REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.2° Constanța Dum., 3 Dec. 2023
Anul XX Nr. 6566
14.2° Constanța Duminică, 3 Decembrie 2023 Anul XX Nr. 6566

Corupție la Parlamentul European. Vicepreședinta Eva Kaili, reținută după ce poliția i-a percheziționat locuința. Qatarul, suspectat că ar fi implicat

Corupție la Parlamentul European. Vicepreședinta Eva Kaili, reținută după ce poliția i-a percheziționat locuința. Qatarul, suspectat că ar fi implicat

Valentina CAMARA 10 decembrie 2022 | 10:05 982

Eva Kaili, vicepreşedintele Parlamentului European, a fost reţinută vineri seară, la Bruxelles, sub acuzaţii de corupţie, alături de alte patru persoane.

Eva Kaili, vicepreşedintele Parlamentului European

Potrivit cotidianului Le Soir, anchetatorii au indicii că o țară din Golf, cel mai probabil Qatar, ar fi oferit mari sume de bani şi cadouri generoase pentru a influenţa decizii politice şi economice ale Parlamentului European.

Scandal de corupție la Parlamentul European
Presa belgiană a transmis vineri seara că patru arestări și 16 percheziții au fost efectuate vineri la Bruxelles în cadrul unei ample anchete anticorupție a parchetului federal. Alături de vicepreședinta Parlamentului European, alte patru persoane, toți italieni, ar fi fost reținuți.

Este vorba despre directorul ONG-ului No Peace Without Justice, Niccolò Figà-Talamanca; liderul de sindicat Luca Visentini; fostul europarlamentar S&D Pier-Antonio Panzeri; şi asistent parlamentar în grupul S&D şi partener al lui Kaili, Francesco Giorgi, potrivit agenţiei de ştiri italiene ANSA.

Procurorii belgieni au transmis că au recuperat 600.000 de euro în numerar şi a confiscat computere şi telefoane mobile în acţiunea de vineri. În total, în cadrul raidurilor au fost percheziţionate 14 locaţii.

De câteva luni, anchetatorii Poliţiei Judiciare Federale au suspectat că o ţară din Golf ar influenţa deciziile economice şi politice ale Parlamentului European, acest lucru făcându-se prin plata unor sume mari de bani sau oferirea unor cadouri generoase unor terţi cu o importanţă politică şi semnificativă. /sau poziţie strategică în cadrul Parlamentului European”, se arată într-un comunicat al Parchetului Federal din Belgia.

Autoritățile belgiene nu au numit țara implicată în acest caz de corupție, comunicatul de presă făcând referire doar la „un stat din Golf”, însă publicația Le Soir, a scris că ar fi vorba despre Qatar.

Sursa citată susține că ancheta vizează încercările Qatarului de a demonstra că a făcut progrese în ceea ce privește drepturile omului și condițiile de muncă ale migranților care au lucrat pentru a ridica stadioanele care găzduiesc Campionatul Mondial de Fotbal.

Cine este Eva Kaili, vicepreședinta PE

Eva Kaili, în vârstă de 44 de ani, este unul dintre cei 14 vicepreședinți ai Parlamentului European, și fostă prezentatoare la o televiziune grecească. Locuința ei a fost percheziționată vineri seara târziu și a fost dusă pentru interogatoriu la poliția belgiană, potrivit procurorilor din Bruxelles.

Eva Kaili a fost expulzată de partidul său politic din Grecia pe fondul unei anchete de corupție.

Mișcarea Socialistă Panelenă (PASOK), unul dintre principalele partide de opoziție din Grecia, a anunțat vineri într-un comunicat: “Ca urmare a ultimelor evoluții și a anchetei autorităților belgiene privind corupția unor oficiali europeni, europarlamentarul Eva Kaili este expulzată din PASOK-Mișcarea schimbării prin decizia președintelui Nikos Androulakis”.

Grupul politic al lui Kaili din cadrul Parlamentului European, Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților, a anunțat, de asemenea, vineri, că o suspendă pe Kaili din grup cu efect imediat “ca răspuns la investigațiile în curs”.

Contactat de Euronews, serviciul de presă al Parlamentului European a declarat că “Parlamentul European nu comentează procedurile judiciare”.

Ca întotdeauna, Parlamentul European cooperează pe deplin cu autoritățile naționale responsabile. La fel și în acest caz specific”, au adăugat aceștia.

Partidul Popular European (PPE), de centru-dreapta, cel mai mare din hemiciclu, a declarat că “nicio piatră nu trebuie lăsată neîntoarsă” în ancheta în curs.

Nu există loc pentru corupție nicăieri în UE. Autoritățile au tot sprijinul nostru”, a declarat grupul.

Europarlamentarul Verzilor din Germania, Anna Cavazzini, și-a împărtășit pe Twitter surpriza cu privire la arestarea lui Kaili.

Acest lucru este destul de șocant dacă suspiciunile se adeveresc”, a scris Cavazzini pe Twitter. “Am auzit discursul ei foarte pro-Qatar (în plen) și am fost extrem de surprinsă de acest lucru”, potrivit fanatik.ro  . 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
La Bruxelles e o structura mafiota de Hotii.Uitativa dsv ce mari Hotii din Ro,ne reprezinta pe noi. Si veti vedea totul ca in oglinda si puteti analiza.
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
21491054326-11-2023
5/49
32195312716
joker
2 4 8 6 8 3134232633