Coșa spune că autorecenzarea nu e periculoasă: Unele date sunt deja în sistem! Video
Prefectul județului Constanța, Silviu Iulian Coșa, s-a aflat în studioul Replica, luni, 16 mai. În cadrul discuției au fost abordate mai multe subiecte de interes, precum autorecenzarea, problemele din județ, sezonul estival, dar și pandemia de Covid.
Situația autorecenzării la Constanța
”Având în vedere că în ultima săptămână s-au înregistrat aproximativ o treime din totalul de autorecenzări la nivel național s-a decis prelungirea perioadei față de 15 mai, așa cum era inițial, până pe 27 mai. În momentul de față, în județul Constanța, spre exemplu, sunt peste 300.000 de persoane care au rescurs la autorecenzare. Este sub sub media pe țară, nu mai suntem chiar pe locul 4, ci undeva pe 7-10, însă este un lucru bun că aproape jumătate din populația județului au recurs la autorecenzare, este peste targetul pe care ni-l propusesem, am reușit să depășim Bulgaria. E un mijloc modern, un mijloc care ne ferește de întâlnirea cu recenzorul care va veni ulterior, începând cu luna iunie, este un mijloc care ne lasă la îndemână și mai mult timp liber, nu trebuie să stăm cu teamă, este un mijloc care ne permite să ne recenzăm la orice oră și după orice dispozitiv electronic. La nivelul județului există 120 de centre de autorecenzare, 10 sunt doar în municipiu, unde sunt oameni plătiți pentru a ne ajuta să facem această autorecenzare. Stăm mai bine la autorecenzare decât am stat la vaccinare. Nu mai există nici disputele din mediul online nu au fost atât de mari în ceea ce privește autorecenzarea, așa cum au fost în ceea ce privește vaccinarea”, a spus Silviu Iulian Coșa, prefectul județului Constanța.
Un avocat ne îndeamnă să nu ne autorecenzăm
”Chiar mă gândeam că nu a apărut nici măcar o opinie împotriva autorecenzării. Fiecare înțelege să-și facă marketing în felul lui, mai mult sau mai puțin onest față de cetățeni. Oricine a folosit deja autorecenzarea a observat că o bună parte din date sunt deja precompletate, nu putem vorbi despre un furt de date. Din acest punct de vedere, recenzarea nu ridică nicio problemă. Sunt pur și simplu niște date statistice utile. Toate proiectele, fie că vorbim de Anghel Saligny, PNRR, POR, toate proiectele care vizează dezvoltarea României se bazează pe date statistice, acesta este scopul fundamental pentru care se face acest recensământ. Eu m-am autorecenzat încă de la început”, a spus prefectul.
Refugiații din Ucraina
”Numărul refugiaților, cel puțin de la PTF Isaccea, a fost în scădere, chiar în ultimele zile, numărul persoanelor care au părăsit teritoriul național pe la Isaccea a fost mai mare decât a celor care au intrat în România. La acest moment găzduim aproximativ 4.400 de refugiați ucraineni, în județul Constanța. O parte dintre aceștia sunt în unitățile de cazare aprobate prin Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, ceilalți sunt fie la persoane fizice, care și-au pus la dispoziție locuințele, fie în alte unități de cazare”, potrivit lui Silviu Coșa.
Cum putem lua legătura cu refugiații ucraineni în vederea angajării
”Oamenii aceștia nu au plecat din locuințele lor pentru a veni aici să muncească, ei au fugit de un război. Ei au încercat să ajungă într-o locație în care să poată beneficia de un minim de siguranță, să nu doarmă cu teama că poate veni o bombă în locul acela. Cred că este puțin jignitor să ne uităm la ei ca la o resursă de mână de lucru. În cazul în care ei doresc să muncească este Oficiul pentru Plasarea Forței de Muncă și se va organiza o bursă a locurilor de muncă, nu special pentru refugiați. Da, sunt operatori pe piața forței de muncă, ei aduc acea forță de muncă în relație de muncă cu operatorii Horeca”, a spus prefectul județului Constanța.
