REPLICA ONLINE CONSTANTA

3.7° ConstanÈ›a Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
3.7° ConstanÈ›a MarÈ›i, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Coronavirusului din China: Seamănă foarte mult cu gripa, iar medicii spun că, dacă vor exista cazuri în România, bolnavii pot fi tratați în țară

Coronavirusului din China: Seamănă foarte mult cu gripa, iar medicii spun că, dacă vor exista cazuri în România, bolnavii pot fi tratați în țară

Replica API 23 ianuarie 2020 | 00:00 335

Boala provocată de noul coronavirus care a ucis 9 oameni în China se aseamănă foarte mult cu gripa, principalele simptome fiind febra, tusea seacă, starea generală proastă, durerea de cap și tulburările respiratorii, a explicat, pentru HotNews.ro, profesorul Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș. Adrian Streinu Cercel mai spune că "tratament care să se adreseze acestui virus nu există, în schimb există tratamente patogenice, care se adresează căilor prin care boala se poate constitui, ceea ce este deosebit de important".

Care sunt simptomele. Simptomele date de îmbolnăvirea cu coronavirus seamănă foarte mult cu cele ale gripei: febră, tuse seacă, stare generală proastă, durere de cap și tulburări respiratorii.

Virusul se transmite de la om la om. În eventualitatea în care la unitățile de primiri urgențe ale spitalelor vor ajunge persoane care prezintă aceste simptome, ele vor fi întrebate dacă au călătorit în zone afectate de noul coronavirus sau dacă au intrat în contact cu persoane care au călătorit în zonele respective.

Există tratament pentru coronavirus? Un tratament care să se adreseze acestui virus nu există în acest moment, în schimb există tratamente patogenice, care se adresează căilor prin care boala se poate constitui, a explicat managerul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș.

Bolnavii pot fi tratați în România. Medicul Adrian Streinu Cercel dă asigurări că, în cazul în care se vor înregistra cazuri de îmbălnăvire pe teritoriul României, "primele cazuri vor fi adresate Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș, și aici avem expertiza și cunoștințele necesare ca să putem interveni".

Profesorul Adrian Streinu Cercel a participat, miercuri dimineață, la Ministerul Sănătății, la o întâlnire a specialiștilor în sănătate publică, boli infecțioase și microbiologie, care a avut ca scop elaborarea unui set de măsuri pentru a preveni intrarea coronavirusului în România. Întâlnirea grupului de specialiști a fost coordonată de Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Medicul Adrian Streinu Cercel a explicat, pentru HotNews.ro, că "setul de măsuri prevede supravegherea intrărilor în țară, pentru că de acolo începe toată problema, informarea populației, modalitățile de informare a populației, această recomandare către Ministerul Transporturilor de achiziție de sisteme de detecție termică (pentru aeroporturi, pentru a identifica persoanele care au febră - n. red.). De asemenea, mai sunt punctele de derulare și modul în care se desfășoară monitorizarea, dispensarizarea, internarea, diagnosticarea etc a pacienților, care sunt probleme tehnice."

Adrian Streinu Cercel a mai explicat că, din punctul de vedere al simptomelor, acest sindrom "se aseamănă destul de mult cu gripa - febră, tuse seacă, stare generală proastă, dureri de cap, tulburări respiratorii - ceea ce face ca bolnavul să ajungă într-o unitate de primiri urgențe, pentru a fi diagnosticat".

În eventualitatea în care la unitățile de primiri urgențe ale spitalelor vor ajunge persoane care prezintă aceste simptome, ele vor fi întrebate dacă au călătorit în zone afectate de noul coronavirus sau dacă au intrat în contact cu persoane care au călătorit în zonele respective, apoi vor urma ceilalți pași - testare și diagnosticare.

În ceea ce privește tratamentul pentru coronavirus, un tratament care să se adreseze acestui virus nu există în acest moment, în schimb există tratamente patogenice, care se adresează căilor prin care boala se poate constitui, ceea ce este deosebit de important, a explicat managerul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș. "Un tratament există, numai că acel tratament trebuie să fie foarte bine ținut sub control, pentru intervenții precise", a adăugat Adrian Streinu Cercel.

Medicul Adrian Streinu Cercel dă asigurări că, în cazul în care se vor înregistra cazuri de îmbălnăvire pe teritoriul României, "primele cazuri vor fi adresate Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș, și aici avem expertiza și cunoștințele necesare ca să putem interveni".

Citește mai mult pe: HotNews.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920