REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
10.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Cozmin Guşă: "Singura opoziţie viabilă la USL-ul actual este o mişcare de dreapta, care nu poate să existe fără PNL şi fără Băsescu"

Cozmin Guşă: "Singura opoziţie viabilă la USL-ul actual este o mişcare de dreapta, care nu poate să existe fără PNL şi fără Băsescu"

Replica API 12 iulie 2013 | 00:00 223

Cât mai rezistă PSD cu PNL? "Până la toamnă"

Cât mai rezistă PSD cu PNL? "Până la toamnă"

A consiliat politicieni de top, şi-a consumat energia în tot soiul de proiecte politice, dar rămâne, spune el, jurnalist. Proiectul la care lucrează în prezent se numeşte Realitatea TV. Spune că nu are de gând să vândă televiziunea, cel puţin nu toată, nici nu se poate aşa ceva, ba chiar pune pariu că va scoate postul din insolvenţă. Se vede că brandul Realitatea TV, pe care îl are acum lipit de el, îi gâdilă orgoliul. Discuţia cu Guşă este, fără doar şi poate, interesantă, mai cu seamă când analistul politic este relaxat, într-un alt cadru decât cel al studioului de televiziune. Este venit la mare, "la un prieten" - un om de afaceri care urmează să inaugureze, sâmbătă, un nou hotel în Mamaia Sat.

Reporter: Haideţi să începem discuţia cu haosul de la bacalaureat, cu ce s-a întâmplat la Liceul Bolintineanu. E firesc ce s-a întâmplat, nu e firesc?

Cozmin Guşă: La Bolintineanu, pe baza sesizărilor de anul trecut şi de acum doi ani, instituţiile statului şi SRI au acţionat preventiv de data asta. Şi în câteva puncte-cheie din ţară care au fost alese în funcţie de informările pe care le-au avut, au cheltuit nişte bani ai statului român pe monitorizări punctuale - şi aşa a ajuns acea reţea de acolo să fie atât de bine divulgată încât arestările sau lucrurile care au apărut să fie de necomentat. Legat de bacalaureat, per ansamblu, problema este foarte gravă, sunt foarte aproape de generaţia asta, nu doar pentru că fiul meu este clasa a XI-a şi sunt atent sau pentru că am foarte mulţi prieteni ai căror copii sunt într-o situaţie intelectuală deplorabilă în urma procesului de învăţământ pe care l-au urmat în ultimii ani în România. Singura soluţie ca să îţi aranjezi cât de cât CV-ul este să copiezi, să dai mită, să prinzi profesori care par frustraţi de salariile lor, în ciuda faptului că meditaţiile le asigură un trai decent, meditaţii de multe ori făcute pe principiul "nu vii la mine la meditaţii, îţi las copilul corigent, vii la mine la meditaţii, ai media 9, că 10 nu pot să îţi dau pentru că tot e tâmpit". Ăsta e învăţământul românesc - deci ce trăim la bacalaureat astăzi, ar trebui să fie, deşi mă îndoiesc că va fi, un început al reformei. Orice reformă trebui să înceapă cu nişte arestări.

Rep.: Deci este ok că s-a întâmplat aşa...

C.G.: Da.

Rep.: Şi este treaba SRI să se implice?

C.G.: Absolut! Era treaba SRI şi de mult ar fi trebuit să fie treaba lor, nu doar în acest sistem al bacalaureatului, ci şi în sistemul de zi cu zi al încheierii mediilor în care profesorii, foarte mulţi dintre ei, şi îmi pare rău să spun asta - prima mea calificare este profesor de fizică -, condiţionează o anumită medie a unui copil mediocru sau submediocru că ar putea să rămână corigent, de prezenţa la meditaţii private sau, cum s-a oficializat şpaga de către profesori acum, afterschool-urile private unde sunt acţionari cine vrei şi cine nu vrei. Cel mai notoriu exemplu este cel al lui Vasile Blaga şi al secretarului general al Guvernului, Moraru parcă îl cheamă, care au împreună un afterschool şi o şcoală privată ca să vedem cum s-a perpetuat asta de la nivel central, la nivel judeţean etc.

Rep.: Există şi teoria că scandalul şi toate arestările au apărut fiindcă urma să fie făcută publică cifra de la recensământ...

