rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 10 august
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Cristina Dumitrache, deputat PSD: Terapia cu canabis este folosită în depresie, anxietăți, Parkinson! Video

Un proiect controversat, legalizarea canabisului în scopuri medicale, s-a blocat înainte de promulgare, din pricina avizului negativ dat de Ministerul Sănătății. Cu puțin noroc, proiectul ar putea ajunge la toamnă la Camera Deputaților, care este for decizional. În timp ce inițiatoarele proiectului, deputatul PSD Cristina Dumitrache și Alexandra Ana Cârstea, președinta Asociației ”Victoria Mea”, se luptă cu toate pârghiile pentru legalizarea canabisului, unii se tem că din farmacii îl va lua oricine. Ei bine, lucrurile nu sunt chiar așa. Cristina Dumitrache și Alexandra Cârstea au fost invitate în studioul Replica pentru a aduce în atenția opiniei publice beneficiile acestui tratament, dar și argumentele care au stat la baza inițierii acestui proiect.

Alexandra Ana Cârstea, de profesie avocat, este cea care a pornit, în urmă cu mai mulți ani, o adevărată cruciadă pentru a aduce în atenția opiniei publice beneficiile utilizării canabisului în scop medical.

Proiectul nu vizează legalizarea canabisului recreațional, este strict un proiect care vizează utilizarea canabisului în scop medicinal. Este important să facem această diferență între cele două. Așadar, acest demers s-a născut în urma petiției inițiată de Alexandra Cârstea, care este și președintele Asociației ,,Victoria Mea”, petiție care a strâns peste 30.000 de semnături până în acest moment, care vine cu o poveste destul de tristă care ne-a afectat și ne-a motivat să începem această luptă, să ne ambiționăm să o ducem la bun sfârșit, pentru că noi credem că în România pacienții au aceleași drepturi ca și pacienții din restul statelor”, a declarat Cristina Dumitrache, deputatul PSD de Constanța care a mers cu proiectul în Parlament.

Alexandra Ana Cârstea

Alexandra Cârstea: Am fost pusă în situația de a procura ilegal compusul THC

Alexandra Cristea are în spate o poveste tristă, dureroasă, pe care și-a făcut-o cunoscută atunci când a început lupta pentru legalizarea canabisului. Poveste pe care ne-a spus-o și nouă, cu lacrimi în ochi și vizibil emoționată. ”Totul a plecat înainte ca mama mea să primească diagnosticul de cancer terminal, în 2015. Poate, ca și alți oameni, am pus canabisul în aceeași oală cu restul drogurilor, nefăcând nicio diferență că această plantă poate avea beneficii reale când este reglementată și prescrisă pe o rețetă. Am plecat în lupta aceasta când am văzut că mama mea a avut reale beneficii și un real ajutor după administrarea canabisului în scop medical și am reușit să-i controlăm durerile, cât și să-i oferim o calitate a vieții net superioară, acela a fost momentul în care am realizat că este de datoria noastră să facem cunoscut și să transmitem corect informația către oameni. Când am început petiția mama mea era încă în viață. Din păcate, am fost pusă în situația de a procura ilegal compusul THC, am cumpărat și CBD. CBD-ul se găsește în momentul de față de achiziționat chiar și pe piața din România, THC-ul este compusul psihoactiv din canabis, conform legislației actuale. Chiar și pentru CBD acest proiect de lege este extrem de important pentru că în mod natural CBD-ul ar avea 0,2-0,3 de THC, însă conform legii pe care o avem acum în vigoare acesta este ilegal”, a spus Alexandra Cârstea, președintele Asociației ”Victoria mea”. (n. red.: Victoria era numele mamei ei).

