REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

CRIZĂ de psihologi școlari în Constanța!

CRIZĂ de psihologi școlari în Constanța!

Replica API 23 aprilie 2018 | 23:24 316

Ştiaţi că, pe lângă violenţă, o problemă este aceea că adolescenţii fumează şi beau mai mult decât adulţii?

Ştiaţi că, pe lângă violenţă, o problemă este aceea că adolescenţii fumează şi beau mai mult decât adulţii?

sursa foto NTV

Violența în rândul elevilor a ajuns la cote alarmante. Bullying-ul a ajuns un fenomen în toate școlile, copiii fiind amenințați cu bătaia sau șantajați de colegi. Fumatul și consumul de alcool au devenit „normalitate” în rândul adolescenților. Într-o realitate cu tot mai multe griji, inclusiv pentru minori, pe un fond familial cu probleme – dacă ținem cont și de numărul considerabil de cazuri de violență domestică semnalate! – psihologii școlari sunt din ce în ce mai necesari. Dar în Constanța, ca și în restul țării de altfel, este criză de astfel de specialiști!

Psihologii școlari sunt o necesitate, nu un moft. O constată părinții care ajung să se îngrozească de ce „povești” aud de la copiii lor despre ce se întâmplă în unele școli. O știu și profesorii, căci constată necesitatea lor oră de oră, curs de curs. Legislația care impune existența acestor specialiști există. Dar, precum în alte domenii, și în acest caz, ar trebui modificată.

În prezent, numărul psihologilor școlari din județul Constanța este insuficient pentru numărul de elevi, a subliniat și Vasile Ciubucă, din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Constanța. Astfel, la un efectiv de aproximativ 110.000 de elevi, din întreg județul, sunt doar …85 de psihologi școlari. Acestora li se adaugă și 14 logopezi și 27 de profesori de sprijin pentru învățământul special.

De unde echipe multidisciplinare? De unde timp pentru fiecare elev în parte, indiferent ce fel de probleme ar avea? „Un psiholog trebuie să răspundă de 800 de elevi. Câte ore poate să aloce unui copil? Psihologii școlari aleargă de la o școală la alta, căci își desfășoară activitatea în mai multe unități.

Inspectoratul Școlar Județean Constanța a tot solicitat, de-a lungul anilor, fonduri pentru deblocarea mai multor posturi, avem promisiuni pentru anul acesta, poate vor fi obținute”, a precizat inspectorul școlar Vasile Ciubucă, în cadrul întrunirii interinstituționale organizate de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța privind prevenirea și combaterea violenței domestice.

Trebuie modificată legea

Numărul de 800 de elevi la un psiholog școlar a fost stabilit de lege, cândva prin 2011. De atunci, s-a dovedit că numărul de specialiști ar trebui mărit. Reprezentanți ai centrelor de resurse și asistență educaționale au arătat, în ultimii ani, că ar trebui să existe un psiholog școlar măcar la 600 de copii. Sunt școli, în mediul rural mai ales, unde învață aproximativ 200 de elevi, astfel când, în prezent, un psiholog școlar se împarte între patru – cinci sau chiar mai multe școli. Dacă ajunge într-una din școli o zi pe săptămână este bine.

Dar, pe de altă parte, după cum bine punctează autoritățile locale, abia ajung banii pentru a angaja o femeie de serviciu în școli, cu program de două ore, de unde bani și pentru un psiholog școlar cu program permanent?

Adolesceții fumează și beau mai mult decât adulții!

Între timp, însă, studiile sunt din ce în ce mai alarmante: adolescenții au ajuns să fumeze sau să bea mai mult decât adulții. De exemplu, potrivit unui studiu realizat de Agenția Națională Antidrog și făcut public la începutul lui 2018, în școlile din Constanța s-a demonstrat că 9 din 10 elevi au băut alcool cel puțin o dată în viață, aproape 60% dintre respondenți au declarat că au băut alcool în ultimele 30 de zile, iar aproape 52% au declarat că sunt fumători.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Unii ar trebui educati cu socuri electrice, cu tot cu restul familiei. Ce sa-i faci, asa e cand iti bati pula zeci de ani de educatia unei tari
5
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218