REPLICA ONLINE CONSTANTA

-0.1° Constanța Dum., 10 Dec. 2023
Anul XX Nr. 6573
-0.1° Constanța Duminică, 10 Decembrie 2023 Anul XX Nr. 6573

Cristian Cîrjaliu: Vreau să îl am contracandidat pe Matei Datcu, în 2024! Video

Cristian Cîrjaliu: Vreau să îl am contracandidat pe Matei Datcu, în 2024! Video

Mirela PASCAL 19 ianuarie 2023 | 00:00 3957

Primarul comunei Agigea, Cristian Cîrjaliu, a fost în studioul REPLICA,  pentru a discuta despre proiecte, administrația locală, politică și alte subiecte de interes local. Cu această ocazie, primarul a declarat că nu va mai avea probleme din pricina faptului că nu există Consiliu Local, acesta fiind dizolvat în instanță. În decembrie 2022, Codul Administrativ a fost modificat, astfel încât primarul să poată prelua atribuțiile Consiliului Local dizolvat.

Cristian Cirjaliu: Vreau sa il am contracandidat pe Matei Datcu, in 2024! Video

S-a schimbat legea. Legiuitorul a modificat codul Administrativ și începând cu data de 30 decembrie 2022, primarul a preluat atribuțiile Consiliului Local dizolvat. Eu am mai povestit că așteptăm aceste prevederi legislative și în baza acestor prevederi, pe data de 31 am aprobat taxele și impozitele pentru Agigea în condițiile de nemajorare. Cunosc foarte bine situația cetățenilor, cunosc oameni care abia au din ce să trăiască, și de aceea nici nu am majorat aceste taxe și impozite la nivelul comunei Agigea, decât prevederea legală care era imperativă și obligatorie. Aici nu puteam să spunem, să-mi asum eu peste legiuitor, e vorba de o creștere cu 5,1%. Dar, în afară de asta, se putea aplica majorare cu 15-20-25%. Noi nu am făcut treaba asta, menținem aceleași taxe și impozite din anul 2019-2020”, a spus Cîrjaliu.

Dacă oamenii, în 2024, fac greșeala să mai voteze așa cum au votat în 2020 Consiliul Local, vor scoate din buzunar 4 milioane de euro, pentru că asta e miza bătăliei pe Agigea. Cum să iei de la Primăria comunei Agigea 4 milioane de euro? Cu suma asta s-a constituit parte civilă dl Datcu Matei împotriva comunei Agigea. Toți consilierii locali sunt angajații lui”, spune primarul.

Vreau să-l am contracandidat pe Datcu în 2024

Întrebat dacă există posibilitatea să-l aibă contracandidat pe Datcu în 2024, acesta a răspuns: ”Chiar vreau să îl am contracandidat în 2024, dar stați să vedem cum facem cu infracțiunile săvârșite de cuplu. Dar asta o să discutăm într-o ediție ulterioară că au scăpat, mâine (n. red.19 ianuarie) avem termen că instanța a anulat și există cale de atac. Și să vedem atunci ce o să mai povestească, unde au infracțiuni pe fond, condamnare. Eu v-am mai spus, am foarte mare încredere în sistemul judecătoresc din România și să nu uităm că au primit o amendă penală de 6 miliarde de lei vechi. Deci au scăpat că s-au prescris faptele penale, dar amenda penală a rămas. O să discutăm după ce se încheie acest proces”.

Legat de realizări, primarul a declarat: ”Sunt foarte multe proiecte pe care am reușit să le continuăm. Fac o referire punctuală la: construirea școlii cu 20 de săli de clasă în Agigea; am depus și proiecte noi pentru construcția unei creșe noi, rețeaua de canalizare din localitatea Lazu, am avut modernizare, reabilitare și dotare a Centrului de zi Agigea, un proiect pe fonduri europene; modernizare și reabilitare a creșei din Agigea, un alt proiect pe fonduri europene. Sunt proiecte pe care le-am încheiat și au avut o finalitate.”, a mai spus Cîrjaliu.

