REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Costa Rica, prima ţară din America Centrală care permite căsătoriile între persoane de acelaşi sex

Costa Rica, prima ţară din America Centrală care permite căsătoriile între persoane de acelaşi sex

Replica API 27 mai 2020 | 00:00 1062

Costa Rica a dat marţi undă verde căsătoriilor între persoane de acelaşi sex, devenind astfel prima ţară din America Centrală care face acest pas după o hotărâre judecătorească ce a intrat în vigoare la miezul nopţii, relatează Thomson Reuters Foundation, citată de Agrepres.

Curtea Constituţională din Costa Rica a dispus în august 2018 că o interdicţie a căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex era neconstituţională şi a dat Parlamentului optsprezece luni pentru a legaliza aceste uniuni, altfel prevederea va fi deveni nulă în mod automat.

La începutul acestei luni, peste douăzeci de parlamentari au încercat să amâne cu 18 luni intrarea în vigoare a hotărârii privind căsătoria, însă demersul a eşuat, iar interdicţia a fost ridicată la miezul nopţii. Cuplurile vor trebui însă să opteze pentru căsătoriile online în contextul restricţiilor asociate pandemiei de coronavirus, notează Thomson Reuters Foundation.

''Costa Rica sărbătoreşte astăzi: egalitatea căsătoriei a devenit o realitate în ţară - prima din America Centrală!'', a scris International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association (ILGA) într-un mesaj publicat pe Twitter. ''Ne bucurăm alături de voi: felicitări tuturor celor care au muncit atât de mult pentru ca acest lucru să se întâmple!'', se menţionează în mesaj.

Costa Rica devine astfel a şasea ţară din America Latină care permite căsătoria între persoane de acelaşi sex - după Ecuador (anul trecut) - şi al 28-lea stat membru Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) care recunoaşte o astfel de uniune.

În ciuda opoziţiei considerabile din partea grupurilor religioase, căsătoriile între persoane de acelaşi sex au devenit tot mai acceptate în America Latină, astfel de cupluri având în prezent voie să se căsătorească în Argentina, Ecuador, Brazilia, Columbia, Uruguay şi anumite zone din Mexic.

Enrique Sanchez din cadrul Partidului Acţiunea Cetăţenească de centru-stânga, primul politician din Costa Rica care şi-a recunoscut public homosexualitatea, a declarat că aceasta reprezintă apogeul unei lupte duse, de-a lungul multor ani, de numeroase persoane, unele prin activism, altele în mod anonim. ''Prin experienţa lor, prin eforturile lor... au ajutat la clădirea unei societăţi în care nu există familii de categoria a doua sau de mâna a doua'', a declarat el pentru Thomson Reuters Foundation.

Într-o regiune marcată de conservatorism religios şi violenţă răspândită faţă de persoanele LGBT+, hotărârea privind căsătoria între persoane de acelaşi sex din Costa Rica a fost salutată de numeroşi activişti locali pentru drepturile omului. ''Acest lucru ne oferă linişte sufletească'', a spus Margarita Salas, activistă pentru drepturile persoanelor LGBT+ din Costa Rica şi preşedinte al partidului politic VAMOS. ''Această măsură ne oferă capacitatea de a ne proteja şi de a oferi securitate familiei noastre'', a adăugat Salas.

Legalizarea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex a fost o promisiune importantă din campania electorală a preşedintelui Carlos Alvarado Quesada, care a preluat conducerea în mai 2018. ''Această schimbare va aduce o transformare semnificativă a ţării la nivel social şi cultural'', a afirmat şeful statului într-un mesaj video publicat pe Twitter luni seara. ''Vor avea drepturi şi aceleaşi drepturi ca orice altă persoană, cuplu sau familie din această ţară", a adăugat Carlos Alvarado Quesada.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Uite asa vor cuceri musulmanii lumea bolnava a fostilor crestini.
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108