C.G.: Momentul în care a apărut scandalul şi arestările - asta putem s-o legăm şi de atacul devastator al lui Traian Băsescu la adresa lui Victor Ponta care avusese loc înainte cu o zi şi care nu trebuia să aibă foarte mare desfăşurare, şi putem să legăm inclusiv de ceea ce ai zis, respectiv posibilele probleme cauzate de rezultat, organizare, "coafare" etc.

Rep.: Adică poate fi un scandal generat să acopere o altă problemă.....

C.G.: Incompetenţa generează măsuri de imagine, competenţa generează măsuri de conţinut - noi suntem într-o perioadă a incompetenţei în România în care toate măsurile care se iau sunt de imagine - de aia sunt atât de blamaţi moderatorii TV obiectivi, ziariştii care vor să spună adevărul, cei care mai îndrăznesc să facă anchete.

Rep.: Ce aşteptări aveţi sau aveaţi de la USL?

C.G.: Nu mai am, am avut aşteptări, nu mai am deloc în acest moment. Mi se pare că, în afară de faptul că fiecare a luat-o pe drumul lui, respectiv Antonescu vrând să îşi prelungească candidatura în numele USL până la un moment propice despărţirii care să îl potenţeze într-o postură de opozant în România, până la Victor Ponta care însă, cred, într-un mare secret, îşi doreşte să fie el acel candidat din 2014 care să şi câştige, să nu mai trebuiască să tragă atât de tare la Guvern, să asude şi să mai dea şi socoteală românilor pentru nerealizările pe care le are. De altfel, antipatia făţişă pe care o are faţă de Sorin Oprescu este legată de potenţialul lui Oprescu pe zona de stânga care, chiar dacă nu e foarte mare, este suficent de consistent ca să îl downgradeze pe Ponta la un scor mai mic decât şi-ar dori.

Rep.: Până la candidatură, până se hotărăsc cine candidează, este în regulă să continue acest Guvern? Ar fi alta soluţia?

C.G.: Soluţiile nu există astăzi - PPDD-ul e o glumă, PDL-ul este un partid nu numai dezarticulat, chiar cangrenat în zonele de organizare şi de potenţial politic şi atunci singura opoziţie viabilă la USL-ul actual este o mişcare de dreapta, care nu poate să existe fără PNL şi fără Băsescu. Pronosticul meu este că, în scurt timp, se va construi o asemenea opoziţie la maşina PSD care într-un mod extrem de surprinzător o să se grupeze pe partea dreaptă, inclusiv PNL, cu sau fără Crin, mai mult, sigur cu Băsescu. Adică se va rupe USL-ul, PSD-ul va fi în stare să îşi asigure un Guvern minoritar, pentru că nu fuge câinele din faţa măcelăriei şi ştiu bine jocul ăsta.

Rep.: Iar PSD-ul cu cine ar continua guvernarea? Sau nu contează?

C.G.: La câţi trădători sunt în Parlamentul României şi la câte dosare penale au, este atât de simplu să îi şantajezi pentru ca să îţi voteze orice decizie pe care o iei - e mult mai simplu ca altă dată.

Rep.: Când credeţi că devine realitate un astfel de scenariu?

C.G.: În toamnă.

Rep.: Credeţi că pleacă PNL? PNL-ul a tânjit atât de mult să fie la putere, cum ar putea?

C.G.: E adevărat, numai că numărul şi grupul face puterea. PNL- ul aşteaptă un moment propice ca să poată să atace. Dacă Crin se va dovedi un vârf de atac suficient de bine pregătit ca să sperie, el va fi folosit, dacă nu, îşi vor găsi pe cineva. Dar PNL-ul în sine reprezintă singurul brand în stare să se opună PSD-ului astăzi când vorbim şi, doctrinar şi, normal, între un PNL care se subţiază pe zi ce trece şi un PNL cu un preşedinte în 2014 sau mişcare de dreapta sprijinită determinant de PNL în 2014, care să dea preşedintele, şi de acolo toate avantajele puterii, nu cred că vor sta mult pe gânduri liberalii să aleagă.

Rep.: Problemele care le au acum liberalii sunt cauzate şi de "prietenii" de la PSD? Spre exemplu, problemele ministrului Relu Fenechiu?

C.G.: Nu, Relu Fenechiu şi-a creat problemele de unul singur, le-a făcul în alte vremuri, acuma speră să îl ajute cineva, el fiind la putere... e altă poveste cu Relu Fenechiu.

Rep.: Şi Traian Băsescu, mai departe, are şanse cu Mişcarea Populară? Sunteţi convins că mai e ceva care să îl relanseze, care să îl ţină viu pe scena politică?

C.G.: Traian Băsescu se poate menţine viu doar prin sine, el nu mai este în stare să genereze entităţi, nu mai este în stare să genereze emulaţii în jurul său pentru că este un om foarte egoist, foarte puternic, care şi-a trădat, pe rând, toţi aliaţii, şi e foarte greu ca oameni de bună factură să vină alături de el având încredere că nu îi va trăda. Asta e problema lui, nu alta. În scimb, el, de unul singur, n-are nici o problemă să se lupte de acum încolo cu toate guvernările din România. Este suficient de puternic, de bogat, de bine informat, cu o mare capabilitate de şantaj ca să reuşească astăzi să se bată cu oricine. Iar contracandidaţii săi în această luptă politică, presupunând că Băsescu este la grupa mare, sunt cu toţii la grupa mică - de-abia dacă au ajuns la grupa mică din nefericire pentru că Băsescu nu e neapărat o megavaloare în politică, dar la cât de jos a ajuns politica românească, poţi să spui că este cireaşa de pe tortul de rahat care este politica din România astăzi - ăsta este Băsescu.

Rep.: Dar Mişcarea Populară nu are nici o şansă să meargă mai departe?

C.G.: Acolo sunt oameni care nu ştiu politică, care nu au un CV care să îi prezinte în faţa românilor într-un fel pozitiv, care nu au idealuri de prosperitate la adresa României ci doar de prosperitate personală şi nici nu ştiu să îşi finanţeze structurile. Sunt oameni care nici măcar nu îşi finanţează familiile, cum să finanţeze o structură politică? Vorbim de politica reală că dacă ne prefacem că vin cetăţenii şi cotizează la partid pentru ca partidul să trăiască, suntem în altă ecuaţie. Acei domni nu sunt în stare să îşi finanţeze un concediu la mare la un hotel de 5 stele, cum să îşi finanţeze structura? Dacă nu vine Băsescu să le bage bani în traistă, n-o să facă nimic.

Rep.: Şi atunci de ce a renunţat Băsescu la PDL?

C.G.: Pentru că a fost jignit, el a avut o opţiune - Elena Udrea, preşedinte. Cei din PDL i s-au opus şi atunci el, pe o logică pe care eu i-o cunosc foarte bine, şi care spune: "Eu v-am făcut, dacă nu m-ascultaţi, eu vă omor" - asta e viaţa. Iar Vasile Blaga va fi victima rituală a acestei gândiri a lui Băsescu şi vă spun un lucru în deplină cunoştinţă de cauză - Băsescu este total îndreptăţit să aibă această logică - pentru că Băsescu i-a făcut oameni pe cei din PDL, pe toţi, asta şi în sens bun, şi în sens reprobabil. Pentru că acei domni, pe spatele lui Băsescu, au furat de-au rupt, au distrus România, au secătuit-o cu toţii şi astăzi şi-au unit această şantajabilitate pe care o au, de la Blaga până la Videanu, Berceanu etc. şi sunt anti - Băsescu. Iar pentru Băsescu frustrarea este maximă pentru că îi vede megabogaţi, multimilionari în euro şi i se opun, el ştiind că aceşti domni nu puteau să existe fără sprijinul lui, fără complicitatea lui, fără ca el să închidă ochii la toate informările pe care le-a avut de la serviciile secrete legate de contractele frauduloase de la energie până la drumuri. Sigur, şi el este vinovat că la nivel uman să nu mai poată să îi suporte. Este peste capabilitatea lui de a suporta şi de aici a fost despărţirea şi avantajul Elenei Udrea pentru că beneficiază în continuare de sprijinul lui Băsescu în condiţiile în care ea, în mod constant, i-a fost fidelă.

Rep.: Mai sunt totuşi oameni care cred în şansa PDL-ului....

C.G.: Depinde care va fi direcţia - direcţia Blaga este o direcţie care ar dori să fie fără Băsescu, dar vrea să îl păcălească pe Băsescu - "şefu', mai vino o dată alături de noi" - ceea ce Băsescu nu cred că va mai accepta, şi o altă direcţie care ar vrea să îl descăuneze pe Blaga - îl dăm jos pe Blaga să vină Băsescu alături de noi. Această direcţie are o anumită posibilitate de a coagula ceva pe partea de centru-dreapta, dar asta înseamnă dispariţia lui Blaga de la PDL şi a celor care l-au sprijinit. Trădarea în politică e la ordinea zilei şi o parte vor şti să trădeze la timp.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614