REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

COVID-19: Reacțiile alergice la vaccinul Pfizer sunt rare

COVID-19: Reacțiile alergice la vaccinul Pfizer sunt rare

Replica API 6 martie 2021 | 00:00 1085

Deși reacțiile adverse ale vaccinurilor anti-COVID-19 sunt un subiect intens discutat în ultima perioadă, oamenii de știință ne asigură că, în privința vaccinului companiei Pfizer BioNTech, nu ar trebui să ne facem griji. Aceștia estimează o rată de 11.1 cazuri de șoc anafilactic la fiecare milion de doze inițiale ale vaccinului anti-COVID-19 Pfizer.

Ce este șocul anafilactic?

Șocul anafilactic este o reacție alergică extrem de gravă ce poate fi manifestată în urma expunerii la anumite substanțe, cum ar fi venin, alimente sau medicamente, inclusiv vaccinuri. Printre simptomele specific șocului anafilactic se numără dificultățile de respirație și de înghițire, umflarea feței și pulsul accelerat, scrie doc.ro.

Anafilaxia se produce atunci când organismul reacționează la o substanță străină la fel cum ar reacționa în fața unui pericol grav împotriva integrității sale. După cum am menționat, principalii factori declanșatori sunt anumite medicamente, alimente sau chiar înțepături de insecte.

Printre alimentele cu potențial alergenic crescut se numără laptele, ouăle, peștele, crustaceele, grâul, soia, alunele și nucile. Orice substanțe care cauzează o reacție alergică poartă numele de alergen, iar pentru anumite persoane, chiar și o expunere superficială la urme de substanță alergenică poate da curs unei reacții alergice severe.

Reacțiile alergice la vaccinul anti-COVID-19 al companiei Pfizer

1. Reacții alergice severe

Cercetătorii de la Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor (CDC) și de la Autoritatea pentru Administrarea Alimentelor și Medicamentelor (FDA), din Statele Unite ale Americii, au evaluat recent mai multe rapoarte cu privire la reacțiile alergice cauzate de vaccinul Pfizer BioNTech pe teritoriul american, la scurt timp după ce FDA a autorizat utilizarea acestuia, pe data de 11 decembrie 2020.

Potrivit acestor rapoarte, consemnate în Sistemul de Raportare a Efectelor Adverse ale Vaccinurilor (VAERS), 21 de cazuri de șoc anafilactic au fost confirmate în perioada 14-23 decembrie 2020, pe plan national.

În aceeași perioadă, aproximativ 1,800,00 de persoane de pe teritoriul Statelor Unite au primit prima doză de vaccin, ceea ce echivalează cu 11.1 cazuri de șoc anafilactic la fiecare milion de doze.

Din cele 21 de persoane care au manifestat simptome de șoc anafilactic, patru au fost internate, dintre care trei au avut nevoie de îngrijire la terapie intensivă. Celelalte 17 persoane au primit îngrijire medical fără necesitate de internare.

La momentul emiterii rapoartelor către VAERS, 20 dintre pacienții care au suferit șoc anafilactic au fost externați sau și-au revenit complet (dintre cei care nu au avut nevoie de internare). Nu s-a raportat niciun deces. Totodată, dintre cele 21 de persoane, 17, adică 81%, au istoric documentat de alergii, iar 7, adică 33%, au mai manifestat episoade de șoc anafilactic în trecut.

2. Reacții alergice moderate

Conform oamenilor de știință, pe parcursul aceleiași perioade de timp s-au raportat și 83 de cazuri de reacții alergice medii spre moderate la vaccinul Pfizer, care nu au îndeplinit criteriile pentru șoc anafilactic. Printre cele mai comune simptome raportate de către pacienți s-au numărat și:

- Alergia cutanată

- Pruritul (mâncărimea pielii)

- Senzația de mâncărime și iritație în interiorul gâtului

- Dinsconfort respiratoriu mediu sau moderat

Descoperirile cercetării1 au fost publicate în jurnalul JAMA Network, avându-i drept autori principali pe Tom Shimabukuro, de la CDC, și pe Narayan Nair, de la FDA. În raport, aceștia au prezentat concluziile cu un puternic accent pe importanța și beneficiile vaccinului anti-COVID-19, în pofida reacțiilor adverse, care, cel puțin până în prezent, pot fi controlate cu succes.

Potrivit cercetătorilor, rata de mortalitate generată de infecția cu virusul SARS-CoV-2 în rândul segmentelor de populație cu risc înalt este foarte crescută, în timp ce opțiunile de tratament sunt limitate. Așadar, vaccinarea în masă împotriva COVID-19, cu vaccinuri de înaltă performanță, precum cel al companiei Pfizer BioNTech, reprezintă un instrument esențial în eforturile de controlare și stopare a pandemiei.

Vaccinul companiei Pfizer BioNTech este un vaccin ce utilizează tehnologia ARN-ului mesager, adică conține material genetic cu instrucțiuni pentru celule de a produce o parte din proteina reactivă a virusului, pentru a-l contracara în cazul expunerii la SARS-CoV-2.

Acest fragment de proteină reactivă nu poate cauza boala COVID-19, ci doar provoacă un răspuns imun ce oferă protecție împotriva bolii. CDC a emis o serie de informații detaliate către specialiștii în sănătate despre vaccinurile pe bază de ARN mesager, precum și instrucțiuni precise cu privire la managementul șocului anafilactic ce poate apărea după vaccinarea anti COVID-19.

Recomandările includ și evaluarea persoanelor ce urmează să fie vaccinate, pentru a le depista pe cele cu risc de reacție alergică la ingredientele vaccinului. CDC sugerează, de asemenea, că este necesară o scurtă perioadă de observație a persoanei vaccinate, imediat după administrarea vaccinului. Așadar, se recomandă 15 minute de observație pentru populația generală și 30 minute pentru cei cu istoric de șoc anafilactic sau cu reacții alergice la alte tipuri de vaccin sau terapii injectabile.

În caz de șoc anafilactic, cadrele medicale trebuie să administreze imediat pacientului o injecție cu epinefrină. Epinefrina, cunoscută și ca adrenalină, este un hormon ce contracarează efectele anafilaxiei. Persoanele care au manifestat asemenea reacții în trecut poartă, de obicei, la ei un dispozitiv de autoinjectare ce livrează o doză de adrenalină, pentru situații de urgență.

Autorii cercetării sunt de părere că toți pacienții trebuie instruiți să solicite ajutor medical imediat dacă manifestă orice simptom de reacție alergică după perioada de observație, chiar dacă au părăsit deja centrul de vaccinare. Uneori, reacțiile pot fi întârziate, dar acest lucru nu înseamnă cu nu sunt la fel de periculoase.

De asemenea, este important de reținut că în anumtie țări nu se încurajează vaccinarea persoanelor cu istoric de șoc anafilactic, tocmai din acest motiv. De aceea, purtarea măștii, folosirea dezinfectantului de mâini și practicarea distanțării sociale este mai importantă acum ca oricând, pentru a-i putea proteja pe cei ce nu se pot vaccina.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920