rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 28 ianuarie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

COVID-19 - Studiu: Recuperarea mai rapidă poate indica imunitate pe termen lung

O echipă de cercetare a descoperit recent că unele persoane care s-au recuperat rapid după ce au suferit de COVID-19 au continuat să aibă anticorpi împotriva noului coronavirus timp de câteva luni.

Oamenii de știință au investigat imunitatea la SARS-CoV-2 încă de la apariția virusului, inclusiv cât durează protecția împotriva virusului după recuperare și dacă gravitatea simptomelor influențează sau nu acest interval. Clarificarea acestor elemente poate influența modul în care oamenii de știință dezvoltă tratamente și vaccinuri eficiente. De asemenea, poate indica dacă imunitatea de grup este posibilă sau nu.

Un indicator critic al imunității suficiente pentru orice boală virală este prezența anticorpilor specifici virusului. În ceea ce privește noul coronavirus, există dovezi contradictorii cu privire la existența protecției pe termen lung după recuperarea din boală, citează doc.ro.

Durata redusă a simptomelor de COVID-19, corelată cu o producție mai mare de anticorpi?

Pentru a face lumină asupra acestei chestiuni, cercetătorii de la Brigham and Women's Hospital din Boston au căutat să măsoare anticorpii antivirali într-un grup de voluntari care se recuperau după COVID-19, rezultatele studiului¹ fiind publicate în jurnalul științific Cell.

Astfel, oamenii de știință au examinat probe de sânge și de celule de la persoane care și-au revenit dintr-o formă ușoară până la moderată de COVID-19. Deși majoritatea indivizilor au înregistrat o scădere a anticorpilor anti-SARS-CoV-2, un grup mic de persoane a păstrat anticorpi antivirali timp de câteva luni.

Pentru desfășurarea cercetării, echipa a recrutat 92 de persoane din zona Bostonului - majoritatea femei albe adulte - care și-au revenit dintr-un caz confirmat de COVID-19 în perioada martie-iunie a acestui an. Cinci dintre participanții la studiu au fost spitalizați, dar toți ceilalți au prezentat simptome în mare parte ușoare.

Oamenii de știință au colectat probe de sânge după ce simptomele au dispărut și, ulterior, au efectuat teste de sânge repetate la intervale lunare. După măsurarea anticorpilor de imunoglobulină G specifici virusului timp de 3-4 luni, echipa a constatat că, deși majoritatea participanților la studiu au arătat o scădere a acestor markeri imunitari, 20% dintre voluntari au avut o producție de anticorpi antivirali susținută și chiar îmbunătățită în acel interval de timp.

Participanții la care s-a observat această producție mare de anticorpi au prezentat anterior o durată mai scurtă a simptomelor de COVID-19, în medie în jur de 10 zile, comparativ cu cei care au avut un atac mai prelungit al bolii, de aproximativ 16 zile.

De asemenea, acest grup cu producție mare de anticorpi anti-SARS-CoV-2 a prezentat diferențe cheie în subgrupurile de celule T CD4 + care au persistat după recuperare, împreună cu alte celule imunitare care favorizează memoria imună și protecția pe termen lung. Această constatare indică faptul că un răspuns imun competent, care are ca rezultat o anihilare rapidă a simptomelor, ar putea juca, de asemenea, un rol în durata imunității.

Oamenii de știință nu înțeleg încă pe deplin răspunsul imun al organismului la noul coronavirus. Cu toate acestea, într-un alt studiu din septembrie 2020, autorii dezvăluie modul în care sistemul imunitar lansează un atac împotriva noului coronavirus și modul în care acest lucru poate influența severitatea simptomelor și imunitatea extinsă.

După examinarea celor trei tipuri majore de limfocite - celule B (celule producătoare de anticorpi), celule T (celule ucigașe) și celule T ajutătoare - și compararea acestor date cu severitatea simptomelor de COVID-19, au ajuns la următoarea concluzie: când toate cele trei tipuri de limfocite au fost activate corespunzător, cu un răspuns robust al celulelor T, bolnavii au luptat mai bine împotriva virusului decât atunci când a existat un răspuns imun adaptiv necoordonat.

