REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
12.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Criza medicamentelor din farmacii se ACUTIZEAZĂ!

Criza medicamentelor din farmacii se ACUTIZEAZĂ!

Replica API 10 aprilie 2020 | 07:28 2067

Criza medicamentelor vitale pentru persoanele care suferă de diferite boli continuă. În farmaciile din județul Constanța, dar și în cele din țară, medicamentele vitale pentru cetățeni sunt de negăsit. Cele mai căutate medicamente sunt Euthyroxul și Sioforul.

Din ce în ce mai mulți pacienți reclamă faptul că nu găsesc sau procură destul de greu medicamentele de care au nevoie pentru a-și menține boala sub control. Constănțenii cu probleme de sănătate au început să facă sesizări peste sesizări la instituțiile abilitate. Persoanele care se văd nevoite să ţină sub control afecţiuni cardio-vasculare, neurologice, oncologice sau tiroidiene primesc, de câteva luni, foarte des, următorul răspuns în farmacii: „Ne pare rău, nu mai avem acest medicament pe stoc”. Atunci când află că un medicament a apărut în stocul unei farmacii din municipiu, constănțenii nu mai țin cont de distanța până acolo și merg să își procure medicamentul.

„Locuiesc în Tomis Nord și am mers șă îmi iau medicamentul de la o farmacie din zona Republica. Nu contează cât de departe este, contează că îl găsesc să-l cumpăr pentru că fără el nu pot trăi. Când am ajuns acolo, ce credeți, era coadă și când în sfârșit am intrat farmacista mi-a spus că este ultima cutie pe care o au. De data asta am avut noroc!” a spus un constănțean. Lista medicamentelor care se găsesc foarte greu se măreşte de la o zi la alta, spun farmaciștii, iar principala explicaţie pare să fie preţul mic pe care statul îl plăteşte furnizorilor, aceştia preferând să livreze pe pieţe mai ofertante. Cei care au cel mai mult de suferit sunt, însă, pacienții.

Lista medicamentelor care lipsesc din farmacii este una lungă…

Pe pagina oficială a Ministerului Sănătății, privind medicamentele lipsă, pacienții reclamă că nu găsesc mai multe medicamente. De exemplu, în afara celor mai căutate medicamente din ultima perioadă și anume Sioforul, care ajută la reducerea nivelului prea mare de glucoză din sânge la pacienții adulți cu diabet zaharat, și Euthyroxul, tratamentul guşii benigne eutiroidiene, căutate mai sunt și alte medicamente precum: Plaquenil, Arefam, Novithyral, Keppra, Glucobay, Cupripen și altele.

Ministerul Sănătății: Euthyrox ajunge în farmacii

Pe cealaltă parte a baricadei, Ministerul Sănătății anunța, în data de 8 aprilie, că peste 140.000 de cutii de Euthyrox, medicament utilizat de pacienții cu afecțiuni tiroidiene, au fost aduse în depozitele din România, iar dintre acestea, peste 54.000 au fost distribuite. „Având în vedere disponibilitatea scăzută a medicamentului Euthyrox pe piața din România, la solicitarea ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, reprezentanții Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România au avut întâlniri cu reprezentanții companiei producătoare, cu distribuitorii en-gros și reprezentanții Colegiului Național al Farmaciștilor”, era notat într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

Euthyrox va fi adus...

Compania producătoare a anunțat că, în depozitele din România au fost aduse în data de 31 martie 2020, un număr de 140.122 cutii de Euthyrox 100 mcg. Dintre acestea, 54.240 cutii au fost deja distribuite. În 13/14 aprilie 2020 vor fi livrate alte 77.499 cutii de Euthyrox 50 mcg și 59.315 cutii de Euthyrox 25 mcg, loturi care deja au fost eliberate din Germania, potrivit comunicatului.

Ministerul Sănătății face un apel către pacienți pentru a nu face stocuri de medicamente și a nu le utiliza fără acordul medicului curant și roagă farmaciștii să dea aceste medicamente doar pe baza prezentării documentelor medicale.

MedARP, aplicația care îi ajută pe bolnavii cronici

Trebuie să vă reamintim faptul că în România, Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA) împreună cu Asociația Bolnavilor de Cancer (ABC) au lansat MedARP, o aplicație software care conectează în timp real farmaciile, distribuitorii de medicamente și asociațiile de pacienți, astfel încât medicamentele să ajungă în cel mai scurt timp posibil la bolnavi. MedARP va putea fi instalată gratuit, iar bolnavii vor ști unde se află medicamentele de care au nevoie și cât de mult va trebui să mai aștepte până când ajung în farmacie. Proiectul este deschis pentru toți distribuitorii de medicamente și farmaciile autorizate care își doresc să le faciliteze persoanelor care suferă de boli cronice accesul la terapiile prescrise de către medicul curant.

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Farmacistii din Ct sunt niste muisti ticalosi, medicamentele le dau pe sub mana , la neamuri si relatii. Dobitocilor, sa nu credeti ca va uita lumea, va veni vremea cand va trebui sa si platiti...
1
0
n-a explicat arfat foarte clar,de ce sa iei pastila de siofor astazi cand poti s-o iei peste o luna,doar diabetul nu-i covitul lui kkt mare,stati in casa spalativa pe manuri si ascultati de idioti tradatori
1
1
Eutirox se gasea si pana ieri ...la negru..tot in farmaciile alea pe care tu pe pupi in ...
5
1
Eutyroxul este deja in farmacii primiti cate o folie
1
6

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218