Cristian Cirjaliu: Vreau sa il am contracandidat pe Matei Datcu, in 2024! Video

Primăria va avea panouri fotovoltaice

Cât despre viitoarele proiecte...”Planul Urbanistic General, proiect aprobat. Un proiect foarte important pentru întreaga comunitate...am semnat pe 13 decembrie contractul de finanțare prin PNRR, mai avem un proiect „sisteme inteligente de management local pentru modernizarea parcului Mihai Eminescu din Agigea, tot prin PNRR, urmează să semnăm contractul de finanțare; renovare energetică moderată a clădirilor publice - sediul primăriei din Agigea. Încercăm să punem și panouri fotovoltaice pe fonduri europene pe toată clădirea. Avem un Festival, pe fonduri europene, pe care o să îl organizăm anul acesta „Organizarea Festivalului Valurile Mării la Agigea”; construirea unei noi creșe, proiect derulat prin Compania Națională de Investiții. Și, bineînțeles, canalizarea în zona Lac, un proiect aflat în derulare, blocat până acum, prin Anghel Saligny. Din răutate, v-am zis, s-a decis ca Agigea să fie văduvită de un milion de euro. Am câștigat fondul în instanță, acum așteptăm calea de atac. Prefectul județului Constanța l-a blocat. El este inamicul nr. 1 al comunei Agigea, ca să fiu foarte clar înțeles. Așteptăm să vedem. Deci instanța a decis: Cristi Cîrjaliu, în calitate de primar, a făcut toate demersurile legale pentru a atrage fonduri europene pentru  Agigea”.

Este normal ca Prefectura să ajungă la PSD, după rocadă

În legătură cu rocada de la Guvern, ce va avea loc în mai, Cîrjaliu nu a dorit să facă prea multe comentarii: ”Cine e potrivit pentru funcția de premier, o să decidă la nivelul partidului. Sunt foarte mulți oameni pregătiți, va decide domnul Ciolacu: pe cine consideră dânsul, cum consideră dânsul. Eu am încredere mare și cred că va lua o decizie bună”. Cât despre posibilitatea ca PNL-ul să piardă funcția de prefect, Cîrjaliu a precizat: ”Este normal. Atunci cum se face rocada? O să vedem, o să dezbatem. Când o să ajungem acolo și o să avem certitudinea că aceste lucruri pot fi dezbătute, o să vedem despre ce e vorba.”, a precizat primarul.

Cristian Cirjaliu: Vreau sa il am contracandidat pe Matei Datcu, in 2024! Video

Fostul primar Ioniță a furat 800.000 de euro, i-am pus poprire pe pensie

În cadrul interviului, Cristian Cîrjaliu a ținut să precizeze faptul că este apreciat de foarte mulți oameni, în ciuda unora, grație realizărilor sale. În schimb, pe fostul primar Ion Ioniță nu-l mai ține minte nimeni...sau dacă da, doar pentru problemele pe care acesta le-a avut cu legea. Și pentru datoria pe care, încă, o are la primărie. ”Cel care a fost înaintea mea a furat 800.000 de euro, dovedit  de către instanța din România. Și acum încercăm să recuperăm bani de la el. Nu are nimic pe numele lui, a divorțat, și-a făcut curățenie. I s-a făcut poprire pe pensie. În urma mea au rămas niște clădiri construite și o infrastructură construită (vorbim de rețeaua  de gaze, de canalizare). Păi unde acum 10 ani nu existau gaze, astăzi există. Și tot așa. Această comunitate a crescut. Vreau să vă spun ceva: bilanțul unei administrații publice locale rămâne în sufletul și în inima oamenilor după ce au construit. Dacă ei n-au construit nimic, și nu au făcut nimic, îi uită lumea repede”, a punctat primarul.

Puteți urmări interviul mai jos:

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA

LOTO

6/49
2414717414
5/49
442464507-12-20235 6 3 1 6 1 0
joker
3431514362