REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
9.4° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Cristian Radu nu face "vânătoare de vrăjitoare", dar verifică toate contractele semnate de Tusac

Cristian Radu nu face "vânătoare de vrăjitoare", dar verifică toate contractele semnate de Tusac

Replica API 14 august 2012 | 00:00 293

Noul primar al Mangaliei,

Noul primar al Mangaliei,

Primarul Mangaliei, ales după un scrutin cu repetiţie, încearcă să pună în ordine "moştenirea" lăsată de fostul edil, Claudiu Tusac. "În mod sigur, vor fi reziliate toate contractele ilegale. V-am spus că unde-i lege nu-i tocmeală. Deocamdată haideţi să aşteptăm ca organele abilitate ale statului să-şi facă datoria pentru a vedea exact dacă şi unde s-au comis ilegalităţi. Nu facem nici o vânătoare de vrăjitoare, ci vreau să punem lucrurile în ordine", a declarat, în cadrul unui interviu acordat cotidianului "Replica" de Constanţa, Cristian Radu, primarul Mangaliei.

Reporter: Sunteţi primar de puţin timp, însă imediat după alegeri aţi anunţat că una din preocupările dvs. va fi legată de turism. Ce aţi reuşit să faceţi? Cu ce măsuri concrete aţi venit pentru stimularea actorilor din acest sector sau lucrurile merg în virtutea inerţiei?

Cristian Radu: Am preluat mandatul în 2 iulie, practic, odată cu debutul sezonului estival şi este greu să schimbi regulile în timpul jocului. Însă am încercat pe cât posibil să asigurăm buna desfăşurare a activităţilor prin gospodărirea staţiunilor, curăţenie, întreţinerea domeniului public, dezinsecţie, deratizare, pază şi ordinea publică. Concomitent, am organizat, în parteneriat, mai multe activităţi cultural sportive, festivaluri şi concerte, menite să atragă un număr mai mare de turişti în sudul litoralului. Din toamnă vom discuta cu hotelierii, comercianţii şi toţi factorii implicaţi pentru ca din 2013 să vedem o schimbare la faţă a turismului din sudul litoralului.

Rep.: Aţi spus că va fi un festival la Mangalia, cu 1 leu de la primărie şi restul de la sponsori. Daţi-ne detalii, probabil că aţi reuşit să puneţi la punct câte ceva legat de acest proiect.

C.R.: Am spus că încercam să organizam Festivalul Callatis exclusiv pe bază de sponsorizări. Primăria nu îşi mai permite în acest moment să cheltuiască sute de mii de euro pe un astfel de eveniment, în condiţiile în care oamenii nu au apă caldă. Personal, aş vrea să organizăm Festivalul Callatis anul acesta, dar dacă nu se vor găsi sponsori, locuitorii Mangaliei vor înţelege, cu siguranţă, întrucât ei cunosc cel mai bine priorităţile oraşului. Pentru anul viitor lucrurile vor sta altfel.

Cristian Radu, despre contractul cu Callatis Therm: "Este exclus ca municipalitatea să plătească ceva în plus faţă de ceea ce este stipulat prin lege"

Rep.: Credeţi că denunţarea unilaterală a contractului cu Callatis Therm va duce la rezilierea efectivă a contractului fără un proces cu firma în cauză şi fără ca aceasta să ceară daune? Îşi permite municipiul să plătească în plus?

C.R.: În campanie am spus că primul lucru pe care îl voi face după preluarea mandatului va fi renunţarea la serviciile Callatis Therm. Iată că în prima lună de mandat, cu sprijinul populaţiei şi consilierilor locali am reuşit un prim pas, constând în denunţarea unilarelară a contractului. Rămâne de văzut cum vor reacţiona avocaţii societăţii, însă, în mod logic, această măsură va duce la încheierea relaţiilor contractuale cu respectiva societate. Este exclus ca municipalitatea să plătească ceva în plus faţă de ceea ce este stipulat prin lege.

Rep.: Aveţi soluţii în cazul în care preluaţi serviciul de termoficare? Preluarea punctelor termice ar presupune şi decontarea către Callatis Therm a unor eventuale investiţii de modernizare efectuate în acele pucte sau era obligaţia, conform contract, a societăţii să le facă?

C.R.: Avem soluţii şi deja lucrăm la aplicarea acestora. Mă refer în primul rând la alimentarea cu gaze naturale care sperăm sâ fie gata în luna octombrie. Acum suntem în etapa inventarierii punctelor termice, în vederea preluării. Conform legii, Callatis Therm trebuie să asigure funcţionarea acestora 90 de zile de la momentul denunţării unilaterale a contractului. Investiţile realizate cu fonduri europene sau guvernamentale nu trebuie decontate, conform contractului. Eventualele investiţii realizate din fonduri proprii vor fi inventariate şi analizate pentru a se decide în ce măsură se încadrează în prevederile contractuale.

Rep.: Există investitori care v-au abordat, exprimându-şi interesul pentru sudul litoralului? Din ce domenii? Există şanse să se materializeze şi o nouă staţiune turistică în zonă?

C.R.: În prezent, există mai multe discuţii pentru atragerea unor investitori, dar stadiul acestora şi raţiunile juridice ne împiedică deocamdată să dezvoltăm mai mult acest subiect. Pot doar să vă spun că vizăm domenii precum comerţ, servicii şi industria turismului, iar proiectele sunt pe termen mediu şi lung.

