REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

COVID-19: Măștile de protecție în trei straturi blochează mai eficient particulele respiratorii

COVID-19: Măștile de protecție în trei straturi blochează mai eficient particulele respiratorii

Replica API 14 mai 2021 | 00:00 583

Măștile de protecție în trei straturi sunt mai sigure decât alternativele cu un singur sau dublu strat în blocarea particulelor respiratorii, potrivit unui studiu realizat la Universitatea din California și apărut în martie 2021.

Sursă foto: Shutterstock

Una dintre măsurile recomandate de autoritățile sanitare pentru a contribui la diminuarea răspândirii SARS-CoV-2 este purtarea măștilor de protecție. În primul rând, masca poate proteja împotriva răspândirii coronavirusului când este purtată de persoane asimptomatice sau cu simptomatologie nespecifică, iar în al doilea rând poate proteja de infectare persoanele sănătoase care o poartă corect. Multe dovezi indică faptul că purtarea măștii scade transmisibilitatea virusului prin reducerea transmiterii particulelor respiratorii infectate atât în context de laborator, cât și în context clinic, scrie doc.ro.

În ceea ce privește alegerea unui anumit tip de mască, mai multe studii au arătat că măștile în trei straturi împiedică particulele mici să treacă prin porii acestora. În studiul¹ de față s-a demonstrat că măștile chirurgicale cu trei straturi sunt, de asemenea, cele mai eficiente pentru a împiedica picăturile mari provenite din tuse sau strănut să se aerosolizeze în picături mai mici.

Cercetătorii au studiat măștile chirurgicale cu unul, două și trei straturi pentru a observa acest comportament. Aceste picături mari pot pătrunde prin măștile cu strat unic sau cu strat dublu și se pot atomiza până la picături mult mai mici, ceea ce este deosebit de important deoarece aceste picături mai mici (numite aerosoli) sunt capabile să rămână în aer pentru perioade mai lungi de timp.

Echipa de cercetare a remarcat faptul că măștile cu strat unic și dublu oferă protecție în blocarea unei părți din volumul de lichid al picăturii originale și sunt semnificativ mai bune decât a nu purta deloc mască, dar cele mai eficiente sunt cele în trei straturi.

Particulele respiratorii mari și mici, blocate mai eficient de măștile în trei straturi

Folosind un generator de picături și o cameră de mare viteză time-lapse, echipa de ingineri de la Universitatea din California San Diego, Institutul Indian de Știință și Universitatea din Toronto a constatat că, contraintuitiv, picăturile respiratorii mari care conțin particule emulatoare de virus (VEP) se aerosolizează când lovesc o mască într-un singur strat și multe dintre aceste particule trec prin acel strat.

Este ca și cum o picătură mai mare de apă se sparge în picături mai mici, pe măsură ce trece printr-o sită. Pentru o picătură de 620 microni - dimensiunea unei picături mari provenită din tuse sau strănut - o mască chirurgicală într-un singur strat restricționează doar aproximativ 30 % din volumul picăturilor; o mască având strat dublu funcționează mai bine, restricționând aproximativ 91% din volumul picăturilor, în timp ce o mască în trei straturi are o evacuare a picăturilor neglijabilă, aproape de zero.

Autorii studiului spun că, deși este de așteptat ca particulele solide mari în intervalul 500-600 microni să fie oprite de o mască cu un singur strat cu dimensiunea medie a porilor de 30 microni, rezultatele lor au arătat că acest lucru nu este valabil pentru picăturile de lichid. Dacă aceste picături respiratorii mai mari au suficientă viteză, ceea ce se întâmplă când ele sunt expulzate prin tuse sau strănut, atunci când aterizează pe un singur strat din acest material, reușesc să se strecoare prin porii mai mici din mască.

Pentru acest studiu, un generator special a fost utilizat pentru a produce o picătură relativ rapidă. Picătura a fost apoi lăsată să aterizeze pe o bucată de material de mască - având un singur strat, dublu strat sau triplu strat, folosindu-se în același timp o cameră de mare viteză pentru a vedea ce se întâmplă cu picătura. Folosind generatorul de picături, dimensiunea și viteza picăturii s-au putut modifica pentru a vedea cum afectează acest lucru fluxul particulelor.

În viitor, echipa intenționează să investigheze rolul diferitelor materiale din care sunt făcute măștile, precum și efectul umezelii din mască asupra uzurii particulelor. Un alt studiu publicat în februarie 2021 de Institutul Național de Diabet, Boli Digestive și Renale (NIDDK) din SUA a venit cu dovezi despre beneficiile potențiale ale umidității din măștile de protecție.

Cercetătorii au precizat că nivelurile ridicate de umiditate pot limita răspândirea unui virus spre plămâni prin promovarea clearance-ului mucociliar (mecanism de apărare care elimină particulele potențial dăunătoare din mucusul din plămâni) și pot întări sistemul imunitar prin producerea de proteine speciale, numite interferoni, care luptă împotriva virusurilor, un proces cunoscut sub numele de „răspuns la interferon”.

Oamenii de știință sugerează că, dacă se ia în considerare că hidratarea căilor respiratorii susține funcționarea sistemului imunitar, acest lucru ar putea explica de ce purtarea măștilor de-a lungul pandemiei a fost asociată cu severitatea mai mică a bolii la persoanele infectate cu SARS-CoV-2. Masca absoarbe o mare parte din apa din respirația expirată, care devine suprasaturată la răcire la ieșirea din gură; la inspirația ulterioară a aerului uscat, această apă se evaporă și astfel umidifică aerul care trece prin această mască hidratată.

Savanții speră că descoperirile lor cu privire la dimensiunea ideală a porilor măștii, grosimea materialului și numărul de straturi ar putea fi utilizate de producători pentru ca aceștia să fabrice modele de măști cât mai eficiente.

Vaccinarea și purtarea măștilor de protecție

Potrivit recomandărilor CDC, pe de o parte, persoanele vaccinate complet împotriva COVID-19 pot socializa în spații închise fără a purta mască, după două săptămâni de la rapel. Recomandarea este valabilă atât într-un grup de persoane vaccinate, cât și într-un grup în care se află atât persoane vaccinate cât și persoane neimunizate, dar care nu se regăsesc într-o categorie vulnerabilă.

Pe de altă parte, persoanele care au primit ambele doze de vaccin trebuie să poarte în continuare mască de protecție și să mențină distanțarea socială în spațiile publice, în spații aglomerate sau în interior, dacă se află în compania unor persoane aflate la risc mare de infectare sau de a face o formă severă de boală.

Persoanele vaccinate integral trebuie să rămână, în continuare, atente la orice semn de infecție cu coronavirus, în special după contactul cu o persoană suspectată sau confirmată cu COVID-19. Acest lucru este important de reținut, deoarece, în cazuri rare, vaccinul poate să nu aibă efect, adică sistemul imunitar să nu reușească să producă anticorpi împotriva SARS-CoV-2.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920