Prin urmare, autorii studiului sugerează că un atac coordonat al sistemului imunitar, bazat în special pe celulele T, poate reduce severitatea bolii COVID-19 și poate favoriza o imunitate sporită pe termen lung.

Studiul realizat de echipa de cercetare din Boston are, însă, și unele limitări. Deoarece participanții voluntari la noua cercetare au fost în majoritate femei albe, adulte, savanții notează că ar fi justificată o analiză a unei populații mai diverse, pentru a evalua dacă aceste răspunsuri imune sunt sau nu aceleași la persoane din grupe de vârstă diferite și medii rasiale diverse.

De asemenea, extinderea cercetării pentru a include persoane asimptomatice și pacienți cu forme grave de COVID-19 poate oferi mai multe informații despre cât durează imunitatea după recuperarea din această boală. Odată ce se clarifică acest aspect, se pot dezvolta tratamente mai specifice, având ca obiectiv imunitatea de turmă.

Cum se poate atinge imunitatea de grup împotriva SARS-CoV-2?

În ceea ce privește această imunitate de grup, unii cercetători fac presiuni pentru ca guvernele să lase populația să atingă imunitatea de turmă fără vaccin, permițând bolii COVID-19 să se răspândească printre persoanele cu risc scăzut de a face o formă gravă și protejând în același timp grupele de populație vulnerabile. Însă această abordare ar pune întreaga populație în pericol de forme grave ale bolii și deces, susțin alți oameni de știință.

Pentru cercetători, imunitatea înseamnă o rezistență la o boală dobândită prin expunerea sistemului imunitar la aceasta, fie prin infecție, fie prin vaccinare. Dar imunitatea nu înseamnă întotdeauna protecție completă împotriva unui virus.

Sistemul imunitar are două modalități de a oferi o protecție durabilă: celulele T care își amintesc agentul patogen și declanșează un răspuns rapid și celulele B care produc anticorpi - proteine pe care corpul le fabrică pentru a lupta împotriva unui agent patogen specific.

În mod ideal, acești anticorpi rămân în sânge mult timp după ce o persoană și-a revenit după o infecție. Apoi, dacă persoana este expusă din nou la același agent patogen în viitor, acești anticorpi recunosc amenințarea și acționează pentru a preveni apariția unei alte infecții. Așa-numitele „celule T cu memorie” recunosc un agent patogen întâlnit anterior și fie ajută la coordonarea sistemului imunitar, fie distrug celulele infectate.

În cazul unui tip de imunitate, numit imunitate sterilizantă, virusul nu mai are niciodată șansa de a începe să se replice și să infecteze o celulă. Cu toate acestea, imunitatea sterilizantă este greu de realizat. Cel mai adesea, oamenii obțin imunitate parțială, ceea ce oferă un răspuns rapid care poate face ca a doua criză a bolii să fie mai puțin severă sau mai greu de transmis altora.

Nu este clar ce tip de imunitate au persoanele care și-au revenit după COVID-19, acest lucru rămâne de văzut în timp, însă, spun savanții, un vaccin ar putea declanșa un răspuns imunitar mai puternic decât o infecție naturală.

sâmbătă, 5 decembrie 2020719
Comentarii
Vremea
0.6°0.6° - 1.1° joi, 28 ianuarie 2021
ConstanțaUmiditate: 84%
Vânt: 7.81 m/s
Presiune: 1008 milibari

Loto
6/4912271593344
5/4031342137
joker403523192819
Horoscop
mai mult...SPSportRT
28 ian 00:00SportManchester United, îngenuncheată de ultima clasată, pe Old Trafford. Surpriza sezonului în Anglia

Lovitură de teatru în Premier League, acolo unde liderul dinainte de etapa aceasta, Manchester United, a pierdut pe...250

28 ian 00:00SportPoli Iaşi - UTA, scor 1-2, în Liga I: Oaspeţii au marcat în minutele 90+2 şi 90+4

Politehnica Iaşi a fost învinsă, miercuri, pe teren propriu, cu scorul de 2-1 (0-1), de echipa UTA, în etapa a XIX-a...1709

