REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Coșa: Construcțiile care n-au 200 de metri de la linia apei vor fi demolate. Video

Coșa: Construcțiile care n-au 200 de metri de la linia apei vor fi demolate. Video

Mirela PASCAL 11 martie 2023 | 00:00 12264

Prefectul Constanței, Silviu Coșa, s-a aflat vineri, 10 martie a.c., în studioul Replica, unde a făcut o retrospectivă a anului trecut, dar a abordat și subiecte de interes pentru constănțeni. Unul dintre acestea vizează învățământul dual, iar altul... pregătirea pentru noul sezon estival. Totodată, reprezentantul Guvernului în teritoriu a vorbit și despre nemulțumirea operatorilor legată de noua ordonanță de închiriere a sectoarelor de plajă, ocazie cu care a anunțat că, potrivit unor noi prevederi legale, construcțiile aflate pe o rază de protecție de 200 de metri de la linia apei trebuie demolate. Mai mult despre acest subiect, dar și alte subiecte, puteți urmări în materialul de mai jos.

Cosa: Constructiile care n-au 200 de metri de la linia apei vor fi demolate. Video

A fost un an în care, în baza evoluției epidemiologice, am crezut că ne vom întoarce la normalitate. Într-adevăr, starea de alertă a încetat la începutul anului, însă aproape concomitent a început conflictul generat de agresiunea Rusiei în Ucraina, drept pentru care activitățile s-au deplasat, din punct de vedere al situațiilor de urgență, către acoperirea necesităților din această zonă. Astfel, dacă în primele două luni ale anului, am avut mai bine de 20 de hotărâri ale Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, axate pe tot ce însemna restricții epidemiologice si tot felul de alte măsuri necesare protejării populației, ulterior activitatea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență s-a translatat pe ceea ce înseamnă aprobare de spații de cazare pentru refugiați, transporturi, pentru că au fost aproape 6000 de persoane care au fost transportate din Constanța în alte județe, în vederea obținerii documentelor de protecție temporară”, a declarat prefectul Silviu Coșa.

Tot anul trecut, reprezentantul Guvernului în teritoriu s-a preocupat ca sezonul estival să fie unul reușit. „Într-un astfel de an am găsit timp, încă din 6 ianuarie, odată cu vizita ministrului Cadariu, și pentru o altă constantă economică socială a Constanței, respectiv sezonul estival. Anul trecut, cu sprijinul ministrului turismului, cu sprijinului premierului și cu foarte multă implicare și din partea noastră și din partea agenților economici din domeniul HoReCa, s-a reușit acea tranzitare a bancurilor de șezlonguri mai aproape de linia apei, astfel încât lățimea plajelor să nu reprezinte un impediment pentru buna utilizare a acestora și confortul turiștilor. Întotdeauna vor fi nemulțumiți, principalul este ca noi să facem tot ceea ce ne stă în putere pentru a mulțumi o majoritate de turiști, în primul rând, și bineînțeles, în momentul în care există mai mulți turiști și constănțenii care operează în domeniu, care lucrează în domeniu”, a spus Coșa.

Cosa: Constructiile care n-au 200 de metri de la linia apei vor fi demolate. Video

Și, pentru că mai este puțin până la debutul sezonului estival, l-am întrebat pe Silviu Coșa în ce stadiu sunt pregătirile. „Am așteptat și a fost aprobată, în ședința de guvern, Ordonanța cu privire la noua procedură a închirierii plajelor. În momentul de față, în special în zona Mamaia, Mamaia Nord, Năvodari, există aproape 200 de loturi de plajă care sunt libere de contract. Ele trebuie să-și găsească noi administratori, astfel încât aceștia, în timp util, să poată pregăti plajele și să le ofere turiștilor. Situația este într-adevăr complicată. O mare parte din locurile de cazare sunt deja contractate și ele au fost oferite spre contractare de hotelieri având incluse șezlongurile pentru plajă. Așteptăm să vedem. Ordonanța a fost aprobată, se știe în mod sigur că procedura de licitație va fi organizată la nivel central de către ANAR. Se făcea la nivel local. ANAR-ul va recurge în perioada următoare, prin intermediul unor comisii, la elaborarea caietelor de sarcini, în care vor fi specificate toate elementele care țin de modul în care ulterior se vor exploata plajele. Având în vedere lățimea plajelor, acestea pot dobândi destinate multiple, nu doar pentru șezlonguri. În mod sigur și locurile destinate cearșafurilor vor fi mai mari. În mod sigur vor exista zonele destinate beach bar-urilor, precum și zonele destinate activităților sportive. Una peste alta, toate acestea ar trebui să însemne un turism de o calitate superioară, o ofertă mai bună din punct de vedere turistic, un număr mai mare de turiști și încasări mai mari pentru constănțenii care lucrează în domeniu.”, spune Coșa.

Legat de nemulțumirile operatorilor., cu privire la termenul de închiriere, de la 10 ani, cât era înainte, la 2 ani, cât prevede OUG, Coșa a declarat: ”Aceste prevederi legate de perioada mai scurtă, pentru care se va face închirierea, au fost stabilite de organizatori, Ministerul Mediului, ținând cont de faptul că încă nu s-au definitivat toate formalitățile legale, legate de intabularea plajelor, precum și de faptul că mai sunt încă contracte în derulare, contracte de închiriere care nu au expirat”.

