REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Creşterea salariilor pentru funcționarii publici anunţată de la Bucureşti, imposibil de pus în practică la Constanţa

Creşterea salariilor pentru funcționarii publici anunţată de la Bucureşti, imposibil de pus în practică la Constanţa

Replica API 2 iulie 2015 | 10:05 343

Procentul de 12% oricum e foarte mic

Procentul de 12% oricum e foarte mic

Sursa foto: mondonews.ro

Salariile personalului care activează în administrația publică locală ar putea fi majorate de la 1 august a.c., dacă fondurile se încadrează în limita bugetului aprobat și a plafonului stabilit de Ministerul de Finanțe, dar nu mai mult de 12%. Anunțul de marți al ministrului Muncii, Rovana Plumb, nu a avut ecoul scontat. După ce a anunțat creșterea economică a României, în timp ce statisticile o contrazic, iată că nici salariile funcționarilor nu se majorează cu aplauze.

La Mangalia, primarul Cristian Radu încă nu a putut să citească rând cu rând Hotărârea, însă susține că o eventuală majorare salarială se va face pe bază de competențe, chiar dacă 12% este un procent cel puțin hilar.

„Când vorbim de salarizarea unor oameni cu competențe, cu siguranță. Dacă discutăm de oameni care nu corespund, cu siguranță nu suportă bugetul. Vorbim de funcționari publici. Sunt oameni care corespund și oameni care nu corespund. Totodată, sunt oameni care chiar și cu 12% nu înseamnă foarte mult, având în vedere faptul că unii au salarii de 700 de lei sau de 900 de lei și muncesc foarte mult. Oricum, este binevenită această Hotărâre de Guvern și, dacă mă întrebați pe mine, 12% înseamnă puțin pentru unii. Criteriile la noi (de majorare – n.r.) vor fi exclusiv de competențe. Dacă toți vor merita din cadrul Primăriei Mangalia, cu siguranță va fi această majorare”, ne-a spus Cristian Radu.

La Medgidia, treburile sunt clare: în momentul de față, salariile nu pot fi majorate, chiar dacă Rovana Plumb excelează în discursuri televizate.

„Nu numai în condițiile în care bugetul suportă, bugetul poate suporta multe, dar subiectul creșterii salariilor ține cont de trei lucruri. Ține cont și de faptul că trebuie să existe un plafon al salariilor, care să fie permisiv. Noi cel puțin, la Medgidia, în buget avem plafonul maxim al posibilităților în acest an. Dacă ministerul de Finanțe va face o nouă regulă, cu 1 august, atunci vom putea mări acest plafon, se va putea face plata salariilor mărite. Dacă nu, nu. Nu ține numai de resursa bugetară, ține și de aprobări, de legi, de reguli făcute de ministerul de Finanțe. În momentul de față nu este posibilă o creștere. Dar, nu numai din cauza lipsei banilor. Principala problemă o reprezintă faptul că nu există un plafon de salarizare care să permită plata de salarii mai mari”, ne-a spus primarul Marian Iordache. La sfârșitul lunii mai a.c., aproximativ 1.500 de angajaţi din administraţia publică au protestat la sediul Guvernului. Sindicaliştii au cerut salarii mai mari sau aplicarea Legii salarizării unitare şi au ameninţat cu greva generală, dacă Executivul nu începe în două săptămâni negocierile pentru soluţionarea revendicărilor. De miercuri, 1 iulie a.c., a intrat în vigoare salariul minim de 1.050 lei, care va fi majorat la 1.200, de la 1 ianuarie 2016.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108