28 ian 08:44SportDinamo - Gaz Metan Mediaş, scor 2-1, în Liga I: Oaspeţii au contestat vehement golul al doilea al 'câinilor' din cauza unui fault la portar

FC Dinamo a învins, miercuri, pe teren propriu, cu scorul de 2-1 (2-1), echipa Gaz Metan Mediaş, în etapa a XIX-a a...207

28 ian 00:00SportPatru echipe europene, Danemarca - Spania şi Suedia - Franţa, în semifinalele CM de handbal masculin

Miercuri s-au disputat cele patru partide din sferturile de finală ale CM de handbal masculin, iar rezultatele au...207

Local
28 ian 23:15LocalStatutul prefecților și subprefecților a fost modificat

La propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Guvernul României a aprobat...853

28 ian 23:15LocalVIDEO! Primăria Constanța a distribuit măști de protecție

Primăria Municipiului Constanța a distribuit deja cele 200.000 de măști de protecție primite ca donație din partea...838

28 ian 23:15LocalIndividul care a ÎNJUNGHIAT un POLIŢIST la Eforie, ARESTAT pentru 30 de zile

1073

28 ian 09:32LocalCostinești, stațiunea TINERETULUI și a NEPĂSĂRII

Imagini dezolante de la malul mării. Cunoscută în trecut drept “staţiunea tineretului” Costineştiul poate fi...1080

28 ian 23:11LocalPrimăria Constanța NU a avizat PUZ-ul lui Stila Goșu

Primăria Municipiului Constanța nu a avizat favorabil un Plan Urbanistic Zonal prin care, într-un cartier de case, ar...1405

28 ian 10:46LocalBogdan Bola, ultima propunere de proiect în calitate de DIRECTOR ABADL

Bogdan Bola a prezentat săptămâna trecută ministrului Mediului ultima propunere de proiect pe care și-a pus...680

28 ian 23:14LocalRegulamentul local de publicitate la nivelul municipiului Constanța, în consultare publică

Primăria Municipiului Constanța invită toate persoanele interesate să consulte Regulamentul local de publicitate la...566

28 ian 23:14LocalRegulamentului de Organizare și Funcționare a Parcărilor Publice, în consultare publică

Proiectul de hotărâre privind Regulamentului de Organizare și Funcționare a Parcărilor Publice din Municipiul...1239

28 ian 23:13LocalCOVID-19: 138 de NOI CAZURI de INFECTARE la Constanţa, 3174 la nivel naţional

817

Politică
28 ian 00:00PoliticăRafila: Poate că e momentul să discutăm despre o introducere reală a 'Educaţiei pentru sănătate' în şcoală

Social-democratul Alexandru Rafila, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, consideră că este momentul să se discute...281

28 ian 00:00PoliticăOrban: Holocaustul - o mărturie a inumanităţii

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a declarat, miercuri, că Holocaustul rămâne în memorie şi...272

28 ian 00:00PoliticăPreşedintele Senatului, Anca Dragu, acordă audienţe online. Prima sesiune, joi

255

28 ian 23:26PoliticăPSD a lansat un buget alternativ. Marcel Ciolacu: „Invităm Guvernul să ne plagieze“

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a prezentat miercuri, la lansarea bugetului alternativ propus de social-democrați,...468

28 ian 23:27PoliticăVlad Voiculescu anunţă controale la centrele de vaccinare anti-COVID

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat miercuri la Guvern că vor fi efectuate controale la centrele de...544

28 ian 23:27PoliticăCîţu: România susţine cu tărie combaterea tuturor formelor de discriminare

427

Interviuri
15 ian 00:06InterviuriGeorge NICULESCU: ANRE nu a fost pregătită pentru LIBERALIZAREA pieței de ENERGIE! Video

1 ianuarie 2021 a adus cu sine liberalizarea completă a pieței de electricitate. Însă câți dintre consumatori...2132

12 ian 00:27InterviuriPrefectul COȘA: Întoarcerea la NORMALITATE este POSIBILĂ doar dacă ne VACCINĂM! Video

Noul an a venit cu speranţă şi încredere că vom trece cu bine peste această perioadă grea, însă reîntoarcerea...2077

