REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.1° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.1° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Costel Busuioc îşi continuă studiile pentru a debuta, "cu acte în regulă", în operă

Costel Busuioc îşi continuă studiile pentru a debuta, "cu acte în regulă", în operă

Replica API 23 decembrie 2011 | 00:00 527

Invitat să cânte pentru profesorii de la Ovidius

Invitat să cânte pentru profesorii de la Ovidius

Reprezentanţii Universităţii Ovidius au avut parte de o surpriză, acum, în ajun de sărbători. Iniţiativa a venit din partea conf. univ. dr. Aureliana Caraiane, preşedintele Sindicatului Liber al Cadrelor Didactice, Didactice Auxiliare şi Tesa din Universitatea Ovidius, care a dorit să răsplătească munca de peste an a personalului universităţii, printr-un cadou ce a constat într-un concert susţinut de Costel Busuioc. "Am dorit să facem şi altfel de cadouri cadrelor didactice şi mă bucur că această idee a fost apreciată. Domnul Costel Busuioc a acceptat invitaţia din prima şi a fost foarte încântat. Le doresc tuturor constănţenilor multă sănătate şi un Crăciun Fericit", a declarat, pentru "Replica" de Constanţa, conf. univ. dr. Aureliana Caraiane. Evenimentul a avut loc miercuri, 21 decembrie, în cadrul Facultăţii de Medicină de pe bulevardul Mamaia, unde publicul a fost prezent în număr foarte mare pentru a asculta vocea de aur a lui Costel Busuioc. Reamintim faptul că Busuioc a încercat în mai multe rânduri să-şi facă intrarea în operă, însă fără succes. Momentul de glorie a venit când acesta a decis să plece în Spania pentru a oferi un trai mai bun familiei, angajându-se în construcţii. În Spania a participat la un concurs muzical, pe care l-a câştigat, lansându-şi astfel cariera.

Reporter: Doar ce aţi încheiat un superb concert, aici, în Constanţa. Cum vi se pare publicul constănţean?

Costel Busuioc: Cred că este a treia oară când mă întâlnesc cu publicul constănţean, este extraordinar, mă bucură oamenii din Constanţa vin la concertele mele. În seara aceasta a fost un public special, au fost cadre medicale, pot spune că e un public avizat. Oricum, publicul constănţean este un public extraordinar, ori de câte ori vin aici mă bucur şi cu siguranţă voi mai veni.

Rep.: Unde veţi mai concerta în această perioadă?

C.B.: În multe locuri. Spre exemplu, pe 22 dimineaţă am concert la Timişoara, la Ciacova, acolo la mine, unde am trăit o perioadă foarte lungă de timp. Am foarte multe concerte programate şi nu numai în această perioadă. Mă refer la tot cursul anului.

Rep.: Care a fost numărul cel mai mare de concerte susţinute într-o zi?

C.B.: Au fost zile în care am susţinut şi câte trei concerte şi trebuie să menţionez că toate sunt live.

Rep.: Apropo de acest lucru, ce părere aveţi de cei care adoptă şi metoda de playback?

C.B.: Este problema lor. Fiecare vrea să fie moral într-un fel sau altul. Cert este că eu voi cânta mereu live, chiar dacă într-o zi voi cânta mai prost, sau mai bine. Oamenii te simt şi plus că eu mai fac concerte şi contracost, iar atunci mi-aş pierde publicul, ceea ce nu vreau. Să facă cine vrea, eu nu fac.

Rep.: Familia vă susţine în proiectele dumneavoastră?

C.B.: Da, foarte mult. Mă susţine şi soţia, copilaşii. Vă daţi seama că dacă nu aş susţine aceste concerte, ne-ar fi mai greu din punct de vedere financiar.

Rep.: Se zvonea într-o perioadă cum că aţi dori să divorţaţi. Este adevărat?

C.B.: Nu, nu am dorit niciodată acest lucru. Unele persoane din presă şi-au dorit să-mi păteze imaginea, au crezut că sunt prea sfânt, probabil. Nu este adevărat sub nici o formă. Îmi pare rău că multă lume îmi pune această întrebare, îmi pare rău că s-a ajuns să se pună această întrebare. Sunt poveşti.

Rep.: Cu ce alte activităţi vă mai confruntaţi în paralel cu muzica?

