REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.7° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
13.7° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Cruciuliţele din parbrize şi luminile suplimentare ar putea fi interzise. Preotul Tănăsescu: „O cruciuliţă nu incomodează”

Cruciuliţele din parbrize şi luminile suplimentare ar putea fi interzise. Preotul Tănăsescu: „O cruciuliţă nu incomodează”

Replica API 11 septembrie 2015 | 00:00 150

Proiect de lege, în dezbatere

Proiect de lege, în dezbatere

surrsa foto: felixrache.ro

Un proiect de lege urmează să intre în dezbaterea Senatului, acesta fiind depus de deputaţii PSD Liviu Harbuz şi Ioan Dîrzu. Este vorba de interzicerea luminilor suplimentare de pe maşini, dar şi a cruciuliţelor din parbrize, care, potrivit parlamentarilor, pot provoca accidente rutiere grave. Preotul Eugen Tănăsescu a precizat că o cruciuliţă nu incomodează pe nimeni.

„România s-a situat, în 2014, pe locul doi în Uniunea Europeană în privinţa accidentelor rutiere, cu 91 de morţi la un milion de locuitori. În raport cu acest număr mare de accidente rutiere grave, multe au fost cauzate de coliziunea între autoturisme mici şi maşini de mare tonaj, respectiv TIR-uri. În ultima perioadă, se remarcă faptul că maşinile de mare tonaj care ne tranzitează ţara sau efectuează transport intern şi internaţional prezintă o serie de modificări la nivelul sistemului de lumini.

Aceste lumini pot reprezenta un pericol în traficul rutier pe timp de noapte, când conducătorii auto aflaţi la volanul autoturismelor pot resimţi senzaţii de orbire de moment şi pot avea reacţii instantanee ce pot conduce la derapajul maşinii de pe carosabil şi la pierderea controlului asupra acestuia. În cazuri speciale, sistemele luminoase neautorizate pot declanşa crize de epilepsie fotosensibilă.

Stimulii luminoşi puternici de la sistemele de iluminare nestandardizate montate pe TIR-uri pot provoca crize epileptice, cu spasme, cu supersalivaţie, şi după aceea spun că nu se ştie de ce ăla a intrat pe contrasens, că era el nebun. Iar aceasta este o chestie care cu foarte mare dificultate se poate depista la autopsie. Spun că li s-a făcut rău la volan, dar nu ştiu de ce”, a declarat deputatul Liviu Harbuz, potrivit ziarulring.ro.

Tot deputatul Harbuz a menţionat că şi cruciuliţele din parbriz ar trebui interzise întrucât obturează vizibilitatea, mai ales la viraje, când obiectele intră în balans. În momentul de faţă, legislaţia rutieră prevede sancţiuni cu amendă între 9 şi 20 de puncte pentru şoferii depistaţi cu obiecte care le reduce vizibilitatea şi pentru cei cu lumini montate suplimentar.

Despre aceste lucruri, preotul constănţean Eugen Tînăsescu a spus: „Încă nu ştiu cum stau lucrurile, pentru că e doar un proiect. Trebuie să cunosc textul. Dacă e vorba despre o chestiune de siguranţă a circulaţiei, da, tot timpul este loc de îmbunătăţiri. Acum, de la caz, la caz. Dacă este o cruciuliţă, nu cred că incomodează pe nimeni, dar am văzut maşini tapate. Nu pot discuta general pe o chestiune particulară. Să vedem ce se întâmplă”.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102