19 dec 00:07InterviuriLiviu POPA, ŞEFUL RADET: Mă bucur că au început să se miște lucrurile

4916

4 dec 00:21InterviuriLucian Lungoci: PSD va asigura MAJORITATE parlamentară pentru un Guvern PREGĂTIT. Video

Lucian Lungoci, președintele interimar al Organizației Municipale a PSD Constanța, este candidatul PSD pentru Camera...4077

4 dec 00:21InterviuriMircea Dobre, Pro România: PNL și PSD, un VIRUS mai PERICULOS decât COVID! Video

Mircea Dobre, candidat din partea Pro România la Camera Deputaților, a acordat un interviu ziarului Replica, în care...3566

4 dec 00:21InterviuriCristina Rizea: USR-PLUS va OBȚINE un scor BUN la parlamentare. Video

3472

Monden
28 ian 00:00MondenElliot Page, o actriţă transgender cunoscută din filmul „Juno“, divorţează de soţia sa

Ellen Page - o actriţă canadiană care a anunţat la începutul lunii decembrie că este o persoană transgender şi...400

28 ian 19:25MondenO casetă demo înregistrată de trupa Radiohead în anii '80, vândută la licitaţie cu 6.000 de lire sterline

O casetă demo care conţine melodii nedifuzate până acum ale trupei britanice Radiohead s-a vândut marţi la...255

28 ian 00:00MondenDocumentarul „colectiv“, de Alexander Nanau, nominalizat la premiile Independent Spirit

241

Mapamond
28 ian 00:00MapamondCoronavirus: În China şi India, vaccinarea va dura până spre sfârşitul lui 2022

Programele de vaccinare din China şi India se vor întinde până spre sfârşitul lui 2022, dată fiind dimensiunea...244

28 ian 00:00MapamondCoronavirus: Din 29 ianuarie, testele de COVID-19 devin obligatorii pentru persoanele care sosesc în Bulgaria

Persoanele care intră în Bulgaria pe calea aerului, pe uscat sau pe mare vor trebui să prezinte un test negativ de...260

28 ian 00:00MapamondMoscova: Autorităţile relaxează restricţiile antiepidemice şi anunţă o scădere a numărului de îmbolnăviri

239

28 ian 00:00MapamondCoronavirus: Bulgaria a demarat vaccinarea pacienţilor din centrele de îngrijire

Bulgaria a demarat miercuri vaccinarea anti-COVID-19 a pacienţilor din centrele de îngrijire aflate în capitala Sofia...246

28 ian 00:00MapamondOlanda: Peste 130 de arestări, dar o noapte mult mai calmă decât precedentele

Poliţia olandeză a anunţat miercuri că a arestat peste 130 de persoane, în majoritate tineri, în a patra noapte de...254

28 ian 00:00MapamondUE a comandat vaccinurile cu trei luni mai târziu decât Marea Britanie, spune şeful AstraZeneca

261

Sănătate
28 ian 00:00SănătateCe boli se pot ascunde în spatele oboselii

Anemia, apneea în somn și boala celiacă sunt numai câteva dintre problemele de sănătate care se pot ascunde în...312

28 ian 00:00SănătateCum se modifică vederea pe măsură ce îmbătrânim

În general, pe la 40-45 de ani, este normal să apară presbiopia (persoana nu mai vede clar de aproape, de exemplu să...391

28 ian 00:00SănătateTop alimente care iți oferă energie, însă fără prea multe calorii

314

28 ian 00:00SănătateCele mai bune suplimente pentru boli cardiovasculare

Bolile cardiovasculare (cunoscute și sub denumirea de boli de inima ori boli cardiace sau că "boală arterială...322

28 ian 00:00SănătateRegimul alimentar pentru persoanele cu pietre la rinichi

Deși pot crea un disconfort foarte mare, trebuie să știi că este posibil să elimini calculii renali (așa cum mai...265

28 ian 00:00SănătateDieta vegană pentru pierderea în greutate - funcționează?

Deși mai multe studii științifice au arătat eficacitatea dietelor pe bază de vegetale pentru pierderea în...288

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT