REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.9° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.9° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Crăciunul pe rit vechi, sărbătorit de ruşii lipoveni în Ghindăreşti

Crăciunul pe rit vechi, sărbătorit de ruşii lipoveni în Ghindăreşti

Replica API 1 ianuarie 2014 | 00:00 557

Pentru cei mai mulţi dintre noi, sărbătorile de iarnă vor lua sfârşit după Sfântul Ion şi Bobotează, în timp ce creştinii ortodocşi de rit vechi abia pe 7 ianuarie 2014 vor sărbători prima zi de Crăciun. Calendarul iulian sau pe stil vechi este decalat cu 13 zile faţă de calendarul oficial. Cei care nu au acceptat, în 1924, trecerea de la calendarul iulian la cel gregorian vor fi cei care vor sărbători Naşterea lui Iisus Hristos "cu întârziere".

Ce spune istoria? Calendarul gregorian este varianta de calendar cu cea mai mare răspândire. Acesta l-a înlocuit pe cel iulian la data de la 24 februarie 1582. Calendarul gregorian a fost propus pentru prima oară de doctorul napolitan Aloysius Lilius şi a fost decretată de Papa Grigore al XIII-lea (al cărui nume l-a primit acest calendar). Introducerea calendarului gregorian a fost necesară deoarece, în cazul calendarului iulian, anul mediu era ceva mai lung decât anul astronomic, făcând ca echinocţiul de primăvară să se mute uşor înapoi în anul calendaristic. Există o serie de confuzii create de folosirea calendarului peste tot în lume. În Marea Britanie, Shekespeare a murit pe 23 aprilie, stil vechi, şi doar uneori această dată se converteşte la 3 mai, după stilul nou. Nici în America, data de naştere a lui George Washington, care după rit vechi se sărbătoreşte pe 11 februarie, este sărbătorită în zilele noastre pe 22 februarie, după stilul nou. Şi totuşi, nici una dintre practicile amintite nu este acceptată în toate statele lumii, uneori fiind neclar ce calendar se foloseşte. Unul dintre motivele Bisericii Catolice pentru ajustarea calendarului era de a sărbători Paştele la data pe care o credeau ei că a fost stabilită la Primul conciliu de la Niceea, în anul 325. Deşi unul dintre canoanele conciliului impunea ca toate Bisericile creştine să sărbătorească Paştele în aceeaşi zi, în realitate aceasta nu s-a întâmplat. Biserica Ortodoxă Română a trecut la noul calendar pe 1 octombrie 1924. În localitatea Ghindăreşti, din judeţul Constanţa, în afară de 10 familii de credincioşi ce au sărbătorit Crăciunul pe ritul nou, restul populaţiei încă se află în postul Crăciunului. În afară de slujba din dimineaţa de Crăciun, tradiţia e aceeaşi: familile se reunesc, petrecând în stilul tradiţional, cu ţuică tare, sarmale, piftie, cârnaţi. Dar diferenţa este constituită de ceea ce se întâmplă în timpul slujbei din ziua Crăciunului.

Cristina MARIN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614