Crinu de la Marco Polo, supărat că se impozitează și șomajul tehnic
Crinu de la Marco Polo, supărat că se impozitează și șomajul tehnic
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestCrinu Danu
Industria ospitalității din România, formată din baruri, restaurante, cafenele așteaptă un semn din partea Guvernului. Economia va avea de suferit indiferent dacă se va drumul la activitate, însă patronii de restaurante din Constanța cer măcar ca întâi autoritățile să ajungă la un numitor comun și să anunțe măsuri concrete pentru acest sector grav afectat.
Bulgarii vor reduce TVA-ul pentru restaurante de la 20 la 9%
Bulgarii, vecinii noștri de la sud de Dunăre, sunt mai mereu cu un pas în fața noastră. După ce, la începutul săptămânii trecute, mai multe terase au fost deschise publicului, iată că, acum, Bulgaria intenţionează să reducă Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) pentru restaurante şi cantine la 9%, de la 20%, începând din 2021, pentru a ajuta industria ospitalităţii să îşi revină după pandemia de coronavirus. Propunerea urmează să fie dezbătută deja săptămâna viitoare în Parlament.
Orice măsură care încurajează investitorii este bună
Crinu Danu, proprietarul restaurantului Marco Polo din Constanța spune că această măsură ar fi bună și în România, pentru a face economii și a plăti angajații. „Noi oricum aveam pentru anumite produse pentru 9%. Orice măsură constructivă prin care se încurajează investitorii în alimentație publică este bună. Prin acest lucru putem face niște economii prin care vom ajuta angajații”, spune el.
Problema cea mare este impozitarea pe salarii
Nemulțumirea în rândul proprietarilor de restaurante ar fi impozitul pe salarii, mai ales că în această perioadă s-a impozitat până și acel șomaj tehnic primit de la stat. „Pe noi ne omoară mai mult impozitele pe salarii. Au impozitat și acest șomaj tehnic oferit angajaților. Ei erau conștienți. Majoritatea restaurantelor, barurilor se bazează pe tips. Într-un restaurant bun care se respectă nu se pune problema să nu fie un 10% minim la o închidere de zi. Mă refer la tips. Acel 10% se duceau spre angajați. Veniturile lor erau stimulate. Erau conştienţi că toți angajații din HoReCa este angajat pe minimul pe economie. De aia și-au permis să ne trateze așa. Cheltuielile lor sunt minime cu noi. Nu poate să stea un angajat cu nouă milioane pe lună. Atât i-a rămas. Trebuia să nu se impoziteze acești bani și să îi dăm omului măcar 15 milioane în mână ca să poată trăi o lună de zile”, a mai spus patronul localului.
Crinu Danu
Crinu Danu: Să se deschidă afacerile în zonele în care nu există focare de infecție, cum este și Constanța
Crinu Danu a mai punctat faptul că ar trebui deschise afacerile în zonele cu un risc redus de infecție, cum este și cazul Constanței. De altfel, Constanța se află în topul țării cu cea mai mare rată de vindecare, aproximativ 90%, în timp ce media națională este de 50%. „Să lase măcar zonele în care nu există probleme mari, focare de infecție să deschidă afacerile. La noi, la Constanța sunt cazuri izolate. Nu ne comparăm cu alte zone afectate”, a mai specificat Crinu Danu, proprietarul restaurantului Marco Polo.
TVA de 9% în România, dar numai pe anumite paliere
Menționăm faptul că în România există deja acest TVA de 9%, din anul 2018, dar doar pentru partea de alimente și băuturi non-alcoolice. „potrivit prevederilor art. 291 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal, se aplică o cotă redusă de TVA de 9% pentru livrarea următoarelor bunuri: alimente, inclusiv băuturi, cu excepția băuturilor alcoolice, destinate consumului uman și animal, animale și păsări vii din specii domestice, semințe, plante și ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau înlocui alimentele și 5% pentru serviciile de restaurant și de catering, cu excepția băuturilor alcoolice, altele decât berea, care se încadrează la codul NC 22 03 00 10”.
Petruț IACOB
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News