Despre deschiderea sezonului estival
”Am avut vizite de lucru de-a lungul întregului litoral pentru a vedea cum se prezintă și pentru a lua pulsul a ceea ce se întâmplă. Am avut întâlniri cu instituțiile de control și asigurarea liniștii și ordinii publice, am constituit acel grup de sprijin pentru turism pentru a ne asigura că totul este bine, iar operatorii să știe la ce să se aștepte”, potrivit prefectului.
Localități fără primari…
”În momentul de față există 2 localități care nu au primari, vorbim de Adamclisi și Dobromir, activitatea fiind preluată de viceprimari, în conformitate cu prevederile legale. Noi am înștiințat Guvernul urmând să fie organizate alegerile. În Dobromir este vorba de condamnare, iar în Adamclisi, din păcate, este vorba despre decesul primarului”, a spus Coșa.
Siguranța cibernetică a instituțiilor
”Din punct de vedere al activității cibernetice, provin dintr-un domeniu care are reglementată foarte bine această protecție, din ANAF, având în vedere că și datele pe care le gestionează sunt fundamentale pentru buna funcționare a țării. Tocmai de aceea, încă de anul trecut, am avut acțiuni de training cu personalul care desfășoară activități de tehnologia informației în instituțiile constănțene, am avut sesiuni de conștientizare desfășurate cu conducătorii unităților în cauză. Autorecenzarea este o aplicație gestionată de o instituție și este securizată, infinit mai sigură decât este un site de shopping. Este o aplicație monitorizată în permanență, este foarte sigură, iar accesarea ei nu ridică niciun risc de securitate”, a mai explicat prefectul.
Situația la Agigea
”La Agigea, Consiliul Local nefiind capabil să se întâlnească și să ia măcar o hotărâre în favoarea celor care i-au votat, instanța a decis desființarea acelui consiliu. Noi am înștiințat Guvernul, așteptăm să fie stabilit calendarul alegerilor, cât și pentru Agigea, la fel ca și la Dobromir și Adamclisi. Lucrurile acolo sunt foarte simple. Consiliul Local nu a fost în stare să se întâlnească în mod legal și să adopte o hotărâre. Nu am atribuții în acest sens. Pur și simplu incapacitatea administrativă de a se întâlni, de a adopta o hotărâre, este un caz unic, nu știu dacă am mai avut în Constanța un astfel de caz”, potrivit prefectului județului Constanța.
Situația pandemiei de Covid
”Inclusiv cei care au trecut prin spitale, până la un anumit moment, s-au simțit bine, nu și apoi. În momentul în care un specialist recomandă efectuarea unei doze de vaccin, urmarea unui tratament sau anumite măsuri care să ne țină departe de boală, e bine să le luăm în seamă și să ni le asumăm. Dacă a început administrarea dozei a 4-a înseamnă că este necesar să o facem. O doză a patra este bine-venită. În momentul de față, în municipiul Constanța, nu mai sunt centre de vaccinare. Avem 49 de medici de familie care au încheiate contracte de vaccinare, lista acestora este publică pe site-ul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Am avut câteva întâlniri cu medicii de familie din Constanța, ne-am deplasat și în interiorul județului pentru a discuta la fața locului cu medicii de familie din zona respectivă, a fost o problemă de comoditate și nu au vrut să-și asume anumite riscuri”, a mai spus Silviu Iulian Coșa.
Sferele de influență din Constanța, din cadrul PNL
„Alianța funcționează, ea a apărut din necesitatea de a exista 2 parteneri maturi care să ofere stabilitate. Este o alianță parlamentară destinată existenței unei guvernări stabile. Sunt 2 partide diferite, cu orientări diferite din punct de vedere doctrinar, însă în momentul de față este mai important să avem stabilitate pe plan intern. Orice este posibil. În momentul de față există niște acorduri asumate de ambele formațiuni, nu există USL, este vorba despre o alianță parlamentară care să asigure stabilitate. Această alianță este doar la nivel central. Noi nu suntem comuniști, ne exprimăm opiniile în interiorul partidului, pentru că în momentul în care aceste opinii ies în exterior înseamnă că este doar un atac lipsit de onestie. Discuții au fost în interiorul fiecărei formațiuni politice. La Constanța nu au existat astfel de probleme. Oamenii vorbesc tot timpul. Chiar dacă vor exista opinii diferite, se vor discuta și se va ajunge acolo unde este cel mai bine pentru cetățeni”, a mai spus Coșa.