C.B.: Studiez, iau lecţii de canto, teorie solfegii, istoria muzicii. Am decis să-mi continui studiile în acest domeniu. Dacă voi pleca din ţară, vreau să fiu cu studiile făcute.

Rep.: Aţi decis să vă continuaţi studiile? Să înţeleg că aveţi în plan Conservatorul?

C.B.: Da, dar încă nu pot fi la Conservator. Pentru ca acest lucru să fie posibil trebuie să... termin liceul mai întâi.

Rep.: V-aţi înscris la liceu?

C.B.: Da, m-am înscris la un liceu din Timişoara. Sper să dau şi bacul peste vreo doi ani. După aceea mai vedem.

Rep.: Să înţeleg că în momentul de faţă sunteţi stabilit în România, dar mai susţineţi concerte şi prin străinătate?

C.B.: În momentul de faţă sunt stabilit în Timişoara, pentru că am o datorie morală faţă de o bătrânică pe care o întreţinem de ceva timp, de vreo 15 ani, mai exact, mai ales că i-am promis că voi avea grijă de ea şi eu mă ţin de promisiune. În alte ţări concertez, desigur, în Spania, Italia, America Latină, dar de ceva timp am luat o pauză pentru că îmi dedic timpul studiului, debutului în operă.

Rep.: Nu v-aţi gândit să vă deschideţi o afacere? Să aveţi o sursă de venit în paralel cu muzica?

C.B.: Nu câştig atât de bine din muzică pentru a-mi permite să-mi deschid o afacere. Momentan nu m-am gândit la o afacere.

Rep.: Dar vă puteţi asigura un trai decent din muzică?

C.B.: În străinătate da. Aici... nu. În România este greu. Genul muzical pe care eu îl cânt nu este atât de acceptat de public pentru că trebuie să recunoaştem că la noi se promovează foarte mult alte genuri muzicale sau... incultura, ca să pot spune aşa. Dar, gata, vreau să fiu bun de sărbători, nu vreau să jignesc.

Rep.: Soţia şi copiii vă susţin, dar părinţii? Aţi ţinut legătura cu ei?

C.B.: Este o distanţă de 20 de ani de când nu i-am mai văzut. Am avut o intenţie de a-i ajuta, nu s-a putut, trebuie să accepte şi ei un ajutor, nu pot să îi forţez. Dânşii nu au vrut şi am decis că fiecare cu viaţa lui.

Rep.: Cum doriţi să vă petreceţi sărbătorile de iarnă?

C.B.: Sărbătorile vreau să mi le petrec cântând, alături de familie. Cântăm colinde în jurul bradului... da, cu familia.

Rep.: Ce spun cei patru copii ai dumneavoastră despre faptul că aţi devenit o persoană cunoscută, o vedetă?

C.B.: Nu au timp să gândească atât de departe. Le-am ocupat timpul cu muzica, studiază instrumentele, sunt şi la un liceu cu profil muzical şi fiecare copil este la câte două instrumente. Nu-i chiar uşor, probabil din exterior aşa pare, însă îţi ocupă tot timpul. Cântă 6 ore la pian, 2 ore la clarinet, după aceea sunt materiile. Sunt foarte ocupaţi.

Rep.: Să înţeleg că îi iniţiaţi în muzică?

C.B.: Dacă le place, de ce nu?

Rep.: Care sunt tarifele concertelor dumneavoastră? Deja se zvoneşte că anumiţi artişti ar cere şi 10.000 de euro.

C.B.: Da? Păi să ceară. Probabil dacă aş cânta manele aş cere şi eu 10.000 de euro. Este un subiect delicat. E ca şi cum v-aş întreba pe dumneavoastră ce salariu aveţi după care aş spune: sigur? Doar atât? Nu, nu pot spune, oricum, cer puţin.

Rep.: De Revelion aveţi programat vreun concert?

C.B.: Nu, Revelionul îl petrec acasă, cu familia.

Rep.: Aveţi un mesaj pentru constănţeni?

C.B.: Le doresc să se bucure de Naşterea Mântuitorului, să meargă la biserică. Le doresc un an nou fericit şi sărbători fericite, iar autorităţilor le doresc... să mă cheme la concerte.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218