REPLICA ONLINE CONSTANTA

20° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Crin Antonescu: Este posibil să nu intrăm în Schengen

Crin Antonescu: Este posibil să nu intrăm în Schengen

Replica API 18 iulie 2012 | 00:00 158

Preşedintele interimar al României, Crin Antonescu, a declarat, la Radio România Actualităţi, că este posibil ca România să rateze intrarea în Schengen, dar susţine că acest lucru nu se datorează evenimentelor politice care au avut loc în ultima perioadă în ţara noastră.

"Ştiţi foarte bine că accesul nostru în spaţiul Schengen, în ciuda îndeplinirii tuturor standardelor cerute - lucru cunoscut de mulţi - a fost blocat, a fost refuzat României până să vină la putere Guvernul Ponta şi, bineînţeles, cu mult înainte şi fără nicio legătură cu schimbarea constituţională a preşedinţilor Camerelor Parlamentului în România sau suspendarea preşedintelui. Motivele din care accesul României în Schengen este blocat sunt diverse şi sunt de natură politică. În acest moment, este foarte de presupus că pretextul acesta, raportul pe MCV, va fi folosit în continuare de către cei care se împotriveau şi înainte", a spus Antonescu, la RRA. Draftul Raportului MCV include critici dure la adresa României, inclusiv îngrijorări cu privire la respectarea statului de drept. Deşi documentul nu este încă oficial, Crin Antonescu a comentat, menţionând că unele recomandări din cuprinsul acestuia sunt strict politice. "Primul lucru care sare în ochi şi e de remarcat în legătură cu acest raport este că, deşi mecanismul respectiv are nişte zone foarte clare de interes şi jurisdicţie, care înseamnă clar independenţa şi funcţionarea Justiţiei, corupţia şi infracţionalitatea, el este extins cu consideraţii şi cu puncte de vedere sau chiar măsuri de natură strict politică, adică din afara sferei tradiţionale şi legitime a acestui mecanism. Sigur că el este influenţat tocmai în această parte de întâmplările politice din România din ultima vreme",a spus preşedintele interimar.

"Pot să fac şi eu o critică şi anume că au apărut referiri la teme şi decizii care exced MCV şi chiar atribuţiile Comisiei Europene", a comentat Antonescu. Rugat să dea exemple, acesta a spus: "Cum ar fi un fel de interdicţie pentru autorităţile române de a acorda graţierea". Preşedintele interimar a subliniat că nu s-a pus problema să îl graţieze pe Adrian Năstase şi că a declarat acest lucru încă din momentul suspendării lui Traian Băsescu, dar că are obiecţii principiale. "Comisia nu are autoritatea să propună limitări sau să controleze exercitarea unor atribuţii sau prerogative ale unor autorităţi din România", a explicat preşedintele interimar. Cât despre îngrijorările exprimate de CE în legătură cu independenţa Justiţiei, Antonescu le consideră neîntemeiate. "Nu s-a schimbat nimic în legislaţia sistemului judiciar din România. Nimeni nu poate indica o cât de mică obstrucţionare a Justiţiei", susţine preşedintele interimar. Acesta a explicat aceste pasaje prin "rapiditatea unor măsuri constituţionale" pe care le-a luat USL în ultimele săptămâni şi care "au stârnit nedumeriri". "Suntem în situaţia de a recâştiga credibilitatea", a spus el.

"Financial Times vorbeşte din auzite"

Preşedintele interimar a respins şi informaţiile din cotidianul Financial Times, care scrisese că liderii europeni intenţionează să trimită emisari pentru a monitoriza angajamentul asumat de România în direcţia democraţiei ţării. "Financial Times vorbeşte din auzite şi din auzite incorect. Nu cred că se poate pune problema ca nişte lideri europeni să aibă nişte trimişi care să monitorizeze angajamentul României faţă de democraţie", a spus el.

Sursa:Evz.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367