REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
21.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Crucile aruncate în mare, recuperate de trei scafandri: doi creştini şi un musulman

Crucile aruncate în mare, recuperate de trei scafandri: doi creştini şi un musulman

Replica API 7 ianuarie 2015 | 00:11 390

Boboteaza la Constanţa:

Boboteaza la Constanţa:

Faleza de la Cazino a devenit neîncăpătoare, marţi, pentru cei peste 10.000 de credincioşi care s-au strâns, de la mic la mare, pentru a participa la slujba de Bobotează, oficiată de Ierarhul Tomisului şi un sobor de preoţi. Pentru prima oară după foarte mulţi ani, edilul Radu Mazăre a fost prezent la eveniment, fiind însoţit de viceprimarul Gabi Stan. Slujba a început dis de dimineaţă la Catedrala „Sf. Apostoli Petru şi Pavel” din Constanţa, iar butoaiele cu agheasmă aştepteau să fie cărate de cei şase măgăruşi, trei boi şi doi cai, până la faleza Cazinoului, acolo unde a avut loc Sfinţirea apelor. La sfârşitul precesiunii, 30 de temerari s-au întrecut pentru a pune mâna pe una dintre cele trei cruci aruncate în apele mării de către IPS Teodosie.

Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului a oficiat, marţi dimineaţă, la Catedrala „Sf. Apostoli Petru şi Pavel” din Constanţa, Sfânta Liturghie de Bobotează. Credincioşii au început să-şi facă apariţia, de la mic, la mare, în faţa lăcaşului de cult, printre comercianţii care şi-au expus marfa spre vânzare, pe gardul bisericii, de la busoioc, calendare, la cruci sau alte obiecte bisericeşti. În faţa Catedralei, butoaiele cu aghiazmă au fost depozitate în căruţe trase de măgăruşi, boi şi cai. În jurul orelor 11.30, alaiul a coborât, împreună cu IPS Teodosie şi soborul de preoţi, pe faleza Cazinoului, acolo unde mii de credicioşi aşteptau cu nerăbdare desfăşurarea tradiţionalei procesiuni de Sfinţire a apei. În faţa Cazinoului, acolo unde a fost oficiată slujba, a fost formată o cruce mare formată din 130.000 sticle cu agheasmă care, ulterior, au fost împărţite credincioşilor. „Bunul Dumnezeu împlineşte, astăzi, ceea ce noi nu putem să facem. Noi suntem cuprinşi de slăbiciuni. Fiul lui Dumnezeu cel curat, cel atotsfânt şi atotputernic intră în Iordan ca să sfinţească apele, iar prin aceasta să ne sfinţească şi pe noi. Iordanul în care a intrat Domnul Hristos, se prelungeşte până aici, la noi şi pretutindeni. Este ziua atât de sfântă, ziua de Bobotează, este Sânta Liturghie, cea mare slujbă lăsată de Dumnezeu pe pământ”, a spus IPS Teodosie, după care Ierarhul a urcat într-o şalupă militară cu opt scafandri şi a aruncat cele trei cruci în apele mării. Conform tradiţiei, crucile au fost recuperate de curajoşii care s-au avântat în valurile foarte reci ale mării. Lupta nu a fost uşoară, însă preoţii prezenţi la Bobotează au declarat câştigători, în acest an, trei scafandri: Cosmin Prisecaru, de 23 de ani, Erdal Abaz, de 25 de ani şi Alexandru Rusu, de 26 de ani cei din urmă fiind angajaţi la Sea Protect Group, din cadrul GSP. De precizat faptul că Erdal Abaz este musulman. „Faptul că un musulman a dorit să participe la acest eveniment şi să se arunce în mare după cruce, spune multe şi denotă fapul că, în Dobrogea, comunităţile sunt foarte unite”, ne-a declarat Călin Gavrilaş, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei. Pe lângă recuperarea crucilor, tinerii au fost premiaţi şi felicitaţi de IPS Teodosie, dar şi de credincioşii aflaţi pe margine.

La ceremonia religioasă ocazionată de Sărbătoarea Botezului Domnului, ordinea publică a fost asigurată de aproximativ 300 de jandarmi. Din garda de onoare care a însoțit procesiunea au făcut parte parte un pluton de 18 subofițeri, aflați sub comanda unui ofițer. De asemenea, la slujba de Bobotează au fost prezente şi trei ambulanţe, însă, din fericire, nu a fost nevoie de intervenţia medicilor.

Şi la Medgidia a fost oficiată slujba de Sfinţire a Aghiasmei, de Bobotează

Zeci de credincioși au venit la Protoieria Medgidia să ia parte la slujbă și să ducă în case apa sfințită. Slujba a fost oficiată de părintele protopop Petrică Ciobanu pe faleza Canalului Dunăre Marea – Neagră, langă fântâna arteziană. După sfințirea apelor, şi aici a fost respectat și obiceiul aruncării crucii spre a fi readusă la mal. Anul acesta s-au înscris numai patru bărbați pe listă, însă doar doi au fost declarați apți în urma controlului realizat de cadrele medicale autorizate. Astfel, la linia de start s-au aliniat doi concurenți, în speranța că respectarea acestei tradiții le va aduce noroc și sănătate pe tot parcursul anului. Premiul mult râvnit a fost crucea, care odată recuperată va ajunge în casa celui care a adus-o la mal, împreună cu suma de 1.000 de lei oferită de Primăria Municipiului Medgidia. Primarul Marian Iordache i-a așteptat pe tinerii curajoși pe mal, pentru a-i felicita și pentru a le mulțumi că au continuat tradiția la Medgidia.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102