E foarte important să vă zic că în momentul în care am început să mă documentez și să caut toate informațiile necesare despre beneficiile canabisului în scop medical, mama era deja tratată conform medicinii clasice, cu toate terapiile recomandate pentru orice pacient oncologic, doar că a sosit un moment în care metastazele ei osoase s-au extins foarte mult, iar medicația paliativă care i se prescria nu mai făcea față și a dus-o și într-o degradare fizică și psihică foarte mare, noi nu mai puteam să comunicăm cu ea, nu mai mânca, nu se mai hidrata, nu mai avea nicio calitate a vieții, iar durerile erau de necontrolat, era o situație dramatică, non stop plângea de durere și acela a fost momentul în care era și la un pas să-și piardă rinichii, am căutat alternative pentru calmarea durerilor și am găsit soluția canabisului medical. Bineînțeles, nu aveam informație, nu aveam la cine să apelez, am încercat să mă consult cu diverși profesioniști“, a mai continuat Alexandra Cârstea.

Președintele Asociației „Victoria mea” a mai precizat că s-a îndreptat către specialiști din afara țării care au ajutat-o atâta pe ea, cât și pe mama ei, cât încă erau în viață. Astăzi acei oameni alături de ea în campania pe care o duce în România, pentru legalizarea canabisului medicinal. ”A fost alături de noi și în prima conferință pe care am organizat-o cu doamna Dumitrache și ne propunem și suntem absolut convinse că vom continua informarea corectă a cetățenilor români și a cadrelor medicale în privința beneficiilor canabisului medicinal cu ajutorul unor profesioniști din Europa și din afara Europei care au deja o cazuistică bogată”, a mai spus Cârstea.

Dumitrache: Terapia cu canabis este folosită în depresie, anxietăți, scleroză multiplă, Alzheimer sau Parkinson, epilepsii

Cum a aflat deputatul Cristina Dumitrache de povestea Alexandrei? ”Pe Alexandra o știu de mulți ani și povestea aceasta tristă și dramatică am trăit-o cumva împreună, e o durere care ne-a legat. Am avut norocul să o cunosc pe mama Alexandrei și când nu era diagnosticată cu această boală, am cunoscut-o pentru omul minunat și plin de viață care era, cu resurse inepuizabile care ne-a primea mereu cu un zâmbet, văzând-o cum trece prin aceste dureri crâncene și că nimic nu-i aducea alinare, acea alinare a vieții este extrem de importantă, iar acele 4 luni de viață cât i s-au dat la început s-au transformat în aproape 5 ani. Canabisul medicinal nu tratează sau nu este complementar unor terapii, de exemplu, care se administrează pacienților oncologici. Terapia cu canabis este folosită pentru pacienții cu dureri în general, fie dureri de spate sau de alt fel. Se folosește în depresie, anxietăți, scleroză multiplă, Alzheimer sau Parkinson, epilepsii”, a explicat Cristina Dumitrache.

”Putem să dăm pacienților din România o calitate a vieții mai bună”

Dumitrache a mai precizat că România poate da o viață mai bună bolnavilor de cancer, și nu numai, prin administrarea acestui tratament care a creat mai multe controverse. ”Putem să dăm dreptul pacienților din România de a avea o calitate a vieții mai bună, fiecare știe că face o diferență enormă, iar canabisul în acest moment nu mai trebuie să fie un subiect tabu, el nu este un subiect tabu, vorbim de zeci de mii de studii. Sunt înregistrate în acest moment peste 40.000 de studii clinice, dintre care aproape 7000 erau efectuate pe minori, persoane sub 18 ani. În cazul epilepsiei, de exemplu, se administrează CBD, unul din compuși, probabil cel care este cel mai studiat al canabisului, și o doză extrem de mică de THC, dar acea doză extrem de mică este esențială în tratarea unor boli grave. Nu putem să ignorăm acest fapt, nu inventăm noi știința Proiectul este depus din 2019, însă a fost adoptat de Senat, în acest moment se află la Camera Deputaților. Este drept, este un aviz negativ din partea Ministerului Sănătății, dar este un aviz extrem de prost argumentat, pleacă de la o confuzie, sper să fie o confuzie, având în vedere că nu vorbim de cannabis recreațional, ori acel punct de vedere începe spunând de problema drogurilor în România. Ne-am asigurat că vom folosi acest tratament doar în scop medical. Acest proiect de lege nu permite abuzul, prescrierea se face de către medicul specialist, pe rețetă special, nu trebuie să avem dubiu că cineva ar putea să folosească canabisul medicinal în alte moduri”, a mai spus deputatul.

