REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Corpul de control al ministrului Energiei, VERIFICĂRI la Oil Terminal: acuzaţiile lui Bărbulescu nu se confirmă

Corpul de control al ministrului Energiei, VERIFICĂRI la Oil Terminal: acuzaţiile lui Bărbulescu nu se confirmă

Replica API 3 august 2016 | 00:08 222

Nereguli şi prejudicii uriaşe, sesizate de reprezentantul Broadhurst - balon de săpun

Nereguli şi prejudicii uriaşe, sesizate de reprezentantul Broadhurst - balon de săpun

Şefii Oil Terminal nu au încălcat legea, iar singurul care a călcat în străchini este administratorul Bogdan Stănescu, celebru pentru faptul că învasează, lunar, 12 lefuri de la stat. Consilier al fostului viceguvernator BNR Bogdan Olteanu, arestat pentru corupţie, Stănescu este suspectat de conflict de interese, după ce s-a numit administrator la Oil Terminal SA Constanţa, ca şef al Direcţiei Generale Privatizare şi Administrare a Participaţiilor Statului în Energie (DGPAPSE), în condiţiile în care era administrator special şi la Oltchim, firmă datoare la Oil Terminal. Situaţia lui Stănescu, dar şi a membrilor AGA, care ar încasa ilegal indemnizaţii, a ajuns în atenţia ANI. În rest, toate sesizările făcute de alt administrator Oil Terminal, Dan Cristian Bărbulescu, la adresa colegilor săi, nu se confirmă. Concluziile apar într-o notă a Corpului de control, semnată de ministrul Energiei Vlad Grigorescu.

Controlul Corpului de control al ministrului Energiei a efectuat verificări cu privire la activitatea Oil Terminal în perioada 2013- 2015, în urma delaţiunilor făcute de Dan Cristian Bărbulescu, reprezentantul acţionarului minoritar Broadhurst Investments, un duşman declarat a tot ce înseamnă conducere ministerială. Astfel, Bărbulescu a reclamat faptul că cei din conducerea Oil Terminal, adică proprii colegi, au prezentat intenţionat către acţionari situaţii financiare inexacte despre societate, săvârşind astfel infracţiuni şi atrăgându-şi astfel şi măsuri administrative ale ANAF împotriva directorului general Sorin Ciutureanu. Corpul de control a constatat însă că instanţa i-a dat câştig de cauză definitiv lui Ciutureanu, care a contestat amenda ANAF, iar auditul financiar al Oil Terminal a fost corect realizat, motiv pentru care a respins acuzaţia lui Bărbulescu. Reprezentantul Broadhurst a mai spus că auditorul financiar angajat de Oil Terminal se afla în conflict de interese cu societatea de stat constănţeană, întrucât cele două părţi se judecau pentru nişte bani. În realitate, Corpul de control a sesizat că procesul dintre Romar- Co Audit SRL şi Oil Terminal SA s-a terminat înaintea procedurilor organizate de companie pentru angajarea unui auditor şi a fost câştigat chiar de SRL-ul în discuţie, astfel încât nu exista nici un conflict de interese. Bărbulescu a mai reclamat faptul că acordul petrolier încheiat între Oil Terminal SA şi Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) a fost subevaluat. Oficialii ministerului au concluzionat însă că valoarea redevenţei plătite statului de către Oil Terminal, de circa 3 milioane lei, este corectă, după cum a aprobat acelaaşi stat, prin Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) a companiei. De asemenea, reprezentantul Broadhurst, cel mai puternic off-shore cipriot prezent pe piaţa din România, şi-a pârât colegii cum că ar fi operat sub costuri, majorând o singură dată tarifele practicate de companie. Nici aici Corpul de control nu i-a dat dreptate lui Bărbulescu, după ce a constatat că tarifele au fost cele aprobate de ANRM, iar Oil Terminal a înregistrat profit imediat după majorarea acestora.

Depăşiri bugetare aprobate de administratori

Oficialul Broadhurst a obiectat şi cu privire la bugetele Oil Terminal din 2013, 2014 şi 2015, despre care a spus că prevedeau cheltuieli de câteva milioane de lei nejustificate şi ilegale, în special cu salariile angajaţilor şi consumul de energie. Verificările Corpului de control au relevat însă faptul că depăşirile bugetelor de cheltuieli s-au încadrat în termenii legali şi au fost aprobate de CA, astfel încât reclamaţia lui Bărbulescu nu are temei. O altă reclamaţie făcea referire la o presupusă fraudă legată de recuperarea crenţelor de la debitoarea Oil Prod SRL, firmă aflată în insolvenţă. Trimişii ministrului Energiei au constatat şi aici că Oil Terminal a recuperat deja 64.000 lei şi aşteaptă la masa credală, alături de ceilalţi creditori, un rest de plată de aproape 180.000 lei, situaţie care nu poate acoperi nici o fraudă a administraţilor pârâţi de colegul lor, din moment ce totul este la latitudinea unui lichidator şi a judecătorului sindic. „Având în vedere verificîrile efectuate, pe baza docuemtnelor puse la dispoziţia echipei de control şi a punctelor de vedere exprimate de către reprezentanţii Oil Terminal SA, aspectele cuprinse în sesizarea înregistrată la Corpul de control al Ministrului Energiei cu nr. 179.054CCM2016, prin care au fost semnalate presupuse nereguli în situaţiile financiare şi administrarea societăţii Oil Terminal SA Constanţa nu se susţin”, se arată la finalul notei semnată pe 29.07.2016 de către ministrul Vlad Grigorescu.

Rocsana CRISTEA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614