REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Cotidianul Replica vă urează: O primăvară frumoasă!

Cotidianul Replica vă urează: O primăvară frumoasă!

Replica API 1 martie 2013 | 00:00 203

A venit Primăvara! Alături de un gând bun şi o urare de prosperitate, vă oferim povestea Babei Dochia!

Baba Dochia simbolizează unul dintre cele mai importante mituri româneşti şi îmbracă mai multe variante. Se leagă de începutul primăverii şi de cum îi va merge românului în tot anul, în funcţie de cum este ziua din martie aleasă drept "babă". Iată o variantă a mitului Baba Dochia, aşa cum este prezentat pe site-ul http://www.leonardo.snspa.ro:

Cunoscută şi sub numele de Sfânta Evdochia, Baba Dochia era o soacră rea. De 1 Martie îşi trimite nora la cules de fragi pe munte. După lungi strădanii ea întâlneşte un moşneag care îi dă o mână de fragi. Dochia crede că a venit primăvara şi punând pe ea nouă cojoace urcă muntele împreună cu oile sale. Vremea de primăvară capricioasa o face să lepede unul câte unul cele nouă cojoace, de unde si tradiţia celor nouă babe. După cele nouă zile (în prezent numite ale Babelor) vremea schimbătoare îşi arată colţii iar Baba Dochia, surprinsă de ger, îngheaţă împreună cu oile sale. Cu timpul, sloiurule de gheaţă se pietrifică şi pot fi întâlnite sub această formă în Munţii Bucegi, spune povestea.

În prezent tradiţia se păstrează sub forma alegerii babelor, adică se repartizează cele nouă zile ale ciclului persoanleor de sex feminin din grupul social (famile, serviciu, şcoală etc).Cum va fi ziua de Babe (frumoasă, urâtă, întunecată, însorită) aşa va fi firea şi sufletul persoanei respective în acel an. Un alt obicei susţine că noul an va fi similar cu baba aleasă de fiecare. O "babă" senină, călduroasă şi luminoasă va aduce celui ce a ales-o un an bun, plin de împlini şi un suflet curat. Dimpotrivă, o babă mohorată, urâtă şi ploioasă va aduce un an rău şi o inimă îngheţată.

Noi vă urăm, tuturor, O PRIMĂVARĂ FRUMOASĂ şi UN AN BUN!

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218