Cristina Dumitrache

Dumitrache: Canabisul nu poate fi la îndemâna oricui

Cristina Dumitrache a ținut să precizeze că, odată legalizat canabisul, nu va fi la îndemâna oricui, acesta urmând să fie eliberat în baza unei rețete medicale. ”Nu poate fi la îndemâna oricui, va fi pe rețetă, preparatul va fi personalizat și va eliberat în funcție de rețetă și nu este ceva ce va putea fi cumpărat precum o aspirină, nu se pune problema de așa ceva. Această temere nu este justificată, ne putem uita la țările din jurul nostru, majoritatea pacienților care beneficiază de rețetă pentru canabisul medicinal sunt pentru terapia durerii și au o vârstă între 40-60 de ani. Nu vorbim de un abuz în mod real, noi nu trebuie să presupunem, avem exemple clare și ne pot liniștii aceste exemple. Nu se poate muri de supradoză de cannabis, nu există riscul să administrezi prea mult. În momentul în care pacientul are o anumită afecțiune se reglează tratamentul în funcție de răspunsul pacientului, începe cu doze mici și se crește în funcție de necesități”.

Mai multe declarații despre beneficiile canabisului medicinal, urmăriți în interviul integral de mai jos:

M.P.

miercuri, 3 august 20221610
GANDUL.RO
Ce a găsit o tânără într-un burger McChicken de la McDonald’s
mai mult...Interviuri
28 iul 13:51InterviuriMircea Dobre, mesaj către Stroe: Dacă ești prea în vârstă și nu mai ai nervi de oțel, ieși la pensie și lasă-i pe alții. Video

Mircea Dobre, președintele filialei UGIR (Uniunea Generală a Industriașilor din România) Constanța, fost deputat...2668

23 iul 00:05InterviuriViceprimarul Constanței: Turiștii nu mai vin în Mamaia că, în afară de plajă, nu mai au ce să facă!2732
20 iul 00:07InterviuriPrefectul Silviu Coșa: Pandemic vorbind, suntem în valul 6 de Covid! Video1313
1 iul 00:10InterviuriZoom Beach a dat startul distracției: sporturi nautice, filme în aer liber și mega petreceri. Video

Zoom Beach este una dintre plajele de top din Faleză Nord! Administratorul Ioan Picu a pornit, în urmă cu 10 ani, de...4278

23 iun 00:14InterviuriCristian Cîrjaliu circulă cu mașina electrică, ca să facă economie la combustibil. Video3478
21 iun 00:08InterviuriEugen Teodorovici se pregătește pentru președinția României. Video2715
20 iun 00:03InterviuriBombă! Eugen Teodorovici: Spitalul Județean Constanța nu e sigur; la primul cutremur, pică! Video

Fostul ministrul al Fondurilor Europene și al Finanțelor, Eugen Teodorovici, explică, într-un interviu acordat...4931

24 mai 00:05InterviuriCristinel Dragomir: PSD Constanța nu mai există din vina celor care îl conduc! Video5258
20 mai 00:11InterviuriLungoci: Făgădău a fost un bun manager, despre Mazăre am o reţinere... Video4111
19 mai 00:12InterviuriMohammad Murad: Nu m-am predat lui Cristian Radu și nu mă voi preda! VIDEO

A lăsat mediul de afaceri, după 30 de ani, pentru a începe o carieră în politică. Are încredere că poate schimba...8338

18 mai 00:10InterviuriLiviu Brăiloiu: Rămân în PSD. Bun, rău, de pușcăriași… eu acolo rămân. Video5013
17 mai 00:11InterviuriCoșa spune că autorecenzarea nu e periculoasă: Unele date sunt deja în sistem! Video3031
Vremea
22.7°21.7° - 22.7° miercuri, 10 august 2022
ConstanțaUmiditate: 67%
Vânt: 10.59 m/s
Presiune: 1014 milibari

