REPLICA ONLINE CONSTANTA

14° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
14° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Covid-19: Ghid pentru prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor cu noul virus

Covid-19: Ghid pentru prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor cu noul virus

Replica API 26 februarie 2020 | 19:19 404

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) recomandă atât celor care sunt în izolare voluntară acasă, cât și persoanelor care au fost diagnosticate cu Covid-19, dar care nu trebuie spitalizate, să țină cont de câteva recomandări, pentru a limita răspândirea infecției, până când vor reveni la activitățile de zi cu zi.

Ce ar trebui să faci dacă ești suspect de Covid-19 sau ai fost diagnosticat cu Covid-19

Rămâi acasă pentru a împiedica răspândirea virusului

Dacă ești suspect de Covid-19 sau în cazul în care ai fost diagnosticat cu noul virus, evită să mergi la la serviciu, la școală sau în zonele publice. Totodată, nu folosi mijloacele de transport în comun sau taxiurile, cel puțin 14 zile.

Stai într-o cameră separată de ceilalți membri din familie și de animalele de companie

Pe cât posibil, ar trebui să stai într-o cameră, departe de ceilalți membri ai familiei. De asemenea, ar trebui să utilizezi o baie separată, dacă este disponibilă. Totodată, evită contactul cu animalele de companie. Deși nu există dovezi care să ateste că animalele de companie ar putea transmite infecția cu Covid-19, se recomandă persoanelor bolnave să limiteze contactul cu toate animalele. Dacă trebuie să-ți îngrijești animalul de companie sau să fii în preajma animalelor câtă vreme ești bolnav, poartă o mască de protecție și spală-te foarte bine pe mâini înainte și după ce interacționezi cu animalele de companie.

Poartă o mască de protecție

Este recomandat să porți o mască de protecție atunci când interacționezi cu alte persoane (de exemplu, împărțiți aceeași cameră) sau cu animalele de companie, cât și atunci când este nevoie să fii consultat de un medic. Dacă masca de protecție îți provoacă disconfort, mai exact probleme cu respirația, atunci persoanele cu care locuiești în aceeași casă trebuie să se protejeze purtând o mască medicală.

Tușește și strănută în șervețel sau în pliul cotului

Acoperă gura și nasul cu un șervețel atunci când tușești sau când strănuți. O altă variantă ar fi să strănuți și să tușești în pliul cotului. Spală-te des pe mâini cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde sau folosește un produs de dezinfectare pentru mâini pe bază de alcool, care conține până la 95% alcool. Nu-ți atingi ochii, nasul și gura cu mâinile murdare.

Evită să împarți cu ceilalți membri ai familiei obiecte personale de uz casnic

Nu ar trebui să folosești tacâmuri, veselă, prosoape sau așternuturi cu ceilalți membri ai familiei. După utilizarea acestor articole, acestea trebuie spălate foarte bine.

Curăță zilnic toate suprafețele pe care le atingi frecvent

Suprafețele pe care le atingi frecvent, precum masa, mânerele pentru ferestre, toaleta, telefonul mobil, tastatura, tableta și noptiera trebuie curățate cu un produs special conceput pentru asta.

Monitorizează-ți simptomele

Anunță medicul dacă starea ta de sănătate se agravează (de exemplu, ai dificultăți de respirație, tuse, febră, dureri de gât ). Înainte de a solicita îngrijiri, este important ca medicul să știe că ești în izolare voluntară acasă sau că ești infectat cu Covid-19. Dacă ai o urgență medicală, sună la 112.

Când poți să-ți reiei activitățile zilnice

Pacienții diagnosticați cu Covid-19, care nu necesită spitalizare, trebuie să rămână în izolare la domiciliu până când se consideră că riscul de răspândire a virusului este scăzut. Totodată, în cazul celor suspectați de Covid-19 decizia de a renunța la izolarea voluntară trebuie luată doar cu acordul medicului.

Ce ar trebui să faci în cazul în care un membru al familiei este suspect de Covid-19 sau a fost diagnosticat cu Covid-19

Dacă cineva din familia ta a fost diagnosticat sau este suspect de Covid-19, este important să respecți câteva măsuri de siguranță: anunță medicul dacă te confrunți cu simptome, precum febră, tuse, dificultăți de respirație și poartă o mască de protecție; monitorizează simptomele celui bolnav. Dacă starea acestuia se înrăutățește, sună la 112 și anunță că a fost diagnosticat cu Covid-19; evită să împărți obiecte de uz casnic cu pacientul (tacâmuri, veselă, prosoape, lenjerie de pat etc.); dezinfectează în fiecare zi toate suprafețele din plastic, metal sau sticlă, pe care le atingi frecvent; atât tu, cât și ceilalți membri ai familiei ar trebui să limitați interacțiunile cu persoana bolnavă, cât mai mult posibil; spală-te cât mai des pe mâini cu apă și săpun sau cu soluții dezinfectante, mai ales dacă ai intrat în contact direct cu persoanele bolnave; nu-ți atinge ochii, nasul și gura dacă nu ești spălat bine pe mâini; poartă mască de protecție de fiecare dată când te afli în aceeași cameră cu persoana diagnosticată cu Covid-19; poartă mască de protecție și mănuși chirurgicale dacă intri în contact cu sângele sau cu saliva celui bolnav. Atât masca de protecție, cât și mănușile chirurgicale trebuie aruncate, căci ele nu se reutilizează. La final, spală-te foarte bine pe mâini cu apă și săpun sau folosește un dezinfectant pe bază de alcool, conform doc.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Protejeaza ti familia de coronavirus. Inchide televizorul ala!
0
0
cu prostia asta,handicapatilor!!!!!!!!!!!!!!!!!!
3
2

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218