REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.6° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.6° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

COVID-19: Hipertensiunea arterială dublează riscul de deces

COVID-19: Hipertensiunea arterială dublează riscul de deces

Replica API 19 iunie 2020 | 07:13 941

Cercetătorii spus că pacienții cu hipertensiune arterială au de două ori mai multe riscuri de deces din cauza infectării cu noul coronavirus SARS-CoV-2. Aceasta este o informație nouă utilă comunității științifice, care tocmai a fost evidențiată într-un studiu care stabilește o legătură între COVID-19 și tensiunea arterială ridicată., scrie doc.ro.

Publicat în European Heart Journal, studiul confirmă faptul că pacienții cu hipertensiune arterială au un risc dublu de a deceda din cauza COVID-19 în comparație cu persoanele care nu au această afecțiune, risc pe care-l au în special cei care nu urmează un tratament pentru a ține sub control hipertensiunea arterială. Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii din China și Irlanda au analizat datele de la 2.866 de pacienți internați la Spitalul Huo Shen Shan din Wuhan între 5 februarie și 15 martie.

Acest spital a fost deschis pe 5 februarie exclusiv pentru a trata pacienții infectați cu SARS-CoV-2. Dintre acești pacienți, 29,5% (850) aveau antecedente medicale în hipertensiune arterială. Cercetătorii au descoperit că 34 dintre cei 850 de pacienți hipertensivi, infectați cu noul coronavirus, au decedat, comparativ cu 22 din 2.027 care nu aveau hipertensiune arterială. Ținând cont de factorii care ar fi putut afecta rezultatele acestui studiu, cum ar fi vârsta, sexul și alte afecțiuni medicale, ei au stabilit că pacienții din primul grup aveau un risc de 2,12 de a deceda din cauza bolii și că riscul era și mai ridicat în rândul pacienților care nu urmau niciun tratament medicamentos.

Tratamentul cu inhibitorii sistemului renină-angiotensină (SRAA) mai eficient?

Într-adevăr, în rândul pacienților cu hipertensiune arterială care nu luau medicamente pentru această boală, 11 persoane din 140 (7,9%) au decedat din cauza infecției cu SARS-CoV-2, comparativ cu 23 de persoane din rândul celor care urmau un tratament care iau medicamente, mai exact 710 (3,2%). Pentru a aprofunda mai mult această legătură, cercetătorii au efectuat o meta-analiză care combină datele despre pacienții de la acest spital din Huo Shen Shan cu cele provenite din alte trei studii, inclusiv aproape 2.300 de pacienți. Scopul lor: stabilirea riscului de deces în funcție de categoriile de medicamente administrate pacienților hipertensivi.

Cercetătorii erau interesați în special de rata mortalității la pacienții tratați cu o categorie specifică de medicamente și anume inhibitorii sistemului renină-angiotensină (SRAA). Specialiștii spun că a existat un risc mai mic de deces în rândul a 183 de pacienți tratați cu SRAA decât în ​​rândul celor 527 de pacienți tratați cu alte clase de medicamente, dar au fost atenționați asupra acestui punct, având în vedere micul grup de pacienți luați în considerare pentru studiul lor.

De ce pacienții hipertensivi trebuie să-și continue tratamentul și în pandemia COVID-19

Specialiștii atrag atenția că este important ca pacienții cu hipertensiune arterială să realizeze că au un risc crescut de a dezvolta complicații din cauza COVID-19. În plus, echipa științifică avertizează, de asemenea, că 140 de pacienți internați la spital cu infecția SARS-CoV-2 și-au oprit terapia antihipertensivă din diverse motive.

Spre deosebire de ipoteza lor inițială, cercetătorii am descoperit că SRAA nu determină un risc crescut de a deceda din cauza COVID-19 și că, din contra, aceștia pot chiar să protejeze pacientul de complicații și, implicit, de deces. Prin urmare, specialiștii sugerează pacienților să nu-și întrerupă sau să își schimbe tratamentul antihipertensiv obișnuit decât dacă medicul curant le-a recomandat asta

La începutul pandemiei, unii cercetători au afirmat că această clasă de medicamente, inhibitorii sistemului renină-angiotensină (SRAA), ar putea facilita „intrarea” noului coronavirus în celulele pacientului și, prin urmare, aceștia ar fi fost susceptibili la infecții. Totuși, acesta este un studiu de observație, și nu unul care se bazează pe studii clinice. Acesta este motivul pentru care cercetătorii consideră că este prea devreme pentru a face recomandări clinice pe baza acestor rezultate.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218