să provoace o infectare continuă la individul vaccinat".

Din cele 188 proiecte de cercetare aflate în desfăşurare în lumea întreagă pentru găsirea unui vaccin, opt se află în prezent în etapa studiilor clinice (realizate pe oameni), potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Găsirea unui vaccin este considerată singura cale posibilă pentru revenirea la "normalitate" a omenirii, a prevenit în aprilie secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614