Mai multe detalii puteți urmări în materialul video de mai jos:
Liliana IONIȚĂ

Cristian Cîrjaliu, primarul din Agigea, a revenit în studioul Replica pentru a dezbate subiecte de interes local și...2461
A fost două mandate vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, dar și președinte interimar, după reținerea...4239
Într-o perioadă în care toată lumea aleargă după putere și funcții, Tit Liviu Brăiloiu, fost senator PSD de...4052
Lică Neagu, președintele Federației Naționale a Sindicatelor Șoferilor din România, s-a aflat marți, 19 aprilie,...2922


ConstanțaUmiditate: 66%
Vânt: 3.94 m/s
Presiune: 1014 milibari

Clubul spaniol de fotbal FC Barcelona a reiterat oferta sa şi a propus echipei germane Bayern Munchen suma de 40 de...134
Tenismanul spaniol Feliciano Lopez (40 ani) a egalat, marţi, recordul deţinut de elveţianul Roger Federer, 81 de...133
Marea speranţă a fotbalului olandez Xavi Simons a semnat un contract cu PSV Eindhoven până în 2027, după trei...120
Tenismanul australian Nick Kyrgios, care a avut nevoie de cinci seturi pentru a trece de primul tur la Wimbledon, a...129


Primăria Orașului Hârșova anunță Festivalul "Dobrogea cu bundiță și pestelcă", ce va avea loc în perioada...330
Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină în cursul zilei de joi, 30 iunie a.c., în...417
Meteorologii au emis primul cod roșu de caniculă din această vară. Ei anunță că joi și vineri, în șase...329
CT BUS anunță publicul călător că autobuzele liniilor 13, 100 și 100C (sens spre Gară) opresc în stația...332
Deputaţii au adoptat, miercuri, în plen, un proiect de lege care are ca obiect de reglementare modificarea anexei nr.2...583
Guvernul a adoptat, miercuri, o ordonanţă de urgenţă care prevede prelungirea cu 5 ani a termenului până la care...773
Plafonarea preţului la carburanţi este o măsură proastă care ne-ar duce înapoi în comunism, când stăteam la...417
Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au decis ca Elena Udrea, fost ministru al Turismului, să...427
Într-o perioadă în care toată lumea aleargă după putere și funcții, Tit Liviu Brăiloiu, fost senator PSD de...4052
Prefectul județului Constanța, Silviu Iulian Coșa, s-a aflat în studioul Replica, luni, 16 mai. În cadrul...2496
Primarul din Poarta Albă, Vasile Delicoti, a fost prezent în studioul Replica de Constanţa, miercuri, 4 mai, în...2639
Lică Neagu, președintele Federației Naționale a Sindicatelor Șoferilor din România, s-a aflat marți, 19 aprilie,...2922
Ghislaine Maxwell, o fostă vedetă britanică în vârstă de 60 de ani, declarată vinovată la sfârşitul anului...129
Cineastul Woody Allen, care s-a confruntat cu un val de critici la Hollywood în urma acuzaţiilor de agresiune sexuală...108
Academia de film americană (AMPAS) a publicat marţi o listă cu 397 de profesionişti din industria cinematografică...108
Un laborator unde se fabrica drogul sintetic Ecstasy a fost descoperit în vecinătatea unei baze militare belgiene...327
Președintele rus Vladimir Putin suferă într-adevăr de o gravă maladie, iar aceasta constă în lipsa de respect...374
Statele Unite vor avea 5.000 de militari în România, ca parte a planului de descurajare la adresa Rusiei, a anunțat...310
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus, înaintea summit-ului NATO de la Madrid, că Alianța urmărește...714
Noua strategie naţională referitoare la HIV/SIDA se află în fază finală de aprobare, a anunţat marţi ministrul...108
Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) informează că, în săptămâna 20 - 26 iunie, au fost confirmate...111
O tulpină extrem de rezistentă la antibiotice a super-bacteriei stafilococul auriu meticilino-rezistent (MRSA) care a...517
Două noi cazuri de variola maimuței au fost diagnosticate miercuri 29 iunie a.c., în România Cei doi pacienți sunt...382