REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.1° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.1° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Cristy Baisan: La Mangalia este o minoritate într-o zonă de gălăgie, dar care este contrazisă de restul comunităţi

Cristy Baisan: La Mangalia este o minoritate într-o zonă de gălăgie, dar care este contrazisă de restul comunităţi

Replica API 11 aprilie 2016 | 13:47 1857

Omul de afaceri care a manageriat proiectul Marina Mangalia, „luat” de PNL să coordoneze campania judeţeană

Omul de afaceri care a manageriat proiectul Marina Mangalia, „luat” de PNL să coordoneze campania judeţeană

Cristy Baisan

PNL Constanţa a continuat, în week-end, seria validărilor candidaţilor la alegerile locale din 5 iunie. În cadrul aceleaşi şedinţe a Comitetului Judeţean Executiv, pe lângă validarea candidaţilor pentru Lumina, Murfatlar şi Năvodari, s-a decis cooptarea în funcţia de membru al CJEx al PNL Constanţa a omului de afaceri Remus Cristy Baisan, acesta fiind desemnat şi coordonator organizatoric al campaniei judeţene a PNL Constanţa. De numele lui Baisan se leagă proiectul Marina Mangalia, dar şi Marina Limanu. De ce se implică un om de afaceri care a manageriat proiecte de succes în politică? Răspunsul îl aflaţi în interviul acordat cotidianului „Replica” de Constanţa.

Reporter: Domnule Baisan, sunteţi un om care şi-a făcut studiile în străinătate. De ce aţi ales să vă întoarceţi în România?

Remus Cristy Baisan: Am studiat în străinătate pentru că acolo locuiam la vârsta la care se fac studiile. Iar după ce mi-am terminat studiile am avut o carieră interesantă şi de succes în domeniul în care am ales să îmi desfăşor activitatea – management. Am fost preponderent în Europa, dar în partea de final a carierei am fost în Statele Unite ale Americii. La 35-36 de ani eram director general la o firmă în Silicon Valley. Practic, aveam un vis transformat în realitate şi lucrurile erau spre foarte bine. Singurul lucru care mă nemulţumea era faptul că sunt departe de ţară, de părinţi, şi tot aportul meu era către societatea altcuiva. Şi am spus că, dacă pot să merg pe ceea ce am acumulat până la ora actuala la mine acasă, să fac acelaşi lucru, voi face cu mult mai multă plăcere. Şi am hotărât, la 36-37 de ani, să mă întorc în România şi să demonstrez că pe un alt sistem de valori se pot face lucruri interesante aici.

Rep.: Aşadar, aţi început propriile afaceri, văd portul Mangalia, Marina Limanu... De ce aţi ales să vă implicaţi şi în politică? Înţeleg că sunteţi pe lista PNL pentru Consiliul Judeţean Constanţa...

R.C.B.: Lista PNL pentru Consiliul Judeţean nu a fost definitivată. Eu nu ştiu să fiu pe acea lustă, iar dacă partidul îmi va solicita prezenţa mea pe acea listă şi dacă va considera că experienţa mea din management poate fi translatată în zona de management al proiectelor la nivel judeţean, cu siguranţă voi accepta propunerea partidului. La ora actuală sunt un membru activ în interiorul partidului, construiesc echipe, încerc să translatez foarte multe lucruri din mediul de afaceri în zona politică şi, la rândul meu, să absorb foarte mult din zona politică. (…)

Vedeţi dumneavoastră, dacă o să faceţi o documentare pe net, o să vedeţi un fir pe care cariera şi viaţa mea l-au urmat, şi anume că, în anumite momente din viaţă am trecut într-o reactualizare a sistemului de valori. M-am dus înapoi la baza piramidei şi am început încă o dată să urc în ierarhia valorilor. Atunci când eram în vârful piramidei în cariera mea de management, am considerat că vreau să mă reactualizez, am venit în România, m-am aşezat la baza piramidei şi am pornit o afacere de la zero, pe care am dus-o la o afacere de success.

La ora actuală am o afacere care funcţionează fără mine, este condusă de tineri între 25 şi 30 de ani care lucrează într-o atmosferă dinamică, cu performanţe, aşa cum ar lucra oriunde dacă s-ar duce în afară. Şi-atunci, am hotărât să mă duc la baza piramidei şi să încep o construcţie politică, acolo unde cred că pot să fac lucruri pentru mult mai mulţi oameni decât pentru un număr de angajaţi. Este o dimensiune socială pe care vreau să o dau vieţii mele. (…)

Rep.: La Mangalia, de unde sunteţi dumneavoastră, de ce credeţi că sunt atât de multe scandaluri, în Consiliul Local, şi nu mă refer doar la mandatul actualului primar? Ce nu funcţionează acolo?

R.C.B.: Nu cred că nu funcţionează. Eu cred că funcţionează într-o oarecare măsură bine în Mangalia. Mangalia a beneficiat de un patrimoniu mare, mult mai mare decât Constanţa. Constanţa avea o staţiuine şi se chema Mamaia şi era “Cenuşăreasa” litoralului. Mangalia anilor ’90 avea o salbă de staţiuni şi avea staţiunile-perlă ale litoralului românesc.

Bineînţeles că în momentul în care a început privatizarea au apărut grupurile de interese. Clare, definite, la vedere. Aceste grupuri de interese, până la finalizarea privatizărilor, au avut foarte multe lucruri de gestionat. Acum nu cred că mai au ce să împartă, s-a terminat împărţirea prin Mangalia de când au trecut pe la primărie domnul Iorguş şi domnul Tusac. Atunci s-au terminat ultimele rămăşiţe de privatizare. Eu nu ştiu să se fi făcut privatizări în mandatul lui Radu Cristian.

