REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.7° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
13.7° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Corupția din Guvernul român, criticată de SUA. Ce spune raportul americanilor despre presa de la noi

Corupția din Guvernul român, criticată de SUA. Ce spune raportul americanilor despre presa de la noi

Replica API 23 aprilie 2018 | 01:18 315

Corupţia şi lipsa de transparenţă sunt principalele aspecte criticate în raportul incendiar, de 38 de pagini, realizat de Guvernul american.

"Practicile corupte rămân răspândite. Au existat numeroase acuzaţii de corupţie guvernamentală anul acesta. (...) Darea de mită rămâne o practică obişnuită în sectorul public. Legile nu au fost implementate întotdeauna eficient, iar oficialii, inclusiv judecătorii, sunt implicaţi uneori în practici corupte, cu impunitate. Imunitatea penală a unor foşti şi actuali membri ai Cabinetului, care au fost şi parlamentari, a blocat uneori anchetele", scrie Departamentul de Stat în raportul său anual privind Drepturile Omului.

Raportul atrage atenţia că verdictele în cazurile de corupţie sunt incoerente, adică sentinţele variază pentru infracţiuni similare. Mai mult decât atât, există probleme procedurale şi administrative legate de confiscarea bunurilor. Acestea au dus la tergiversarea procedurilor judiciare. Cele trei puteri ale statului sunt afectate de conflictele de interese şi încălcarea standardelor etice, mai scrie Guvernul american.

La capitolul "Libertatea presei", Departamentul de Stat aminteşte că ministrul de Interne, Carmen Dan, a făcut, în februarie anul trecut, o "listă neagră" cu jurnaliştii care au susţinut protestele. În raport sunt criticate şi posturile de televiziune care atacă statul de drept.

"Organizaţii independente (...) au notat o politizare excesivă a presei, mecanisme corupte de finanţare şi politici editoriale subordonate intereselor proprietarilor. Mai multe organisme media, conduse de oameni de afaceri care fie au fost găsiţi vinovaţi, fie sunt anchetaţi pentru presupusă fraudă şi activităţi corupte au obligat să plece reporteri cunoscuţi pentru promovarea statului de drept", afirmă Departamentul de Stat.

Şi condiţiile din închisorile române se află în atenția Washingtonului. În raport scrie despre standarde internaţionale ignorate și despre deciziile CEDO în această privință. Nu în ultimul rând, raportul notează că violenţa asupra femeilor, inclusiv în rândul celor căsătorite, a continuat să reprezinte o problema serioasă pe care guvernul nu a gestionat-o cum trebuie.

Efectele unui raport atât de critic riscă se se resimtă în economie.

Experţii afirmă că problemele din România sunt bine-cunoscute pe plan internaţional.

sursa

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Parca vad ca apare jegul oltenesc si ,franc si cu mult tupeu,le transmite celor din Departamentul de Stat ca sunt prost informati si ca ei ,guvernul si parlamentul RO ,sun curati ca lacrima si nevinovati ca niste prunci.Stau si ma gandesc ,oare ce au avut in cap cei care,intr-o duminica de decembrie,au plecat de acasa ca sa faca ce,sa puna stampila pe ciuma rosie si sa se condamne singuri la saracie si nesiguranta.Idiot popor suntem!
1
0
ne iau de urechi....
3
1
Se vede de la o posta cat esti de cretin , boule .Chiar daca nici la ei lucrurile nu sunt perfecte , asta nu inseamna ca nu tb sa luam pozitie cu ce se intampla la noi . Mai mergi si un pic pe la scoala , nu mai astepta ajutoare de la ,, ciuma rosie '' , jedule care esti !
3
1
stie toata lumea ce se intampla la noi, numai noi nu vrem sa recunoastem .Santem un popor de oameni prosti ca ii lasam sa faca ce vor ,iar uni dintre noi mai comenteaza si la critici ,probabil e unul cu mentalitati comuniste de mult apuse ,vai de el ,numai roman nu este
4
1
La voi sunt toate ok.Vedeti va in plmea de golanii vostrii.
3
3

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102