REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.5° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
10.5° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

COVID-19, ulcer, AVC: cum ne influențează grupa sangvină sănătatea?

COVID-19, ulcer, AVC: cum ne influențează grupa sangvină sănătatea?

Replica API 10 aprilie 2021 | 00:00 977

Potrivit mai multor cercetări, efectuate de-a lungul timpului, persoanele cu grupa sanguină 0 sunt mai ferite de anumite afecțiuni, printre care și diabetul. Mai nou, oamenii de știință francezi ne asigură că persoanele cu această grupă de sânge prezintă un risc mai mic de infectare cu virusul SARS-CoV-2. Află, mai jos, cum ne influențează grupa de sânge sănătatea și cum ne poate feri de COVID-19.

Sursă foto: Shutterstock

Încă de la începutul pandemiei COVID-19, mai multe cercetări efectuate pe persoane cu grupe de sânge diferite au sugerat că cei cu grupa sanguină 0 sunt mai privilegiați în ceea ce privește riscul de infectare cu SARS-CoV-2. Cunoscuți și drept donatori universali, persoanele cu grupa de sânge 0 sunt, din punct de vedere procentual, mai puțin afectați COVID-19 față de celelalte grupe de sânge, scrie doc.ro.

Potrivit oamenilor de știință, nu este o coincidență faptul că persoanele cu grupa 0 sunt mai puțin predispuse riscului de infecție. Așadar, persoanele cu grupele de sânge A, B sau AB sunt mai expuse riscului de COVID-19, dar nu numai. Acestea pot fi mai expuse și în fața altor infecții, dar și în fața riscului de probleme cardiovasculare.

Există și studii clinice care sugerează că grupa de sânge 0 poate oferi o anumită protecție împotriva infecției COVID-19. Așadar, conform unui studiu1 retrospectiv, efectuat pe date obținute de la Registrul Sănătății danez, de la peste 473.000 de persoane testate de COVID-19, persoanele cu grupa 0 s-au numărat printre cele mai rar infectate, în comparație cu persoanele cu grupele A, B sau AB.

Rezultatele studiului indică faptul că persoanele cu grupele de sânge A, B sau AB pot fi mai predispuse infecției COVID-19, în comparație cu persoanele cu grupa 0. Cercetătorii nu au găsit nicio diferență semnificativă în rata de infectare la nivelul celor cu grupe de sânge A, B și AB, dar între acestea și grupa 0 s-a remarcat un decalaj semnificativ, de aproape 30%.

Potrivit unui alt studiu2 demarat în regiunea Wuhan, China, rata de infectare în rândul persoanelor cu grupa 0 a fost semnificativ mai redusă față de celelalte grupe sangvine, însă cercetătorii chinezi atrag atenția asupra faptului că rezultatele obținute sugerează că persoanele cu grupa de sânge A pot fi mult mai predispuse riscului de infectare, față de celelalte grupe sangvine. Așadar, dacă rata de infectare la persoanele cu grupa 0 a fost de 10%, la persoanele cu grupa sanguină A s-a înregistrat o rată de infectare de 37.8%.

Ce reprezintă grupele de sânge?

Grupele de sânge sunt departajate cu ajutorul moleculelor prezente la suprafața celulelor roșii și care acționează ca niște “etichete”. Așadar, aceste molecule definesc proprietățile specifice ale celulelor de sânge, însă pot fi regăsite și în alte tipuri de celule din corp, cum ar fi saliva, tractul digestiv sau sistemul respirator.

