REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
18.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

COSTICĂ a făcut senzaţie la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii

COSTICĂ a făcut senzaţie la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii

Replica API 28 ianuarie 2016 | 00:00 283

Vedetă

Vedetă

Costică

Pelicanii din cadrul Microrezervației de la Delfinariul din Constanța, au fost scoși miercuri, 27 ianuarie din adăpostul special amenajat pentru iarnă. Aceștia au fost ademeniți cu pește să iasă la o plimbare în aer liber, încântând astfel privirile celor care vin în vizită. Unul dintre ei a oferit chiar o mică demonstrație de zbor. Dar unul din cei mai îndrăgiți pelicani de la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii este Costică. Acesta se află la complex de 3 ani, timp în care și-a făcut o reputație printre prietenii lui înaripați dar și printre vizitatorii care au călcat pragul Microrezervației.

Complexul Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța are în patrimoniul său 11 pelicani, plus alți trei... „vizitatori” care primesc același tratament ca cei care sunt de-ai casei. Sexul acestor păsări este foarte greu de depistat, spun specialiștii de la Microrezervație, acesta putând fi stabilit cu exactitate doar după moartea pelicanilor, prin autopsie. Unul din cei mai cunoscuți și îndrăgiți pelicani de la Complexul Muzeal este Costică, un prieten înaripat căruia îi place să fie în centrul atenției. Acesta adoră să se etaleze vizitatorilor și stă chiar foarte mândru în fața aparatelor de fotografiat, atunci când cei care calcă pragul complexului vor să-l imortalizeze.

„Costică a fost prima dată iubit de un agent de pază. El i-a adus de acasă un surplus de mâncare. Din păcate, acest agent de pază a murit acum două zile. Costică îl asculta și îl iubea enorm pe colegul nostru. Dar el s-a adaptat și cu ceilalți colegi ai noștri, cu îngrijitorii”, a declarat Geta Stan, biograful de serviciu. Miercuri, 27 ianuarie, pelicanii de la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii au fost scoși din adăpostul pentru iarnă, însă nu li se va da drumul pe lac întrucât angajații se tem că nu îi vor mai putea băga la loc în cazul în care vremea rea și-ar face iar apariția:

„Astăzi, o parte din pelicanii care aparțin de Complexul Muzeal de Științe ale Naturii au fost eliberați pe luciul apei deoarece anterior au stat în spațiul de carantină pentru a evita eventuale neplăceri din cauza temperaturilor scăzute. Culoarea roz la pelicani indică perioada de reproducere. Pelicanii sunt pregătiți pentru a-și forma perechi și a depune ouă în perioada următoare”, a declarat muzeograful Veronica Antone. Aceasta spune că pelicanii migrează în mod normal în Africa pe timp de iarnă, rămânând în Europa doar aproximativ 200 de exemplare:

„Sunt o specie sensibilă, ținând cont că sunt o specie migratoare. Ei migrează iarna în nord-estul Africii. Cam 200 de exemplare rămân în zona Europei pe perioada de iarnă. Noi ne bucurăm de ceva mai multe exemplare la noi, motiv pentru care le asigurăm condițiile necesare pentru a nu pleca.Nu sunt o specie pretențioasă, dar trebuie să le asigurăm condițiile minime de supraviețuire, adică hrană și adăpost”, a adăugat Veronica Antone. Referitor la hrana asigurată păsărilor în această perioadă, Geta Stan, biograful de serviciu, susține că fiecare primește în jur de 2 kg jumate de pește, în contextul în care sunt încă în perioadă de hibernare:

„În această perioadă am suplimentat peștele și deja fiecare individ în parte are 2 kg și jumătate. Este suficient pentru că este perioada de hibernare, iar pasărea în această perioadă mănâncă totuși mai puțin. În fiecare an așa s-a întâmplat. Ca atare că avem exemplare de ani de zile. În timpul verii noi populăm și balta cu pești. Vrem de fiecare dată să fim siguri că acești pelicani mănâncă”. De asemenea, angajații complexului s-au îngrijit și de condițiile de „cazare” a pelicanilor, căptușindu-le adăpostul pentru sezonul rece: „În perioada aceasta geroasă i-am lăsat în interior, le-am căptușit mai bine adăpostul cu paie și de fiecare dată s-au simțit foarte bine. Adăpostul este bine izolat și nu ne-am făcut probleme. Ei sunt vioi și 2 dintre ei mai și zboară”, a adăugat Geta Stan, biograful de serviciu.

Geanina DRĂGOI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367