REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
12.4° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Crenvurşti, coloraţi cu extract din gândaci

Crenvurşti, coloraţi cu extract din gândaci

Replica API 10 mai 2016 | 18:56 231

ALARMANT!

ALARMANT!

Pe zi ce trece, produsele de pe rafturile magazinelor devin bombe cu ceas pentru consumatori. Pe lista neagră se află de data aceasta şi crenvurştii. În urma unui studiu amănunţit al Asociaţiei Pro Consumatori, s-au descoperit crenvurşti coloraţi cu extract din... gândaci. Bineînţeles că nici aditivii nu lipsesc din compoziţia produselor în cauză.

APC a achiziţionat din marile structuri comerciale 43 tipuri de crenvurşti, în vederea realizării unui studiu prin care să atragă atenţia în ceea ce priveşte conţinutul acestor produse şi potenţialele efecte asupra sănătăţii consumatorilor. La fabricarea crenvurştilor, în funcţie de specie, carnea folosită se regăseşte în proporţii diferite, astfel: pieptul de pui între 23% şi 80%; carnea de pui între 13% şi 88%; carnea de porc între 17% şi 93%; carnea de vită între 8% şi 79%; carnea de curcan între 4% si 96%; pieptul de curcan: 53%; carnea separată mecanic între 50% şi 79%. Totodată, la 7% din produsele analizate nu apare menţionată în lista ingredientelor cantitatea de carne din reţeta folosită la fabricarea crenvurştilor.

Şocant este că la 26% dintre produsele analizate s-a folosit carne separată mecanic. În ce constă procesul? Acesta presupune măcinarea carcasei şi pasarea pastei (care cuprinde măcinătura de os, măduva osoasă şi celelalte ţesuturi comestibile) sub presiune. Incredibil este că 42% dintre produsele analizate au fost colorate cu carmine /E120 /acid carminic, un colorant roşu strălucitor obţinut dintr-o specie de insectă numită coşenilă.

Şi aditivii se regăsesc în compoziția a 93% din produsele analizate. Aceștia variază de la 2 aditivi alimentari până la 11 aditivi alimentari. Astfel că doar 7% dintre produsele aflate sub observația specialiștilor nu cionțin aditiv alimentari. Printre acestea se află cei de Pikok cu 93% carne din pulpă de porc, de la Agil cu 80% piept de pui și Forzoso cu 59% carne pui și 29% piele pui.

Diana NEAŢĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369