Există mai multe tipuri de grupe de sânge, și anume:

- Grupa A, caracterizată prin celule roșii de tip A și prin anticorpi de tip Anti-B

- Grupa B, caracterizată prin celule roșii de tip B și prin anticorpi de tip Anti-A

- Grupa AB, caracterizată prin celule roșii de tip AB și fără niciun tip de anticorpi specifici

- Grupa 0, caracterizată prin celule roșii de tip 0 și prin anticorpi de tip Anti-A și B

În România, grupele de sânge sunt împărțite după cum urmează:

- 28% din populația țării are grupa 0 pozitiv

- 37% are grupa A pozitiv

- 14% are grupa B pozitiv

- 7% are grupa AB pozitiv

- 5% are grupa 0 negativ

- 6% are grupa A negativ

- 2% are grupa B negativ

- 1% are grupa AB negativ

Este important să îți cunoști grupa de sânge, indiferent de context, pentru că te poate ajuta în eventualitatea în care ai nevoie de o transfuzie. În asemenea, caz, este esențial ca transfuzia să fie făcută cu sânge ce aparține unei grupe compatibile cu a ta, altfel corpul va dezvolta anticorpi pentru a se apăra de sângele străin iar transfuzia nu va fi eficientă.

De ce este grupa 0 mai ferită de COVID-19?

După cum am menționat mai devreme, cercetătorii sugerează, în lumina celor mai recente cercetări, faptul că grupa de sânge 0 este mai avantajată prin faptul că este mai puțin afectată de virus față de grupele A, B și AB, iar riscul de formă severă este cu 50% mai scăzut față de cel al grupei A.

Acest lucru se explică prin faptul că grupa de sânge 0 are anticorpi ce protejează mai eficient în fața noului coronavirus față de celelalte grupe. Mai precis, anticorpii anti-A specifici grupei 0 par a fi mai eficienți în ceea ce privește blocarea virusului de a pătrunde în celule.

Având în vedere faptul că un procent considerabil al populației planetei are grupa de sânge 0, specialiștii sunt de părere că acest factor a contribuit la menținerea unei rate de infectare mai scăzute, pe plan global, față de adevăratul potențial de răspândire și infectare a virusului SARS-CoV-2.

Cu toate acestea, oamenii de știință avertizează că, deși riscul de infectare al persoanelor cu grupa 0 este mai scăzut cu aproximativ 13%-30% față de celelalte grupe de sânge, aceștia nu sunt complet protejați și se pot îmbolnăvi în continuare de COVID-19.

Grupa de sânge și sănătatea

Grupa sangvină poate avea impact și în ceea ce privește alte infecții virale sau bacteriene, și nu mereu în favoarea grupei de sânge 0. De exemplu, cei cu grupa de sânge 0 au un risc mai crescut de ulcer stomacal, pentru că bacteria Helicobacter pylori, responsabilă pentru ulcer, se atașează mai ușor de glucidele caracteristice grupei de sânge 0. De asemenea, virusurile responsabile pentru majoritatea formelor de gastroenterită preferă grupa de sânge 0.

O altă particularitate importantă a grupei de sânge este riscul de atac vascular cerebral și cel de atac de cord. În ceea ce privește bolile de inimă, grupa 0 este ușor favorizată, pentru că, spre deosebire de grupele A, B și AB, sângele se coagulează mai lent la cei cu grupa 0. Acest fenomen nu are un impact semnificativ decât atunci când vine vorba de vase de sânge slăbite, unde apariția cheagurilor de sânge este un risc major.

Există numeroase cercetări care reflectă corespondențele între diferitele grupe de sânge și anumite probleme de sănătate, cum ar fi cancerul la stomac, diabetul sau infertilitatea. În ceea ce privește COVID-19, oamenii de știință recomandă persoanelor cu grupa 0 care, deși mai protejate, să mențină în continuare toate măsurile de protecție și de distanțare socială și să se vaccineze, deoarece riscul este mereu prezent. În plus, dacă o persoană cu grupa 0 suferă de anumite comorbidități, odată infectată riscă să facă o formă severă de boală.

Așadar, chiar dacă ai grupa de sânge 0, îngrijește-te în continuare de protecția personală și a celor din jur, prin purtarea măștii în spațiile necesare, igienizarea temeinică a mâinilor și practicarea distanțării sociale.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614