REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

COVID-19 - Studiu: Riscul de accident vascular cerebral, mai mare printre pacienții spitalizați

COVID-19 - Studiu: Riscul de accident vascular cerebral, mai mare printre pacienții spitalizați

Replica API 11 mai 2021 | 00:00 797

Potrivit Asociației Americane a Inimii (American Heart Association), pacienții cu COVID-19 par să aibă un risc mai mare de accident vascular cerebral (AVC) în comparație cu pacienții cu gripă sau sepsis, scrie doc.ro.

Sursă foto: Shutterstock

Analiza datelor din Registrul COVID-19 al Asociației Americane a Inimii a mai mult de 20.000 de adulți din SUA spitalizați cu COVID-19 până în noiembrie 2020 a constatat că, în general, acești pacienți au avut un risc crescut de accident vascular cerebral în comparație cu cei internați cu gripă sau sepsis.

La American Stroke Association's International Stroke Conference, un eveniment care a avut loc în martie 2021, s-au prezentat aceste rezultate, care arată că pacienții cu COVID-19 cu accident vascular cerebral ischemic erau preponderent bărbați, de vârste mai înaintate, din rasa neagră, cu tensiune arterială crescută, diabet de tip 2 sau ritm cardiac neregulat.

COVID-19 poate avea efecte cardiovasculare grave

Mai multe studii au raportat date despre pacienți bolnavi de COVID-19 care prezintă sau dezvoltă insuficiență cardiacă, șoc cardiogen, accident vascular cerebral și aritmii letale secundare bolii. Totuși, aceste studii au fost în mod constant limitate de lipsa unor date structurate. În plus, mai multe dintre aceste studii sunt evaluări descriptive cu un singur centru, ceea ce limitează generalizarea.

Asociația Americană a Inimii a creat un registru de îmbunătățire a calității datelor pentru a înțelege mai bine tiparele și variațiile tratamentului clinic, inclusiv colectarea de biomarkeri și rezultate cardiovasculare la pacienții spitalizați cu COVID-19 din toate statele americane.

Pactic, instituția a creat Registrul COVID-19 în câteva săptămâni de la declararea pandemiei globale, de-a lungul lunii aprilie 2020, pentru a aduna centralizat date și a oferi informații despre pacienții internați infectați cu noul coronavirus. Infrastructura de registru solidă a permis colectarea rapidă de date, incluzând peste 37.000 de evidențe ale pacienților și peste 135.000 de rapoarte de laborator.

Pentru a efectua analiza prezentată la conferință, echipa de cercetare a accesat acest registru al Asociației Americane a Inimii pentru a investiga riscul de accident vascular cerebral în rândul pacienților spitalizați cu COVID-19, caracteristicile lor demografice, istoricul medical și supraviețuirea în spital. Datele din registrul COVID-19 extrase pentru acest studiu au inclus peste 20.000 de pacienți spitalizați cu această boală în SUA în perioada ianuarie-noiembrie 2020.

Oamenii de știință spun că, deși aceste descoperiri sugerează că boala COVID-19 poate crește riscul de accident vascular cerebral, mecanismul exact pentru acest lucru este încă necunoscut. Pe măsură ce pandemia a continuat, s-a constatat că această boală, COVID-19, nu este doar o afecțiune respiratorie, ci și una vasculară, care poate afecta multe sisteme de organe.

281 de pacienți din registrul COVID-19 au avut un accident vascular cerebral confirmat prin imagistică în timpul spitalizării. Dintre aceștia, 148 de pacienți (52,7%) au avut accident vascular cerebral ischemic; 7 pacienți (2,5%) au avut atac ischemic tranzitor; 127 de pacienți (45,2%) au prezentat un accident vascular cerebral hemoragic sau un tip nespecificat de accident vascular cerebral.

COVID-19 poate crește riscul de AVC în anumite grupe de populație

Analiza pacienților cu COVID-19 a constatat, de asemenea, următoarele situații:

Pacienții cu orice tip de accident vascular cerebral erau preponderent bărbați (64%) și mai în vârstă (vârsta medie 65 de ani) decât pacienții fără accident vascular cerebral (vârsta medie 61).

44% dintre pacienții care au avut un accident vascular cerebral ischemic aveau, de asemenea, diabet de tip 2, față de aproximativ o treime dintre pacienții fără AVC, iar majoritatea pacienților cu accident vascular cerebral ischemic aveau și tensiune arterială crescută (80%) comparativ cu pacienții fără AVC (58%).

18% dintre pacienții cu AVC ischemic aveau și fibrilație atrială, în timp ce doar 9% dintre cei fără AVC aveau această problemă de sănătate.

Pacienții care au avut un accident vascular cerebral au petrecut în medie 22 de zile în spital, comparativ cu 10 zile de spitalizare pentru cei care nu au trecut printr-un astfel de eveniment.

Decesele în spital au fost de peste două ori mai mari în rândul pacienților cu AVC (37%), comparativ cu pacienții fără AVC (16%).

În plus, riscul de accident vascular cerebral a variat în funcție de rasă. Pacienții din rasa neagră au reprezentat 27% dintre pacienții din registrul COVID-19 analizați pentru această lucrare și cu toate acestea, 31% dintre cazurile de accident vascular cerebral ischemic au avut loc în această grupă de populație.

Savanții spun că s-a constatat de timpuriu că pandemia de COVID-19 a afectat în mod disproporționat comunitățile de culoare, iar analiza de față sugerează că americanii din rasa neagră pot avea un risc mai mare de accident vascular cerebral ischemic după infecatrea cu coronavirus.

Accidentul vascular cerebral poate avea consecințe devastatoare, iar recuperarea după COVID-19 în formă gravă în sine este adesea destul de dificilă pentru cei care supraviețuiesc. Dacă o persoană este nevoită să se recupereze și după un AVC și după COVID-19, situația poate fi extrem de complicată pentru pacient și familia lui.

Și din acest motiv, spun oamenii de știință, este mai important decât oricând ca răspândirea coronavirusului să fie încetinită prin intervenții de sănătate publică, cum este distribuirea pe scară largă a vaccinurilor anti-COVID-19.

Cum este afectată inima de boala COVID-19?

Virusul SARS-CoV-2 poate deteriora inima în mai multe moduri. De exemplu, coronavirusul poate invada sau inflama direct mușchiul inimii și poate dăuna indirect acestui organ prin perturbarea echilibrului dintre aprovizionarea și cererea de oxigen.

Leziunile cardiace, care pot fi măsurate prin niveluri crescute ale enzimei troponinei din sânge, au fost detectate la aproximativ un sfert dintre pacienții spitalizați cu boală severă COVID-19. Dintre acești pacienți, aproximativ o treime aveau o boală cardiovasculară preexistentă.

Inflamația mușchiului cardiac, numită miocardită, apare de obicei numai la pacienții cu boală COVID-19 în formă foarte gravă. Miocardita poate rezulta din invazia directă a inimii de către virusul însuși sau, mai frecvent, de inflamația cauzată de furtuna de citokine. Când se întâmplă acest lucru, inima poate deveni mărită și slăbită, ducând la scăderea tensiunii arteriale și a fluidului în plămâni.

În timp ce această formă severă de miocardită este rară, un studiu a arătat că inflamația asimptomatică a inimii a fost observată în urma unui RMN la până la trei sferturi dintre pacienții care și-au revenit după COVID-19 în formă gravă.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920