REPLICA ONLINE CONSTANTA

3.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
3.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

COVID-19: persoanele în vârstă reprezintă o mică parte dintre eșantioanele folosite în studiile clinice

COVID-19: persoanele în vârstă reprezintă o mică parte dintre eșantioanele folosite în studiile clinice

Replica API 25 noiembrie 2020 | 00:00 966

Potrivit unui studiu recent, persoanele în vârstă sunt foarte susceptibile de a fi excluse din majoritatea studiilor care vizează stabilirea unor tratamente eficiente, precum și găsirea unui vaccin pentru prevenirea bolii COVID-19.

Oamenii de știință se tem că această excludere a vârstnicilor aproape sistematică prezintă un risc în ceea ce privește eficacitatea și siguranța potențialului tratament sau vaccin atunci când acesta din urmă va fi administrat persoanelor în vârstă, scrie doc.ro.

Multe studii care vizează tratamentele pentru COVID-19 au exclus vârstnicii

Cercetătorii împărtășesc o constatare tulburătoare și paradoxală într-o scrisoare de cercetare publicată în Jurnalul Asociației Medicale Americane (JAMA). Acest lucru relevă faptul că persoanele în vârstă sunt foarte susceptibile de a fi excluse din majoritatea studiilor clinice efectuate în întreaga lume în legătură cu boala COVID-19, care vizează stabilirea unor tratamente eficiente împotriva infectării cu noul coronavirus sau găsirea unui vaccin preventiv.

Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că persoanele în vârstă sunt extrem de afectate de COVID-19; la nivel mondial, persoanele de 65 de ani și peste reprezintă 30 până la 40% dintre cazurile de infectare cu noul coronavirus și 80% dintre decesele cauzate de COVID-19.

Savanții au ajuns la această concluzie cercetând îndeaproape toate studiile clinice pe COVID-19 înregistrate pe un site dedicat până pe data de 1 iunie 2020, 847 în total; dintre acestea, 447 (53%) au fost considerate cu risc crescut de excludere a persoanelor în vârstă.

Excluderile specifice de vârstă au fost clasificate în mai multe categorii, iar cercetătorii s-au concentrat pe excluderea grupei de vârstă de la 65 la 80 de ani, cel mai probabil să fie grav afectată de îmbolnăvirea de COVID-19. Aceste rezultate indică faptul că e foarte probabil ca adulții mai în vârstă să fie excluși din mai mult de 50% dintre studiile clinice care vizează obținerea unui tratamentul pentru COVID-19 sau a unei metode de prevenire.

Oamenii de știință spun că includerea persoanelor în vârstă în studiile clinice este esențială pentru a garanta accesul echitabil la aceste tratamente. O astfel de excludere va limita capacitatea de a evalua eficacitatea, dozarea și efectele secundare ale tratamentelor propuse. De exemplu, răspunsurile anticorpilor la vaccinuri pot scădea odată cu înaintarea în vârstă și se pot îmbunătăți odată cu creșterea nivelului de antigen, adjuvanți sau doze.

Autorii studiului de față sunt în special îngrijorați de faptul că excluderea persoanelor în vârstă din studiile clinice poate duce nu numai la tratamente ineficiente, ci și potențial periculoase. Aceștia subliniază că printre cele mai citate motive de excludere se numără prezența altor boli (comorbiditățile) și faptul că înscrierea se face prin intermediul internetului. Desigur, anumite excluderi sunt necesare pentru a proteja sănătatea persoanelor în vârstă, cum ar fi comorbiditățile slab controlate. Dar multe dintre ele nu sunt bine justificate, spun oamenii de știință.

Chiar și fără excluderile bazate pe vârstă, se pare că au fost efectuate mai multe studii clinice recent publicate privind tratamentele pentru COVID-19 pe pacienți a căror vârstă medie nu depășea 40 de ani. Autorii studiului nu sunt de acord cu profesioniștii din domeniul sănătății care consideră că doar vaccinarea populațiilor mai tinere este necesară pentru a obține celebra „imunitate de grup” și că, prin urmare, vaccinarea persoanelor în vârstă nu ar fi esențială.

Acest studiu vine în contradicție cu declarațiile unor autorități sanitare de a începe vaccinarea împotriva COVID-19 tocmai cu aceste persoane susceptibile să dezvolte o formă gravă a bolii, și anume vârstnicii și bolnavii cronic (diabet, cancer etc.).

De ce unele grupe de populație sunt excluse din studii?

Deși toate grupele de populație ar trebui incluse în diversele studii, există o ezitare în includerea grupelor mai vulnerabile, cum ar fi adulții mai în vârstă, copiii și femeile însărcinate. Unii cercetători au folosit afecțiuni comune drept criterii de excludere pentru a se asigura că numai cei mai sănătoși se înscriu în fazele inițiale de testare.

De asemenea, în mod tradițional, vaccinurile sunt testate mai întâi la adulți înainte de a fi extinse la copii. În ceea ce privește boala COVID-19, copiii nu par să prezinte un risc deosebit de simptome severe și periculoase. Mulți dintre cei care au contractat virusul au fost fie asimptomatici, fie au avut simptome ușoare.

Deși companiile farmaceutice nu au analizat încă procentul de eficiență și siguranță a vaccinurilor la copii, acest lucru începe să se schimbe. De exemplu, Pfizer a anunțat că a primit permisiunea de la Food and Drug Administration (FDA) pentru a include copii cu vârste de până la 12 ani în viitoarele studii.

COVID-19: sfaturi pentru persoanele în vârstă și aflate la risc

Persoanele cu vârste de 70 de ani și peste, cele cu sistem imunitar compromis și persoanele cu unele afecțiuni cronice prezintă un risc mai mare de a face o formă gravă de COVID-19. Este, deci, important ca toate aceste persoane să ia măsuri pentru a se proteja:

Să mențină o igienă bună a mâinilor, cu apă și săpun (sau cu geluri cu 70% alcool, când apa și săpunul nu sunt disponibile).

Să poarte mască.

Să aibă grijă atunci când interacționează cu alte persoane (să păstreze distanța de 1,5-2 m).

Acestea sunt cele mai bune mijloace de apărare împotriva coronavirusului la orice vârstă, și cu atât mai mult în cazul persoanelor cu risc mai mare de COVID-19 în formă gravă. De asemenea, acestor persoane aflate la risc li se recomandă evitarea călătoriilor neesențiale (discuțiile cu medicii e bine să fie efectuate pe cât posibil de la domiciliu) și curățarea și dezinfectarea suprafețelor atinse des. În plus, e bine să ia în considerare livrarea la domiciliu a produselor alimentare și a obiectelor esențiale, inclusiv a medicamentelor.

Experții se așteaptă ca un vaccin viabil împotriva COVID-19 să fie disponibil la nivel mondial în primăvara anului 2021. Un vaccin antrenează sistemul imunitar să recunoască și să atace un virus, chiar și unul pe care nu l-a văzut până acum. Vaccinurile protejează de asemenea comunitatea prin reducerea răspândirii bolilor, această protecție fiind cunoscută sub numele de „imunitate comunitară” sau „de turmă”. În plus, în lunile următoare ar putea apărea medicamente suplimentare aprobate ca tratamente pentru COVID-19, în funcție de rezultatul studiilor clinice.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920