REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

CRITERII ŞI CONDIŢII la atribuirea unei locuinţe de tip ANL

CRITERII ŞI CONDIŢII la atribuirea unei locuinţe de tip ANL

Replica API 23 octombrie 2019 | 00:00 2022

Programul se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani la data depunerii cererii pentru repartizarea unei locuințe construite prin Agenția Națională pentru Locuințe (ANL) și destinate închirierii, persoane care nu își permit să cumpere sau să închirieze o locuință de pe piața liberă.Tinerii își pot depune cererile și dosarele la autoritățile publice locale pe a căror rază administrativ-teritorială se află aceste locuințe.

Locuinţele pentru tineri sunt construite prin ANL, iar după finalizarea lucrărilor sunt predate autorităților publice locale în vederea administrării și repartizării către tinerii care îndeplinesc criteriile de acces la astfel de locuințe, în funcție de ordinea stabilită prin listele de prioritate întocmite în baza prevederilor legale și în limita fondului locativ disponibil. Locuințele pentru tineri pot fi cumpărate după o perioadă de închiriere de minim un an.

Vânzarea locuințelor pentru tineri se face cu respectarea următoarelor condiții: prețul locuinței va fi achitat integral la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare, din surse proprii ale beneficiarului și/sau din credite contractate de către acesta la instituții financiare autorizate; titularul contractului de închiriere și membrii familiei acestuia–soț/soție, copii și/sau alte persoane aflate în întreținerea acestuia–pot beneficia o singură dată de cumpărarea unei locuințe pentru tineri destinată închirierii; titularul contractului de închiriere și membrii familiei acestuia să nu dețină o altă locuință în proprietate, inclusiv casă de vacanță și venitul mediu pe membru de familie la data vânzării, al titularului contractului de închiriere a locuinței, să nu depășească cu 100% salariul mediu brut pe economie.

Actele necesare pentru întocmirea dosarului de cumpărare a unei locuințe ANL: cerere de cumpărare formulată de titularul contractului de închiriere; copii după actele de stare civilă ale tuturor membrilor înscriși în contractul de închiriere (carte de identitate, certificate de naștere, certificat de căsătorie, sentința de divorț – după caz); în cazul persoanelor aflate în întreținere se va prezența copie a sentinței sau decizia de încredințare; certificate fiscale pentru toți membrii majori menționați în contractul de închiriere care să ateste faptul că nu dețin locuința proprietate personală sau casă de vacanță (dovadă achitării impozitului la zi); declarație notarială dată de titularul contractului de închiriere și de membrii majori ai familiei acestuia(soț, soție, copii și/sau alte persoane aflate în întreținerea acestuia) înscriși în contractul de închiriere, din care să rezulte că nu dețin o altă locuință în proprietate inclusiv casă de vacanță și că nu au cumpărat o altă locuință pentru tineri destinată închirierii; adeverință de salarizare cu venitul brut pentru titularul contractului de închiriere și pentru membrii familiei acestuia înscriși în contractul de închiriere și o adeverință de venit eliberată de Administrația Finanțelor Publice pentru persoanele care nu realizează venituri cât și pentru cei care realizează venituri din profesii liberale și/sau pentru cei care cumulează mai multe venituri.

Criteriile de repartizare a locuințelor ANL sunt următoarele: dacă ești chiriaș în spațiul din fondul locativ privat se primesc 10 puncte și dacă ești tolerat în spațiu se primesc 7 puncte și suprafața locuibilă deținută după cum urmează: mai mare de 15 mp şi până la 18 mp inclusiv-5puncte, mai mare de 12 mp şi până la 15 mp-7 puncte, de la 8 mp şi până la 12 mp-9 puncte și mai mică de 8 mp-10 puncte. Starea civilă reprezintă și ea un criteriu de repartizare, astfel: căsătorit (10 puncte) și necăsătorit (8 puncte) dar și numărul de persoane aflate în întreținere: 1 copil (2 puncte), 2 copii (3 puncte), 3 copii (4 puncte), 4 copii sau mai mulți (5 puncte plus câte un punct pentru fiecare copil). Starea de sănătate constituie un alt criteriu ce deține 2 puncte dar și nivelul de studii și pregătirea personală, cum sunt: fără studii și pregătire (5 puncte), cu școală generală, fără pregătire personală și/sau cu specializare de muncă (8 puncte), cu studii medii, fără pregătire personal (10 puncte), cu pregătire profesională, prin studii medii sau profesionale și/sau prin studii superioare de scurtă durată (13 puncte) și cu studii superioare (15 puncte). Un alt criteriu este reprezentat de venitul mediu brut lunar pe membru de familie pentru că, dacă acesta este mai mic decât salariul minim pe economie se primesc 15 puncte iar dacă este între cel minim și cel mediu brut pe economie se primesc 10 puncte. Alte criterii mai sunt vechimea cererii solicitantului și situațiile locative sau speciale deosebite, astfel: vechimea cererii până la 1 an (1 punct), între 1 și 2 ani (3 puncte), între 2 și 3 ani (6 puncte), între 3 și 4 ani (9 puncte) și pentru mai mult de 4 ani (4 puncte pentru fiecare an), pentru tinerii proveniți din case de ocrotire socială care au împlinit 18 ani (15 puncte), tineri care au adoptat sau adoptă copii (10 puncte) și tinerii evacuați din case naționalizate (5 puncte).

Diana BERECHET

Vezi şi:

https://www.replicaonline.ro/verificari-la-anl-22-de-locuinte-subinchiriate-406320/

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
VENITI la ANL de la Navodari si faceti o verificare
0
0
stau la tl intr.un anl.platesc 450 euro chirie pe luna.S.a vindut in bloc de primarie un apt cu 18000 euro,2 camere,decomandate,cam 70 mp.Ebine mocangeala pesedista!gigi
1
0
Primul criteriu e sa ai pe cineva la primarie. Sau chiar sa lucrezi acolo si sa iei apartamente dupa care le vinzi la suprapret cum s-a facut la blocurile din km4-5 de linga LIDL.
2
0
Anluri langa cimitir ptr tineret si ptr tiganime faceti maghernite aproape de Tomis3, aproape de Mamaia, aproape de Mall,de statia din Soveja.La ce dracu va tb voua tineret?tiganii va voteaza si tb sa le dati case in zone linistite. La tineri le dati in zone ciudate. Iesiti la vot sa vada ca romanii tb multumiti,ptr ei tb sa creeze conditii,nu ptr tiganime. Huo,nerusinatilor!jigodia de Mazare e de vina cu tot cu Fagabou..mutati dracu HC sa avem si noi linistea pe care o aveam candva..Avem masini vandalizate zilnic,intra puradeii pe balcon,iti fura rufele lasate la uscat.
1
0
Eu am avut dosar depus si nu m a sunat nimeni 15 ani...Si au facut altii treaba cu apartamentele noi si acum cand sunt degradate, aproape total,e dau fraierilor...Rusine
5
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218