REPLICA ONLINE CONSTANTA

26.1° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
26.1° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Cristian Roşu (ASF): Evoluţia pieţei asigurărilor a fost favorabilă în 2018, dar creşterea este mai mică decât cea a PIB

Cristian Roşu (ASF): Evoluţia pieţei asigurărilor a fost favorabilă în 2018, dar creşterea este mai mică decât cea a PIB

Replica API 23 martie 2019 | 00:00 277

Piaţa asigurărilor şi-a îmbunătăţit anul trecut indicatorii de solvabilitate, evoluţia a fost favorabilă, dar creşterea este departe de ce ne-am dori, fiind mai mică decât cea a Produsului Intern Brut, afirmă Cristian Roşu, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

"În anul 2018, piaţa asigurărilor şi-a îmbunătăţit indicatorii de solvabilitate. Subscrierile pe asigurări de locuinţe au crescut cu circa 5%, deşi numărul poliţelor s-a diminuat cu circa 300.000. Gradul de penetrare a asigurărilor în PIB este în jur de 1,07%, comparativ cu Germania - 8,1% sau Franţa - 12%. Densitatea asigurărilor se situează, în prezent, la circa 109 euro, faţă de Polonia sau Cehia, unde aceasta depăşeşte 350 de euro. Evoluţia a fost favorabilă, dar este departe de ceea ce ne-am dori; creşterea pieţei asigurărilor este mai mică decât a PIB-ului", a spus Roşu, la Conferinţa Europeană a Serviciilor Financiare (ECFS).

El a precizat că trebuie stabilit ce trebuie făcut pentru a îmbunătăţi situaţia, pe cel puţin două paliere, respectiv activitatea ASF şi educaţia financiară, se menţionează într-un comunicat al autorităţii.

"Este foarte important ca educaţia financiară să fie făcută temeinic, pentru că rezultatele acesteia se vor vedea pe termen lung. ASF are câteva proiecte în acest sens - pentru a crea un cadru legislativ flexibil şi uşor de aplicat. Se vor reanaliza o serie de norme, există propuneri de modificări ale legislaţiei pentru a o aduce în concordanţă cu realităţile economice prezente. Legea asigurărilor mutuale a trecut de cele 2 Camere ale Parlamentului şi probabil în cursul lunii aprilie va deveni funcţională şi se vor emite normele de aplicare", a explicat vicepreşedintele ASF.

Acesta a subliniat că ASF are în vedere reaşezarea legii Fondului de Garantare, ca să servească mai bine interesele asiguraţilor şi se va interveni şi asupra legii rezoluţiei, ca să permită o intervenţie timpurie, mai eficientă.

De asemenea, se va acorda un sprijin substanţial Institutului de Studii Financiare şi se vor dezvolta colaborări şi cu alte instituţii de învăţământ, ca să îmbunătăţească pregătirea profesională a corpului de angajaţi ai asigurătorilor - să se realizeze o interacţiune mai profesionistă cu publicul în timpul actului de vânzare.

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369