Este interzisă construcția pe o rază de 200 de metri de plajă

Silviu Coșa spune că s-a modificat cadrul legislativ, iar construcțiile ridicate pe o rază de 200 de mp de plajă  vor dispărea. „A existat o modificare a cadrului normativ la începutul acestui an, prin care autoritățile locale, respectiv primăriile, trebuie să procedeze la somarea și ulterior la demolarea tuturor construcțiilor, care se află pe o rază de protecție de 200 de metri de la linia apei. A existat de altfel și o înștiințare, pe care a făcut-o Inspectoratul de Stat în Construcții, către 12 primării, aflate în zona litorală, privind aceste atribuții care le revin. Construcțiile care sunt edificate în această zonă de protecție, fără autorizație de construire sau cu încălcarea elementelor din autorizația de construire, vor trebui să fie demolate, fie de proprietarii lor, fie de unitățile administrativ teritoriale, pe cheltuiala proprietarilor. Notificarea a fost dată în urmă cu două săptămâni.”

Cosa: Constructiile care n-au 200 de metri de la linia apei vor fi demolate. Video

Constanța va avea un campus destinat învățământului DUAL

Prefectul a vorbit și despre învățământul DUAL și viitorul campus care va găzdui 640 de tineri. ”Universitatea Ovidius a avut această inițiativă, de a demara un proiect, cu finanțare PNRR, care vizează construirea unui campus destinat învățământului dual. Găzduiește 650 de tineri, o cantină cu 150 de locuri, 18 laboratoare de specialitate, 6 laboratoare destinate digitalizării. Este un proiect care a fost încărcat pe platformă, un proiect care intră în concurență cu proiectele depuse de alți doritori din regiunea de sud-est, mă refer aici la municipiile Galați și Buzău. Am încredere că Universitatea Ovidius, sprijinită de un întreg consorțiu, din care facem și noi parte, alături de Primăria Constanța, Cernavodă, Consiliul Județean, unități de învățământ, Inspectoratul Școlar, agenți economici, va reuși să ducă la bun sfârșit această inițiativă, astfel încât, în câțiva ani, să avem și noi acest campus destinat învățământului DUAL, care să producă profesioniști pentru meseriile căutate în Constanța, în momentul de față. Avem în momentul de față clase de învățământ dual, atât în domeniul tehnologic, electricieni mecanici, avem în turism. În turism am primit o lovitură de la unul dintre marii investitori în turism din județ, care a anunțat anul trecut că renunță la două sau patru clase de învățământ. Nu știu motivul. Legislația în vigoare prevede posibilitatea denunțări unilaterale a contractului. E păcat că a făcut-o pentru că vorbim de 100 de copii, care nu mai pot beneficia de toate beneficiile pe care învățământul dual de oferă. Construirea acestui campus va elimina oarecum din aceste probleme. Sperăm să vină, odată cu construirea campusurilor destinate învățământului dual, și unele modificări legislative, pe care noi le-am mai semnalat ca fiind necesare, astfel încât să putem avea acea forță de muncă de care Constanța are nevoie. O forță de muncă, ce în momentul de față s-a deplasat spre alte zone din UE”, a explicat Coșa.

Clădirea Spitalului Județean Constanța, încadrată la categoria de risc seismic 2

Schimbând registrul, Silviu Coșa a vorbit și despre situația clădirilor cu risc seismic din Constanța, în contextul tragediei din Turcia. ”Există un plan județean în ceea ce privește capacitatea de răspuns la toate cele 24 de categorii de riscuri, pornind de la alunecări de pământ, pandemii, epidemii, inclusiv căderi de clădiri, eșec al utilităților publice. Toate aceste riscuri sunt tratate într-un plan județean, care este actualizat anual și aprobat în ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Există o strategie națională de răspuns, post-seism. Deci din acest punct de vedere, procedurile și căile pe care le avem de urmat, instituțiile implicate, sunt foarte bine stabilite. În ceea ce privește prevenția, în conformitate cu legea 212 pe 2022, așa cum a fost ea modificată în acest an, atribuțiile revin unităților administrativ teritoriale. Deci primăriile sunt cele care trebuie să organizeze tot ceea ce înseamnă evidențierea clădirilor cu risc seismic, maparea acestora, afișarea de însemne de avertizare, verificarea modului în care au fost realizate expertizele și ulterior, în conformitate cu prevederile legii, în doi ani, au fost îndeplinite măsurile prevăzute de fiecare expertiză în parte, inclusiv, pentru o reacție mai rapidă, expertizarea vizuală a clădirilor și determinarea necesității unei expertize acolo unde consideră necesar. Din acest punct de vedere noi am demarat o corespondență cu toate UAT-urile, astfel încât, în primul rând, să îi conștientizăm vizavi de ce înseamnă atributiile care le revin. Pe de altă parte să ne asigurăm și să ținem o evidență a ceea ce înseamnă maparea tuturor acestor clădiri și îndeplinirea, de către fiecare primărie în parte, a atribuțiilor care le revin.”, spune Coșa. Cât despre clădirea Spitalului Județean...  „În momentul de față există undeva spre 200 de clădiri cu utilitate publică cu rism seismic, inventariate de ISU. În conformitate cu prevederile legii, până în ianuarie 2025, toate clădirile care au fost astfel identificate trebuie deja să-și demareze expertizările. Pentru Spitalul Județean au fost efectiate mai multe expertize. Încadrarea lui este în grad seismic 2, care presupune că prezintă o anumită siguranță în ceea ce privește exploatarea. Contează foarte mult și dimensiunea seismului. Aici nimeni nu poate face nicio apreciere. Riscurile sunt mai mici pentru Constanța, dar nu înseamnă că instituțiile nu trebuie să-și îndeplineasca atribuțiile pe care legea le pune în sarcina lor, pentru protejarea populației în caz de cutremur”, a  continuat prefectul.

Interviul integral îl puteți urmă în materialul VIDEO de mai jos:

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218