REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.1° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.1° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Cristian Preda plănuieşte să conteste excluderea la CExN: „Dacă mai e cineva pe acolo”. Ce zice Palaz

Cristian Preda plănuieşte să conteste excluderea la CExN: „Dacă mai e cineva pe acolo”. Ce zice Palaz

Replica API 15 decembrie 2014 | 00:46 246

Nu se împacă cu decizia!

Nu se împacă cu decizia!

Cristian Preda

Circoteca „populară” a atins apogeul prin excluderea definitivă a europarlamentarului Cristian Preda din cadrul partidului. Disputa dintre Preda şi preşedintele PMP, Elena Udrea, nu mai are nevoie de nici o prezentare, fiind arhicunoscută prin „înţepăturile” reciproce dintre cei doi. Sâmbătă seară, însă, Preda a luat foc pe conducerea partidului, după ce a aflat că a fost exclus. „Excluderea mea din PMP e nestatutară. Nu am fost înştiinţat că o asemenea chestiune se va afla pe ordinea de zi a organismelor care au discutat-o - Consiliul Executiv Naţional din 17 noiembrie şi Colegiul Naţional de azi. (…) E mai rău ca la comunişti! Din câte înţeleg, totul a fost improvizat, urmând umorile şefei. Dar de ce azi? E vorba probabil despre o reacţie la declaraţia mea de ieri, în care anunţam că mă interesează cursa pentru şefia PMP… Ţin să le mulţumesc colegilor care nu au votat abuzul comis de Udrea, fiindcă înţeleg că excluderea nu a fost susţinută unanim”, a spus Preda. Acesta susţine că nu i s-a acordat dreptul la apărare în cadrul deciziei de excludere şi că „totul este o improvizaţie”.

„Nu mi-a fost notificat faptul că se pune pe agendă. Când a fost prima discuţie pe 17 noiembrie, am aflat de la un coleg că nu a fost formalizat, nu s-a luat notă, nu s-a făcut un proces verbal în care să se sepună: am propus această excludere. Este totul o improvizaţie. E foarte penibil, îmi pare rău, nu vreau să jignesc pe cineva, dar nu e în regulă. Până şi partidele comuniste pun în scenă măcar un drept la apărare, adică... formal, poţi să spui, chiar dacă e o nedreptate, dar rămâne consemnat. Aici, nici măcar nu mi s-a zis să discutăm despre sancţionare, ce părere am, de ce nu am fost de acord cu... şi aşa mai departe. Singura divergenţă care a fost asumată a fost legată de candidatura ei. Iar, ceea ce am spus eu atunci s-a adeverit, din nefericire pentru ea. Am spus că va lua mai puţine procente decât a reuşit PMP să ia la europarlamentare. La orice organizaţie există un minim de proceduri. Nu poţi să calci orice... în legea partidelor se spune că orice membru are dreptul de a se apăra atunci când e acuzat. Şi la comunişti e aşa! Până să se ajungă la o decizie, trebuie să ai dreptul la apărare, până şi criminalul cel mai odios are dreptul la apărare”, a spus Preda, pentru Replica. De asemenea, europarlamentarul va contesta decizia, oferind o situaţie amuzantă în acest sens.

„Deocamdată, eu nu mă împac cu această decizie. O să caut să o contest, pentru că este absolut scandalos. Nu mă împac cu decizia că, în mod arbitrar, se poate face orice. Există o comisie de arbitraj, dacă şi cum mai funcţionează, pentru că a plecat foarte multă lume de acolo, nici nu ştiu dacă în momentul acesta în CExN mai sunt jumătate din cei care au fost aleşi la congres, că au plecat foarte mulţi oameni. Nu mă împac cu decizia asta! Este un abuz, o să încerc să repar asta”, a declarat Preda, pentru „Replica”. De partea cealaltă, liderul formaţiunii locale a PMP, Claudiu-Iorga Palaz, susţine că Preda s-a grăbit în luarea deciziilor, a acţionat neconform statutului partidului în spaţiul public şi că trebuia „să aibă stomacul tare”. „Eu pe Cristian Preda l-am apreciat, nu pot să spun că nu şi am făcut campanie pentru el, chiar poate mai înverşunat decât celelalte organizaţii, pentru că am crezut în ceea ce face. Atitudinea pe care o are, totuşi, faţă de partid cred eu că nu este una corectă. În general, sunt lucruri care se discută în interiorul partidului şi nicidecum în exterior, ca poziţionare. Excluderea lui a fost făcută pe statut. El a început să încalce statutul, poziţionarea lui agresivă în exteriorul partidului a dus la încălcarea unor reguli din statut. Nu a fost exclus pentru că a vrut să preia conducerea sau pentru că a atacat-o pe Elena Udrea, treaba lui, e problema lui, personală. Dar, încălcând anumite reguli din statut, atunci suntem obligaţi să aplicăm sancţiunile pe care le prevede statutul partidului. (...) Poţi să acuzi ce vrei. Dacă PMP este un partid comunist... niciodată în viaţa asta şi el ştie foarte bine! Să nu uităm, totuşi, că partidul acesta „comunist”, l-a făcut europarlamentar. Chiar nu se cade. Câteodată, îşi pierde cumpătul şi e păcat. În politică trebuie să ai stomacul tare şi lucrurile bune se întâmplă celor ce ştiu să aştepte. El rămâne europarlamentar independent, nu ştiu mai departe cum va proceda, ce va face, nu cunosc şi nici nu am de ce să-mi bat capul cu chestia asta, dar cred că trebuia să aibă stomacul tare”, a spus Palaz, pentru Replica.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614