REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Cosa Nostra şi-a întins tentaculele până la Mangalia. Unul din asociaţii mafioţilor săltaţi la Bucureşti este soţia fostului primar Tusac

Cosa Nostra şi-a întins tentaculele până la Mangalia. Unul din asociaţii mafioţilor săltaţi la Bucureşti este soţia fostului primar Tusac

Replica API 16 iulie 2014 | 00:00 1499

Sute de milioane de euro, spălate prin afacerile cu gunoaie

Sute de milioane de euro, spălate prin afacerile cu gunoaie

Victor Dombrovschi şi Sergio Pileri, administratorii gropii de gunoi de la Glina de la periferia Bucureştiului, au fost reţinuţi, luni, în România, în baza unui mandat european de arestare, emis de autorităţile italiene, pentru tentativă de spălare de bani în favoarea mafiei italiene, potrivit unor surse judiciare, citate de mediafax.ro. Cei doi au fost ridicaţi concomitent cu mai mulţi presupuşi complici ai acestora, reţinuţi în urma unor descinderi care au avut loc în Italia. Dombrovschi şi Pileri urmează să fie extrădaţi în Italia, au precizat sursele citate. Cei doi ar face parte din gruparea Cosa Nostra, care se presupune că este coordonată de Massimo Ciancimino, fiul fostului primar din Palermo, cel care s-ar afla şi în spatele firmelor care administrează groapa de gunoi Glina, de la periferia Bucureştiului. Gruparea avea legături inclusiv la Mangalia, unde administra groapa de gunoi de la Albeşti. Printre asociaţii români ai mafiei italiene s-au aflat ofiţeri în rezervă ai serviciilor secrete, dar şi Monica Grosu Tusac, soţia fostului primar al Mangaliei, Mihai Claudiu Tusac, după cum dezvăluia "Replica" încă din 2011.

Potrivit presei italiene, în octombrie 2012, procurorii au făcut o anchetă ce a vizat persoane şi companii suspectate de implicare în vânzarea gropii de gunoi Glina, cea mai mare din Europa, tranzacţie evaluată la circa 100 de milioane de euro. Procurorii din Roma verificau atunci ipoteza conform căreia Massimo Ciancimino jr. ar deţine, prin intermediari sau sub un nume fals, acţiuni la firme care administrează groapa de gunoi Glina. Sub paravanul acestor firme, Ciancimino jr. ar fi ascuns sute de milioane de euro, bani provenind din averea ilicită a tatălui său ori din activităţi proprii de spălare de bani. În acea anchetă a fost implicată şi compania Ecorec, care îi aparţine lui Massimo Ciancimino, şi care deţine groapa de gunoi de la Glina. Din informaţiile făcute publice de procurorii antimafia, italienii aduceau deşeurile cu vaporul în Portul Constanţa, de unde erau transportate cu autocamioane la groapa de la Glina şi alte locaţii din România. În suveica de firme controlate de Dombrovschi şi Pileri apar zeci de alte societăţi comerciale, majoritatea fantomă, dar şi foşti ofiţeri din serviciile secrete şi politicieni. Eco Gold Invest SA, firma care deţine groapa de gunoi de la Albeşti, are ca acţionari SC Intermediu Ecoservice SRL Bucuresti (cu 40%), SC Cindesol Service SRL Bucuresti (cu 30%), Regia Autonomă de Gospodărire Orăşenească Locativă şi Drumuri Gold RA Mangalia, Uranus SA Mangalia şi Primăria Mangalia. Intermediu Ecoservice şi Cindesol Service, radiate în aceeaşi zi de 27.05.2011, erau controlate de Gheorghiţa Traşcă, o femeie de 89 de ani din comuna gorjeană Andreeşti, asociată cu Victor Dombrovschi şi Sergio Pileri în Ecorec SA, respectiv Elena Nicoleta Georgia Sterian şi, surprize-surprize, Monica Grosu Tusac.

Generali şi politicieni, asociaţi cu omul mafiei italiene

Aceeaşi Traşcă, preocupată de afacerile cu gunoaie din Mangalia la cei aproape 90 de ani ai săi, este asociată în SC Trust Consulting & Management SRL cu fostul senator PDL de Dâmboviţa Florin Mircea Andrei, care s-a aflat, pentru o perioadă, şi în acţionariatul de la Ecorec SA. De asemenea, Gheorghiţa Traşcă apare şi în Edil Service DDD SA, firmă care se ocupă, deopotrivă, de comerţul cu gaze, dar şi de construcţii, deţinută, la rândul său, de Cindesol Service, în care este asociată Monica Grosu Tusac. În hăţişul de firme dezvoltat de Cosa Nostra în afacerile cu gunoi din România îl găsim şi generalul de armată (r) Gheorghe Carp, fostul consilier al preşedintelui Ion Iliescu şi fondator al serviciului secret al MAI, celebrul Doi şi-un Sfert, asociat cu Victor Dombrovschi, dar şi omniprezenta Cindesol Service a Monicăi Grosu Tusac, în Edil Service SA Popeşti Leordeni, precum şi pe generalul SIE în rezervă Nicolae Iană, partenerul lui Dombrovschi (posesorul legal şi al numelui Douglas, ca cetăţean australian) în ICB & Management SRL.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614