"Nu am venit la Primărie să fac controale cu dedicaţie, ci pentru a impune şi a veghea la respectarea legii şi a interesului public"

Rep.: Aţi spus că vor fi verificate fiecare departament în parte, că va fi un audit, că veţi pune lucrurile în ordine. Vă va preocupa şi subiectul Pădurea Comorova? Ce lucruri pe această temă aveţi în atenţie?

C.R.: Vom face verificări pe toate subiectele, nu doar pe o temă aparte. Nu am venit la Primărie să fac controale cu dedicaţie, ci pentru a impune şi a veghea la respectarea legii şi a interesului public de către toţi cei care relaţionează cu administraţia publică. Un lucru este clar: cine greşeşte, plăteşte!

Rep.: Curăţenia din municipiul Mangalia se va baza pe acelaşi contract de prestări servicii din mandatul anterior sau vor exista modificări?

C.R.: Analiza pe această temă este în curs. Nu pornim de la premisa renunţării la un colaborator doar pentru că a semnat contractul cu altă administraţie. Principiile noastre sunt legate de eficienţa serviciului prestat şi optimizarea costurilor. Altfel spus, vom lucra cu cei care ne oferă cel mai bun serviciu la cel mai scăzut preţ. Nu ne putem juca cu banul public.

Rep.: Pe ultima sută de metri din mandatul anterior se pare că au fost atribuite mai multe terenuri. Consideraţi că a fost respectată legea sau veţi demara procedurile de reziliere a respectivelor contracte? Cine sunt beneficiarii acelor terenuri?

C.R.: În mod sigur, vor fi reziliate toate contractele ilegale, şi nu doar din domeniul imobiliar. V-am spus că unde-i lege nu-i tocmeală. Deocamdată haideţi să aşteptăm ca organele abilitate ale statului să-şi facă datoria pentru a vedea exact dacă şi unde s-au comis ilegalităţi. Nu facem nici o vânătoare de vrăjitoare, ci vreau să punem lucrurile în ordine, conform mandatului pe care locuitorii Mangaliei mi l-au încredinţat.

Rep.: Cum veţi gestiona relaţia cu acei consilieri care direct sau prin interpuşi au primit lucrări de la primărie? Sunt achitate toate facturile emise de firmele acestora?

C.R.: Toate facturile sunt luate la mână, să vedem în ce măsură contractorii s-au achitat de sarcini. Cine nu şi-a făcut treaba nu este plătit. E logic, nu? Cum aş putea da ochii cu oamenii, să le spun că am plătit din banii lor nişte lucrări prost făcute? De exemplu la faţadele blocurilor: nu putem achita din bani publici acele lucrări efectuate cu atât de puţin profesionalism.

Rep.: Ce proiecte, în afară de cel privind normalizarea situaţiei furnizării căldurii şi apei calde, respectiv organizarea unui festival, aveţi pe termen scurt şi mediu?

C.R.: Am început mai multe campanii de sterilizare a câinilor cu şi fără stăpân, urmând să amenajăm adăposturi pentru animalele abandonate pe străzile oraşului. Este un subiect sensibil, dar sperăm să rezolvăm problema în cel mai scurt timp. De asemenea, pentru creşterea gradului de siguranţă a cetăţenilor, am încheiat un protocol pentru formarea de echipaje mixte Poliţie locală-Jandarmerie-Poliţie Naţională, care vor patrula pe străzile oraşului. Numai aşa vom reuşi să reducem fenomenul infracţional. Continuăm, totodată, proiectele benefice pentru oraş, aplicate de fosta administraţie, cum ar fi pachetele pentru persoanele în vârstă şi asistaţii social, cluburile pentru pensionari, precum şi o serie de proiecte de dezvoltare, cu finanţare guvernamentală şi europeană.

Rep.: Sunteţi pregătiţi pentru începutul anului şcolar?

C.R.: Sigur că vom fi. Am discutat cu directorii unităţilor de învăţământ şi am început deja lucrările de reparaţii, acolo unde este cazul. Elevii vor învăţa în condiţii optime. Avem în plan şi organizarea de cursuri after-school pentru a veni în sprijinul părinţilor.

Rep.: La ce alte proiecte comunitare mai lucraţi?

C.R.: Fluidizarea traficului rutier prin realizarea de noi sensuri giratorii, suplimentarea numărului de locuri de parcare, amenajarea unor parcuri şi locuri de joacă pentru copii, creşterea gradului de transparenţă în administraţie, prin înfiinţarea unui Consiliu Consultativ Cetăţenesc. Acest organism civic va avea rolul de a aviza toate proiectele de Hotărâre care privesc comunitatea, înainte de a intra pe ordinea de zi a CL. Va fi un aviz consultativ, de care însă, personal, voi ţine cont în susţinerea sau nu a respectivelor proiecte de Hotărâre. La Registratura Primăriei se va lucra cu publicul până la 17.30, pentru a veni în sprijinul celor care termină serviciul mai târziu, iar documentele vor putea fi descărcate şi de pe site-ul instituţiei. Transportul public va acoperi toate zonele oraşului, la acelaşi cost pentru o călătorie. V-am enumerat doar câteva dintre proiectele pe care le derulăm pentru şi alături de locuitorii Mangaliei. Aşa cum am spus în campanie, ne consultăm permanent cu cetăţenii pentru a identifica împreună toate soluţiile prin care putem să modernizăm şi să dezvoltăm oraşul nostru.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369