REPLICA ONLINE CONSTANTA

25.6° Constanța Mar., 23 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6799
25.6° Constanța Marți, 23 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6799
 

Cozi kilometrice, pentru țigări, la granița cu Bulgaria, în Vama Veche

Cozi kilometrice, pentru țigări, la granița cu Bulgaria, în Vama Veche

Andreea VEARBĂ 22 mai 2024 | 00:00 16451

Constănțenii fac coadă la chioșcul de țigări de la vama cu Bulgaria. Deplasarea până la punctul de trecere a frontierei se pare că nu este un deranj pentru locuitorii din județul Constanța, atunci când miza este un pachet de țigări mai ieftin decât în România. Bineînțeles, așa cum știm, românii sunt inventivi și, deși limita maximă de pachete de țigări cu care poți trece punctul de frontieră este de 40, aceștia nu ezită să vină împreună cu alte persoane la „cumpărături”, tocmai pentru a achiziționa o cantitate mai mare de țigarete. Coada de așteptare într-o zi de weekend se întinde până la ieșirea din magazin, însă acest lucru nu îi sperie pe fumători. Cumpărătorii sunt deja familiarizați cu situația și vin înarmați cu foarte multă răbdare, dar și echipați cu sacoșe, genți sau ghiozdane. Fiecare cu ce poate... sau cu cine poate!

Cozi kilometrice, pentru tigari, la granita cu Bulgaria, in Vama Veche

Conform unui studiu recent, Bulgaria are cel mai mic preț al țigărilor și al doilea cel mai mare procent de fumători din UE. Pe principiul „știu eu o schemă”, românii au auzit pontul și s-au sesizat imediat. Aproape zilnic, dar cel mai frecvent în weekend-uri, coada de la granița în Bulgaria pe la Vama Veche este infernală. Judecând după coada care se întinde până în drum, am putea crede că se dau gratis, nu? Motivul real constă în achiziționarea, de la SPETEMA caffe – TOBACCO & LIQUIOR STORE, de la granița cu Bulgaria pe la Vama Veche, a țigărilor la prețuri mai mici. Diferența de preț dintre țigările românești și cele bulgărești nu este foarte mare, însă este considerabilă, dacă ne raportăm la cantități mai mari.

Cozi kilometrice, pentru tigari, la granita cu Bulgaria, in Vama Veche

Un pachet de țigări din Bulgaria este de aproximativ 14 lei, în România e 20 de lei

Cel mai mic preț al unui pachet de țigări din Bulgaria este de aproximativ 14 lei, pe când în România ar costa undeva la 20 de lei. Un pachet de țigări Marlboro costă la noi 24 de lei, iar la bulgari 15 lei. Țigările Dunhill au prețul de 28 sau 29 lei în România și 18 sau 19 lei în Bulgaria. La fel și pentru alte mărci de țigarete, diferența de preț per pachet este de aproximativ 10 lei.

Cozi kilometrice, pentru tigari, la granita cu Bulgaria, in Vama Veche


Valul de fumători dornici să achiziționeze țigări se pare că este o provocare și pentru personalul magazinului. Lucrătorii au abordat strategia grupurilor, adică permit accesul în magazin doar câtorva persoane, după care ușile se închid. Și tot așa, grup după grup, tocmai pentru a evita îmbulzeala, eventualele erori și bineînțeles, furturile. În ceea ce privește deplasarea până la chioșc, mulți preferă să-și lase mașinile înainte de punctul de control, tocmai pentru că pe jos ar ajunge relativ mai repede.

Cozi kilometrice, pentru tigari, la granita cu Bulgaria, in Vama Veche

Cei mai comozi însă, preferă să facă coloană până la ușa magazinului. De menționat este și faptul că până la renumitul chioșc nu este necesară achiziționarea unei vignete pentru Bulgaria.

Cozi kilometrice, pentru tigari, la granita cu Bulgaria, in Vama Veche
În România, în anul curent, prețul țigărilor a fost majorat deja de două ori, o dată în luna ianuarie și o dată în luna aprilie. Încă de la începutul anului 2023, fumătorii au trecut printr-o avalanșă de scumpiri.

În concluzie, după turism... românii au pierdut și „bătălia țigărilor“ - cumpără de la bulgari că-s mai ieftine!

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ce cretini! Macar de'ar crapa naibii odata!
0
3
Va dati cu beamveu' da' n-aveti bani de tigari.
10
7
Mai taci ba prostane....acelasi dunhill din BG e la fel ca cel din RO si aceeasi chestie e valabila si pt celelalte marci...te-ai trezit tu mare destept sa mananci, maro!
11
2
Pentru un prieten: cam cati km are coada?
8
2
tutunului este cel mai mare contributor la buget de unde lipsa de interes a guvernului de a face campanii antitabac si a lua masuri eficiente contra tutunului pe banii sanatatea si viata fumatorilor care sunt 20% din populatie ceea se numeste magarie si lipsa de scrupule
9
2
De fapt,vorbim de tihari contrafacute legal,asa incat cumperi tot tigarile facute aici,doar ca poarta nume de marci celebre,fara sa aiba calitatea respectivelor marci. Marii stabi iau bani pe marca. Vorbim deci de o economie impusa,nu libera,concurentiala. Monopoluri,oligopoluri. Si nu e doar la tigari. Ni se vand stifturi la preturi cocosabile in raport cu calitatea. De ce? Pentru ca se poate. Cine face asta? Pai nista unii care ne fac rau,adica raufacatori,chiar daca termenul se refera doar la cei ce incalca legile. Foarte bine ca romanii care locuiesc in preajma graniteor,cumpara mai ieftin de dincolo,chiar daca se aleg tot cu stifturi. Guvernul se vede ca e impotriva romanilor.
11
7
numai mărci de lux, Nike, Puma, la trăistarii cu țigări. șoferii ar trebui să-i pună pe nesimțiții ăștia să stea în rând cu masinile la trecerea prin vama. nu exista lucrător vamal dedicat puetarilor. nu mai vorbim despre eticheta care ni se pune de către turiștii din alte țări la vederea acestor ghertoi.
10
8
Saracii!
5
4
Sunt cei care merg la greci unde pretul e dublu
5
4
Statul Roman sa ia mwooye !! Baga accize mari ca sa acopere toate gaurile la buget , sa plateasca specialii si bugetarii !!
37
1
Coadă la țigări cu aromă de bălegar ars r*mânii își fumează banii Majoritatea fumătorilor se plâng că n-au bani ei îi cheltuie pe niște gunoaie cu cancer
38
15
Preturile tigarilor este la fel dar este vorba de accize.Statul nostru este fomist rau.Cu la ei se poate si la noi nu?
59
1
ziua de astăzi sunt niște STIFTURI...Când fumai pe vremuri o țigară kent mirosea toată strada frumos...acum când fumezi același tip de țigări miroase a ciorapi arsi.
56
2
fomisti au fost, fomisti sunt inca. trebuie sa stai la coada la vama cu masina sa-i astepti pe fomistii astia cu pungile lor de tigari ce se baga-n fata. in weekend-uri, coada fomistilor la ghereta vamii este interminabila.
21
36
Adica, se duc ca oile sa si cumpere sampon etc de la Kauffland cand pe internet le pot gasi si la jumatate de pret, aici nu ii duce capul, dar la tigari ii duce mintea? pai, un sampon hs de 400ml la Mega e 36lei, pe internet , in ROmania, este 20lei
10
25

REPLICA

LOTO

6/49
26274422417
5/49
28142710620
joker
1241143699