Rep.: Şi atunci de ce continuă scandalurile, neînţelegerile?

R.C.B.: Nu sunt scandaluri, sunt anumite percepţii… Din păcate, minoritatea se face auzită mai mult decât ar trebui. Are o voce mult mai puternică decât ar fi normal. Noi discutăm despre o minoritate de 10% care este nemulţumită, care este într-o zonă de gălăgie, dar care este contrazisă de restul comunităţii. Şi asta vă spun în baza studiilor făcute la nivel de mase, în baza sondajelor pe care noi le-am făcut în Mangalia şi pe care noi le-am făcut recent. Majoritatea oamenilor ne spun aşa: oraşul merge într-o direcţie corectă, s-au făcut proiecte care se văd, cred că banii au fost folosiţi corect. Faptul că s-a închis o datorie pe care primarul Radu Cristian a preluat-o, de 12 milioane de euro, într-un mandate de 4 ani… Deci, Mangalia, pe lângă proiecte, a reuşit să returneze şi o datorie de 3-4 milioane de euro pe an, datorie istorică, este un lucru foarte bun. (…)

Rep.: Un mesaj pentru electorat înainte de alegerile locale? Ce să chibzuiască, la ce să se gândească când vor merge la vot?

R.C.B.: În primul rând alegerile de anul ăsta sunt diferite de orice am experimentat. Pentru că ele ne vor cee să ascultăm cu atenţie pentru că aceste campanii electorale nu ne mai vor asedia cu tot felul de lucruri care au distras atenţia de la discurs. Nu vom mai avea şepci, brichete, plase, pacheţele, găleţi, umbreluţe, gecuţe şi toate lucrurile care ne-au distras atenţia. Şi atunci această campanie ne cere să ascultăm foarte bine oferta.

Noi, în rândul PNL, le cerem candidaţilor, simpatizanţilor şi militanţilor pe care îi avem să vorbească foarte clar despre ceea ce propun comunităţii, să se facă auziţi foarte clar în cât mai multe case. Asta este schimbarea fundamentală - că noi va trebui să ascultăm de data asta. Alegerile vor fi într-un singur tur. Am fost obişnuiţi să votăm în două tururi. Asta spunea în felul următor: în primul tur votez sentimental şi în al doilea tur voi vota raţional.

De data asta nu mai avem timp să votăm sentimental, va trebui să votăm raţional din primul tur pentru că turul doi nu există. A-mi irosi votul - nu fac nici o favoare ceui care îi dau un vot în plus şi pierde doar pentru faptul că l-am cunoscut şi îl respect şi l-am ajutat să sară de pe locul 5 pe locul 4. singurul loc care contează este locul 1 - şi acesta este al doilea mesaj - că avem nevoie să votăm raţional. Al treilea lucru este că avem trei buletine de vot. Opţiunea de primar şi de consilier local se regăsesc în două buletine. În al treilea buletin - opţiunea pentru judeţ.

Noi avem o înţelegere destul de slabă vizavi de judeţ pentru faptul că am fost stângaci în a face regionalizarea în România. Şi atunci noi nu vedem judeţul ca un guvern pe plan local aşa cum văd nemţii landurile sau americanii, statele. Nu văd Consiliul Judeţean ca un guvern local - îl văd ca o extensie administrativă a Guvernului de la Bucureşti - e o necunoscută la nivel de mase. După 16 ani de PSD în Constanţa ar fi bine să ne gândim dacă nu am vrea să vedem cum ar fi şi cu PNL, măcar un mandat. Poate o fi mai bine, poate o fi mai rău - dar mai rău nu cred că are cum să fie că acum 16 ani oraşul Constanţa era pe locul 2 în România.

Acum este pe locul 9. Judeţul a coborât sub locul 40 din 42 de judeţe şi cu regiuni - deci mult mai rău nu are cum să fie. Eu cred că PNL, la aceste alegeri, vine cu oameni valoroşi. Sunt nou în politică dar sunt unul din oamenii aduşi din societatea civilă care nu am mai făcut politică - vin cu experienţă şi mă alătur politicienilor de calibru. Trebuie să înţelegeţi că politicienii trebuie să facă loc oamenilor nou veniţi în partid, cum sunt eu. Şi atunci există o triere naturală şi în rândurile lor - noi ne vom lipi de cei mai buni politicieni, nu de toţi iar garnitura care va pleca spre Consiliul Judeţean va fi una de excepţie. Nu ştiu dacă alt partid va mai face lucrul acesta anul ăsta.

Interviu integral, cu mai multe declaraţii despre Mangalia, dar şi despre comuna Limanu şi candidatul partidului pentru încă un mandat: VIDEO

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Omul asta nu a ramas niciodata dator la nimeni. Stiu asta din contabilitatea lui si nu numai. A fost pagubit de multi cu sume mari si nu s-a plans prin instante. Este croit altfel decat restul oamenilor de afaceri. Dupa ce lucrezi cu el vei intelege altfel lucrurile. Spun asta din proprie experienta, ca fost angajat.
3
0
Omul asta a falimentat cateva firme, si a ramas dator la Multi. Nu are ce cauta in politica. Vorbeste de demnitate.... Romania tara tuturor posibilitatiilor
1
4

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218