REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Creşte contribuţia la sănătate. Măsura va afecta 1,9 milioane de români

Creşte contribuţia la sănătate. Măsura va afecta 1,9 milioane de români

Replica API 12 iulie 2012 | 00:00 147

Noul proiect al legii sănătăţii obligă firmele care au angajaţi cu salarii mici să plătească mai mulţi bani la bugetul de sănătate. Pentru fiecare angajat care câştigă mai puţin de un salariu mediu brut, firmele vor plăti la sănătate o contribuţie de trei ori mai mare. Sindicatele se plâng că măsura îi va afecta pe angajaţi, iar patronatele spun că nu vor putea suporta costurile suplimentare. Potrivit proiectului de lege, contribuţia minimă la sănătate plătită de angajator va creşte de la 36,4 lei, cât este în prezent, la 114,4 lei. Măsura va afecta 1,9 milioane de români, care câştigă sub salariul mediu brut pe economie, în valoare de 2.200 de lei.

"Efectele vor fi ca foarte mulţi dintre angajatori nu vor mai plăti deloc această contribuţie. Fie din cauza incapacităţii efective de plată pentru că le afectează bugetul, mai ales la societăţile mici, intreprinderile mici şi mijlocii, fie că vor fi descurajaţi, demotivaţi să mai plăteasca salarii şi vor face iaraşi restructurări. Vor fi efecte în lanţ şi efecte sociale", a declarat Vasile Barbu, preşedinte Asociaţia Pacienţilor.

Patronatele spun că cele mai afectate vor fi IMM-urile.

"Pentru microintreprinderi costurile se vor dubla. Această dublare va crea foarte mari probleme. Dacă se va aplica o să avem iaraşi în următoarele luni o creştere a firmelor care dau faliment sau care se suspendă temporar. Va încuraja munca la negru, fără niciun fel de îndoaială", a spus Ovidiu Nicolescu, preşedinte CNIPMMR (Consiliul Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii ).

Contribuţia la sănătate se va plăti şi pentru veniturile realizate din agricultură, silvicultură, din dividende şi dobânzi sau pentru drepturile de autor. Va fi plătită şi pentru indemnizaţiile de şomaj dar şi pentru pensiile mai mari de 740 de lei, pentru cuantumul ce depăşeşte această sumă.

În prezent, angajatorii plătesc pentru sănătate 5,2 la sută pentru fiecare salariat. La rândul său, angajatul plăteşte 5,5 la sută din salariul brut.

sursa:rtv.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367