Loto
6/499321764111
5/402761036349
joker418453347
Horoscop
mai mult...SPSportRT
10 aug 00:00SportWolfsberger şi Viborg s-au calificat în play-off-ul Europa Conference League

Wolfsberger AC şi Viborg FF s-au calificat în play-off-ul Europa Conference League la fotbal, după ce au obţinut...301

10 aug 23:30SportFinal de epocă în tenisul feminin: Serena Williams și-a anunțat retragerea

Americanca Serena Williams, 41 de ani în această lună, a anunțat printr-o scrisoare deschisă pentru revista Vogue...448

10 aug 23:29SportSerena Williams a debutat cu o victorie la Toronto (WTA), Venus Williams a pierdut

Legendara jucătoare americană de tenis Serena Williams (40 ani) a debutat cu o victorie la turneul WTA 1.000 de la...413

10 aug 23:35SportIon Ţiriac ştie ce probleme o împiedică pe Simona Halep să revină în top

Ion Ţiriac a vorbit despre problemele pe care le are Simona Halep în circuitul WTA şi de ce nu reuşeşte românca...1165

Local
10 aug 16:34LocalConstănțenii vor ca parcarea de la Spitalul Județean să fie fără plată

Nemulțumirile constănțenilor par să nu se mai oprească. Acum, iată, ei cer ca parcarea de la Spitalul Clinic...1224

10 aug 21:33LocalPatru migranți iranieni depistați de polițiștii de frontieră constănțeni la granița cu Bulgaria

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au depistat, în apropierea graniţei cu Bulgaria, patru...411

10 aug 21:33LocalPercheziții la Medgidia! Trei bărbați, cercetați pentru furt din locuință

596

10 aug 21:31LocalAccident rutier, pe Șoseaua Mangaliei

Accident la intersecția străzii Caraiman cu Șoseaua Mangaliei. Potrivit primelor informații, în accident au fost...714

10 aug 00:04LocalClanurile Raim și Onicel, trimise în judecată de DIICOT

Prin rechizitoriul din data de 03.08.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate...3080

10 aug 22:40LocalCum fură un minor cheia dintr-un scuter din incinta unui magazin de pe Eliberării

Când nu mai au ce să fure... găsesc! Un minor de aproximativ 13, 14 ani, care se afla împreună cu mama sa într-un...647

10 aug 21:33LocalRazii pe litoral! A plouat cu amenzi

La data de 8 august a.c., polițiști din cadrul Poliției municipiului Mangalia, Biroului de Poliție Vama Veche - 2...579

10 aug 21:34LocalComplexul Gravity Park și parcurile de tip Țara Piticilor, închise pentru dezinfecție și dezinsecție

Regia Autonomă „Exploatarea Domeniului Public și Privat” Constanța desfășoară constant acțiuni de...409

10 aug 21:34LocalAglomerație spre sudul litoralului! Iată rutele alternative!

503

Politică
10 aug 00:00PoliticăUDMR ar trebui exclus din Guvern, susţine copreşedintele AUR Claudiu Târziu

UDMR ar trebui exclus de la guvernare în urma discursului susţinut de premierul ungar Viktor Orban în România, doar...229

10 aug 23:17PoliticăNunta lui George Simion va fi cel mai mare „festival” la Măciuca

Nunta liderului AUR, George Simion, se anunță a fi o mare petrecere. Mirii vor avea mii de invitați, iar întreaga...605

10 aug 23:17PoliticăCiolacu: Nu putem aloca 3% din PIB speculei din energie

340

10 aug 00:00PoliticăMinistrul Grindeanu: Începe construcția autostrăzii spre Moldova

Din 22 august începe construcția pe Lotului 1 al autostrăzii Ploiești – Buzău, anunță ministrul Transporturilor...314

10 aug 00:00PoliticăUSR: Rafila seamănă panică în rândul românilor cu ultimele declaraţii privind pastilele de iod

USR l-a criticat, marţi, pe ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, susţinând că acesta "induce panică generală...272

10 aug 00:00PoliticăPetre Daea: Indicele de calitate al grâului este superior

Indicele de calitate al grâului obţinut în acest an este superior, devenind astfel un produs panificabil, ce poate...272

10 aug 23:17PoliticăMarcel Ciolacu amenință cu alegeri anticipate dacă nu ajunge prim-ministru

Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat marți, într-o conferință de presă la Parlament, că dacă nu se va face...541

10 aug 23:17PoliticăMarcel Ciolacu anunță remanierea miniștrilor: Se va face!

