REPLICA ONLINE CONSTANTA

19° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
19° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Cronica unor seri anunţate cu protestatari, jandarmi, studenţi şi pensionari

Cronica unor seri anunţate cu protestatari, jandarmi, studenţi şi pensionari

Replica API 10 noiembrie 2014 | 08:40 239

„Cine nu votează, ţara o trădează”

„Cine nu votează, ţara o trădează”

„Cât timp stau în ţarcul lor, să urle cât îi ţin plămânii, din partea mea!”, este mărturisirea tânărului taximetrist, care avea un singur obiectiv, să atingă banii de chirie pe maşină pe tura de sâmbătă seară. „Gata, boss, am ajuns, numai bine! Hai, te-am pupat!”. Şi-a văzut în continuare de treabă şi a demarat în trombă pentru singurul său obiectiv, care nu era şi al acelora din faţa Instituţiei Prefectului. Peste 300 de constănţeni s-au reunit, de la ora 18:00, la o acţiune de protest împotriva modului în care a fost organizat primul tur al alegerilor prezidenţiale şi a faptului că zeci de mii de români din străinătate nu au putut vota, cerând organizarea unor alegeri corecte în turul doi. Majoritatea covârşitoare, vârsta medie de 30 de ani.

Sângele aprins al vârstei s-a manifestat în ciuda ceţii şi a celor două, trei felinare aproape inutile. Bezna n-a risipit entuziasmul pentru sutele de persoane care au scandat din toţi rărunchii „Hoţii, hoţii!”, „Ghinion, ghinion, ţara s-a trezit din somn”, „Jos comuniştii”, „Cine nu votează, ţara o trădează”. Pentru ei, autorităţile care au organizat defectuos primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2 noiembrie 2014 sunt „comuniştii” şi „securiştii”, iar doza de românism nu şi-a făcut aşteptată prezenţa. De la intonarea imnului şi până la „ne vrem ţara înapoi”, aproape că aveai impresia, dacă îi ascultai, că cineva a luat ţara, a fugit cu ea şi noi, cei rămaşi, suntem în izmene. Da! Aşa ar fi zis majoritatea dintre ei, printre care un tânăr purtător de mască al celebrului Anonymous, simbol al protestelor de pretutindeni în ultimii ani. „ Nu m-am născut în 1988 ca să mă întorc în acest trecut. Nu m-am născut ca să fiu din nou condus de comunişti, din nou condus de securişti. Nu m-am născut într-o ţară care să fie condusă de un premier care trece legea eutanasierii, care a masacrat sute de mii de câini. Nu m-am născut într-o ţară trădară de comunişti şi trădată de securişti. Nu voi accepta ca Victor Ponta să fie preşedintele acestei ţări, este ţara mea, în care m-am născut şi aşa ceva este de neînchipuit pentru mine. Am ieşit astăzi în stradă pentru că am ales să cred în ţara mea, am ales să cred în valorile mele şi în tot ceea ce este aici sfânt. România nu poate fi condusă de comunişti, nu poate fi condusă de Victor Ponta, de PSD. Pentru mine, PSD este PCR şi cerem lui Victor Ponta demisia din Guvernul României şi cerem să renunţe la alegerile prezidenţiale şi, o dată pentru totdeauna, să plece definitiv. Nu îl vrem nici pe Iohannis să fie preşedintele României. Se spune că este varianta cea mai bună, dar uitaţi ce dramă trăim noi, românii, ca, între doi candidaţi, să nu putem alege un român! Pentru că românul nostru este cel mai corupt dintre toţi şi să fim nevoiţi un german să alegem. Suntem din nou blestemaţi. Blestemaţi sunt românii să aleagă între doi comunişti, blestemaţi să alegem între două alegeri de neales. Pe Victor Ponta nu-l alegem, pentru că noi suntem România şi nu putem să coborâm la cel mai jos nivel”, a declarat acesta. Simpatica serii, o tânără purtătoare de banner, care n-a renunţat la el nici o clipă, nici când îi cădeau ochelarii de pe ochi, ridică privirea şi strigă cât poate de tare, să se audă în reportofon, pentru că în spatele ei se ţipa teribil „Jos Ponta!”: „ În seara aceasta am ieşit pentru a solidariza cu diaspora. În primul rând, pentru viitorul tuturor şi consideră că toţi românii avem dreptul de a vota, vrem să dăm jos comunismul, vrem să-l dăm jos pe Ponta, nu vrem Ponta preşedinte şi cerem tuturor românilor, tuturor tinerilor, să iasă pe data de 16 la vot, pentru că este destul de important, dacă doresc într-adevăr o schimbare în ţara noastră, România”.

„La unii le dă, la alţii nu le dă”!

Fiecare român are o problemă. Sau mai multe. Dacă nu sunt ratele, sunt facturile la utilităţi. Dacă nu sunt facturile la utilităţi, e viitorul copiilor. Dacă nici viitorul copiilor nu e, atunci sigur e abonamentul pe autobuz, cum a fost cazul pentru două bătrânici, care „nu ştim, maică, de ce-am venit, dar suntem cu cei de aici, că zic bine!”. „S-a strâns lume aici şi am venit şi noi. Avem şi noi o vârstă, ne gândim la viitorul copiilor noştri. Suntem de acord cu ce zic oamenii aici”, susţine una dintre ele, care şi-a „pasat” prietena pentru declaraţii suplimentare: „ea ştie mai bine!”. Şi a ştiut, femeia avea atitudine şi ştia pentru ce a ieşit să protesteze. „ Abonamentul trebuie să-l plătesc, la doctor mă duc să plătesc, n-avem nici o salvare. La unii le dă pachete, le dă abonamente, la alţii nu le dă nimic. Bagă banii în buzunar!”. Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara, Braşov şi Constanţa sunt doar câteva din gazdele acţiunilor de protest din acest sfârşit de săptămână. Iniţiatorii s-au mobilizat în mediul online la doar câteva ore după izbucnirea scandalului privind votul din diaspora, iar nemulţumirea generalizată s-a transformat într-o mobilizare în toată regula în ţară. Duminică seară, la Constanţa s-a aşternut liniştea. Abia 20 de persoane au venit la protestul care nu a mai avut loc, dar care a continuat la Galaţi şi Suceava, cu alte sute de persoane pe baricade. În Capitală, pe la orele 20:00, mai erau 200 de persoane, care nu se lăsau. „Ieşiţi din casă, dacă vă pasă!”. Le-a păsat celor 20 de pensionari prezenţi, care îi ridicau în slăvi pe Victor Ponta şi Mihai Gâdea. Braşovul, în schimb, aproape că s-a încăpăţânat să reamintească de celebra revoltă din 1987, numai că, de data aceasta, ţinta nu a mai fost Nicolae Ceauşescu, ci tinerii, care reprezintă „trădătorii” şi care trebuie „să plece afară”. De asemenea, după tonul dat sâmbătă în ţară, duminică a venit rândul diasporei la mobilizare. La sediile Institutului Cultural Român din Londra, Paris şi Viena, confraţii au continuat treaba începută în ţară, iar alţii au continuat la Berlin, Munchen, Madrid şi Dublin.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102