REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
11.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Cseke Attila, anunț pentru autoritățile locale: 'Contractarea fondurilor se va face rapid, digital şi transparent'

Cseke Attila, anunț pentru autoritățile locale: 'Contractarea fondurilor se va face rapid, digital şi transparent'

Replica API 19 ianuarie 2022 | 00:00 531

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, anunţă că în aprilie se vor lansa apelurile de proiecte finanţate prin PNRR. "Finanţarea este de 100% pentru toate programele de finanţare, autorităţile locale nu vor fi nevoite să asigure contribuţie proprie din fonduri locale. Contractarea fondurilor se va face în mod rapid, digital şi transparent", arată el.

Cseke Attila

Cseke Attila a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că Ministerul Dezvoltării va lansa, în luna aprilie, apelurile de proiecte finanţate prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, scrie stiripesurse.ro.

"5.522 de familii tinere se vor putea muta în locuinţe noi, cu consum de energie aproape zero (nZEB) după 2026, şi îşi vor putea înscrie copiii în creşe noi, moderne şi prietenoase cu mediul. Ne vom putea deplasa cu bicicleta mai mult, pentru că vom construi 1.091 km de pistă de bicicletă operaţională, din care jumătate până în 2024", a anunţat ministrul.

Potrivit lui Cseke, Ministerul Dezvoltării va aloca 230 milioane de euro pentru creşe moderne, eficiente din punct de vedere energetic, 2,2 miliarde de euro vor servi eficientizarea energetică şi punerea în siguranţă din punct de vedere seismic a blocurilor şi a clădirilor publice, iar 2,12 miliarde de euro vor servi dezvoltarea unei infrastructuri mai verzi ale localităţilor din România.

El a afirmat că ţiinta este de a reînnoi parcurile auto ale localităţilor cu automobile inteligente şi verzi, prietenoase cu mediul. 1.135 vehicule noi, electrice sau cu hidrogen vor fi achiziţionate pentru reşedinţele de judeţ, municipiul Bucureşti, oraşe şi comune, dintre care 715 autobuze, 50 tramvaie, 50 troleibuze şi 320 microbuze. Transportul public în România va deveni mai verde şi mai inteligent în urma achiziţionării a 491 de sisteme digitale de management al transportului public, până în trimestrul 2 al anului 2026. Noile autovehicule vor beneficia şi de staţii de încărcare corespunzătoare, în urma a achiziţionării a 13.200 puncte de încărcare, şi vor servi şi transportul elevilor.

Potrivit ministrului, în ceea ce priveşte eficientizarea energetică a clădirilor, din suma de 2,2 miliarde de euro se vor reabilita aproximativ 1,3 milioane de metri pătraţi de spaţiu locuibil şi din PNRR se va finanţa şi realizarea Planurilor urbanistice a localităţilor, necesare pentru o dezvoltare bine gândită.

"Dacă calculăm un bloc convenţional cu o scară şi 8 etaje, vom putea reabilita aproximativ 1.400 blocuri de locuinţe şi alte 2.000 de clădiri publice. Cel mai important lucru de reţinut este că, pentru prima dată, aceste reabilitări nu presupun contribuţie de la locatari sau de la autoritatea locală", a arătat Cseke Attila.

Suma totală de 4,55 miliarde de euro va fi alocată cu ajutorul unei platforme digitale puse la dispoziţie de Ministerul Dezvoltării, până în aprilie 2022, unde autorităţile publice locale vor putea vedea fondurile disponibile, prealocate pentru localitatea respectivă, tipurile de proiecte care sunt eligibile, şi vor putea să aleagă dintre acestea în funcţie de strategia de dezvoltare de la nivel local.

Cseke a precizat că, la finele anului, vom încheia toate contractele de finanţare, el spunând că toate informaţiile au fost trimise tuturor potenţialilor beneficiari.

"Finanţarea este de 100% pentru toate programele de finanţare, autorităţile locale nu vor fi nevoite să asigure contribuţie proprie din fonduri locale. Contractarea fondurilor se va face în mod rapid, digital şi transparent. Scopul a fost să ne asigurăm că aceste fonduri UE vor fi cheltuite eficient şi rapid pentru dezvoltarea României", a declarat el.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102