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, susține că se va face o remaniere guvernamentală și va solicita o discuție...585

10 aug 01:13PoliticăGorghiu: Veştile de la Guvern sunt bune; este o rectificare de buget pozitivă

410

Interviuri
21 iun 00:08InterviuriEugen Teodorovici se pregătește pentru președinția României. Video

Eugen Teodorovici a vorbit, în partea a doua a interviului acordat ziarului Replica, despre liberalizarea pieței...2715

20 iun 00:03InterviuriBombă! Eugen Teodorovici: Spitalul Județean Constanța nu e sigur; la primul cutremur, pică! Video

Fostul ministrul al Fondurilor Europene și al Finanțelor, Eugen Teodorovici, explică, într-un interviu acordat...4931

24 mai 00:05InterviuriCristinel Dragomir: PSD Constanța nu mai există din vina celor care îl conduc! Video

5258

20 mai 00:11InterviuriLungoci: Făgădău a fost un bun manager, despre Mazăre am o reţinere... Video

Deputatul PSD, Lucian Lungoci, s-a aflat în studioul Replica de Constanţa, joi, 19 mai, unde a discutat despre legea...4111

19 mai 00:12InterviuriMohammad Murad: Nu m-am predat lui Cristian Radu și nu mă voi preda! VIDEO

A lăsat mediul de afaceri, după 30 de ani, pentru a începe o carieră în politică. Are încredere că poate schimba...8338

18 mai 00:10InterviuriLiviu Brăiloiu: Rămân în PSD. Bun, rău, de pușcăriași… eu acolo rămân. Video

5013

Monden
10 aug 00:00MondenAccident devastator la Hollywood: Un celebru actor nu a mai avut nicio șansă!

Celebrul actor Roger E. Mosley, vedeta „Magnum P.I.” a murit într-un mod tragic la vârsta de 83 de ani, în cursul...420

10 aug 00:00MondenGiani Kiriţă, Tania Popa, Lidia Buble între cele 12 celebrităţi care participă la Sunt celebru, scoate-mă de aici!

La show-ul de televiziune „Sunt celebru, scoate-mă de aici!” vor participa 12 celebrităţi care se vor lupta...321

10 aug 00:00MondenPenelope Cruz, văzută la Modena unde filmează pentru o producţie despre viaţa lui Enzo Ferrari

244

10 aug 02:21MondenDoi miri au rămas înmărmuriți după ce Irina Rimes le-a făcut o farsă la nuntă

Doi tineri proaspăt căsătoriți au un motiv în plus pentru a-și aduce aminte întreaga viață de noaptea nunții....532

10 aug 00:00MondenMadonna, de nerecunoscut, din cauza filtrelor, pe Tik Tok

Madonna, 63 de ani, a publicat un clip, pe contul personal Tik Tok, în care pare să recite refrenul celebrei sale...363

10 aug 00:00MondenBrad Pitt are o „listă neagră“ de actori alături de care refuză să joace!

Brad Pitt se pare că are o listă de celebrități alături de care nu mai vrea în ruptul capului să mai lucreze...457

10 aug 00:00MondenO replică a 'Tronului de Fier', montată la Londra înainte de lansarea prequel-ului serialului "Game of Thrones"

O replică a 'Tronului de Fier' din serialul "House Of The Dragon", un prequel al celebrei producţii HBO "Game of...238

10 aug 00:00MondenFilmul de acţiune 'Bullet Train', pe primul loc în box-office-ul nord-american

Filmul de acţiune '"Bullet Train", punctat de gaguri şi umor negru, a debutat pe primul loc în box office-ul...290

10 aug 01:13MondenMărturii de la Untold: colcăie de droguri! În băi este plin de plicuri!

2336

Mapamond
10 aug 00:00MapamondUn nou vaccin anti-COVID eficient împotriva subvariantei Omicron, disponibil în Japonia din octombrie

Un nou vaccin anti-COVID-19 considerat eficient împotriva subvariantei Omicron va fi disponibil pentru populaţia din...205

10 aug 00:00MapamondO bombă din Al Doilea Război Mondial, detonată în nordul Italiei

O bombă din Al Doilea Război Mondial a fost detonată duminică în nordul Italiei, într-o operaţiune în care 3.000...204

10 aug 00:00MapamondJozef Tomko, cel mai vârstnic cardinal al Bisericii Catolice, a decedat la vârsta de 98 de ani

202

10 aug 00:00MapamondPentagon - Ucraina: Aproape 80.000 de soldaţi ruşi ucişi sau răniţi

Aproximativ 80.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi sau răniţi de la începutul invaziei Ucrainei, a declarat luni...226

10 aug 00:00MapamondCentrala nucleară de la Zaporojie: Zelenski reaminteşte dezastrul de la Cernobîl

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a fluturat luni spectrul dezastrului de la Cernobîl şi a lansat un apel...235

10 aug 00:00MapamondItalia a lansat campania de vaccinare împotriva variolei maimuţei

Italia a lansat luni campania de vaccinare împotriva variolei maimuţei în condiţiile creşterii numărului de cazuri...209

10 aug 00:00MapamondCoronavirus: Hong Kong reduce perioada de carantină pentru persoanele care sosesc din străinătate

Hong Kong va reduce perioada obligatorie de carantină efectuată într-un hotel special de la o săptămână la trei...217

10 aug 01:16MapamondViktor Orban, la un pas de înec. A fost salvat de un jurnalist

Premierul ungar Viktor Orban, aflat în vacanţă pe litoralul croat, a fost la un pas să se scufunde acolo cu o barcă...1509

10 aug 01:14MapamondPrimul referendum de anexare anunțat oficial în regiunile ocupate de Rusia în Ucraina

472

Sănătate
10 aug 00:00SănătateMinisterul Sănătăţii: 274 de persoane cu COVID, internate la terapie intensivă

Un număr de 4.299 de persoane cu COVID sunt internate în unităţile sanitare de profil, cu 305 mai multe faţă de...207

10 aug 00:00SănătatePeste 3.700 de persoane au fost vaccinate anti-COVID în ultima săptămână

Un număr de 3.726 de doze de vaccin Pfizer, Moderna şi Johnson&Johnson au fost administrate în săptămâna 1 - 7...190

10 aug 00:00SănătateMedic psihiatru: Coachingul deblochează potenţialul unei persoane de a-şi maximiza performanţa

209

10 aug 00:00SănătateUn medic de familie îl acuză pe ministrul Sănătăţii de iresponsabilitate privind îndemnul cu pastilele de iod

"Două ore am rămas la cabinet astăzi peste programul obișnuit din cauza îndemnului ministrului Rafila, care mi-a...231

10 aug 00:00SănătateRafila: Distribuţia pastilelor de iodură de potasiu este perfect funcţională

Sistemul de distribuţie a pastilelor de iodură de potasiu este "perfect funcţional", a declarat ministrul...209

10 aug 00:00SănătateRafila: 9 cazuri de infecţie cu variola maimuţei au fost raportate în ultima săptămână

Nouă cazuri de infecţie cu variola maimuţei au fost raportate în ultima săptămână, a anunţat ministrul...226

10 aug 20:18SănătateRafila: Managerii de spitale au reticențe în a raporta infecțiile nosocomiale

Managerii de spitale au reticențe în a raporta infecțiile nosocomiale pentru că acest lucru ar duce la depunctarea...494

10 aug 20:16SănătateMS: Distribuirea de pastile de iodură de potasiu se face numai în caz de expunere după un incident nuclear

Distribuirea pastilelor de iodură de potasiu se face în scopul administrării la persoanele de până în 40 de ani...481

10 aug 20:17SănătateMinistrul Sănătății recomandă folosirea măștii de protecție în școli

497

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT