REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.7° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
12.7° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

CSM, despre declaraţiile lui Mazăre: încalcă dreptul procurorilor la imagine

CSM, despre declaraţiile lui Mazăre: încalcă dreptul procurorilor la imagine

Replica API 5 iulie 2014 | 00:00 205

În şedinţa din data de 03 iulie 2014, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a analizat rezultatele verificărilor efectuate de Inspecţia Judiciară privind cererea de apărare a independenţei procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi prestigiului justiţiei, în raport de afirmaţiile primarului Constanţei, Radu Mazăre, din perioada 9 - 10.04.2014, publicate în mass-media, apreciind că acestea sunt denigratoare şi încalcă dreptul procurorilor la imagine, consecinţa fiind afectarea independenţei întregului sistem judiciar.

Verificările prealabile efectuate de către inspectorii judiciari au vizat analiza articolelor de presă menţionate în sesizare, a înscrisurilor referitoare la dosarul penal aflat pe rolul Serviciului Teritorial Constanţa, respectiv dosarul penal aflat la Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie din cadrul DNA şi jurisprudenţa Plenului CSM. Verificările efectuate de către inspectorii judiciari au relevat următoarele: la DNA - Serviciului Teritorial Constanţa se află pe rol un dosar penal în care se efectuează cercetări faţă de Mazăre Radu Ştefan, M.I, D.R.D.R.C, urmare a sesizării din oficiu (din data de 23.05.2013), în legătură cu comiterea unor infracţiuni de serviciu. La data de 21.01.2014 a fost dispusă, prin rezoluţie, începerea urmăririi penale în cauză iar prin ordonanţa din data de 3.02.2014 a fost schimbată încadrarea juridică a faptelor reţinute în sarcina suspecţilor - dosar aflat în curs de soluţionare. Totodată, în dosarul penal aflat pe rolul DNA-Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie se efectuează cercetări faţă de Mazăre Radu Ştefan, primar al municipiului Constanţa pentru comiterea infracţiunii de luare de mită, faţă de S.E. şi M.A. pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la luare de mită iar faţă de M. A. pentru infracţiunea de dare de mită. Prin ordonanţele emise la datele: 3.02.2014, 7.04.2014 şi 8.04.2014 a fost dispusă începerea urmăririi penale, efectuarea în continuare a urmăririi penale şi punerea în mişcarea în mişcare a acţiunii penale faţă de Mazăre Radu Ştefan pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită. La data de 8.04.2014 procurorul, prin ordonanţă, a dispus reţinerea inculpatului Mazăre Radu Ştefan, primar al municipiului Constanţa, pe o durată de 24 ore, începând cu 8.04.2014- ora 23.00, până la 9.04.2014- ora 23.00, pentru comiterea infracţiunii de luare de mită. La data de 9.04.2014 s-a propus ICCJ luarea măsurii arestării preventive a inculpaţilor Mazăre Radu Ştefan şi M.A. La aceeaşi dată, o agenţie de ştiri a publicat articolul " O chemi să rezolve problema astăzi, că dacă nu, mă ocup eu personal de toată direcţia de urbanism. El pierde bani, eu pierd imagine" în cuprinsul căruia a fost redată stenograma convorbirii dintre Radu Mazăre Ştefan şi viceprimarul Constanţei vizând locuinţele construite de firma Shapir.

Ce a votat CSM

Prin încheierea, din data de 9.04.2014 - ora 22.00, pronunţată de ICCJ a fost respinsă propunerea de arestare preventivă formulată de PICCJ - DNA - Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie a inculpaţilor Mazăre Radu Ştefan si M.A. În cauză a fost dispusă luarea măsurii controlului judiciar faţă de aceştia. În aceeaşi zi, la orele 23.00, Mazăre Radu Ştefan a fost eliberat din starea de reţinere context în care, la ieşirea din arestul DGPMB, fiind interpelat de către jurnalişti, a răspuns unor întrebări. Inspectorii judiciari au constatat că declaraţiile primarului Mazăre Radu Ştefan au fost prezentate, comentate şi interpretate în cuprinsul mai multor emisiuni TV şi articole de presă, precum "Radu Mazăre: Totul este făcut la comanda lui Traian Băsescu". În cuprinsul acestui articol au fost prezentate declaraţiile lui Radu Mazăre Ştefan în sensul că "Statul de procurori blochează economia României", primarul Constanţei declarând că "un om .... bolnav .... este hăituit de procurorii DNA." Un alt articol este: " Radu Mazăre la ieşirea din arest: Nea Ruşanu a sforăit noaptea de m-a rupt!" unde a fost preluată declaraţia: "Vreau numai să scape ţara de statul acesta de procurori care blochează şi va bloca economia în detrimentul oamenilor de rând". Comparând articolele de presă, inspectorii judiciari au concluzionat că acestea reprezintă colaje formate din interpretările fiecărui ziarist şi fragmente din declaraţiile primarului Mazăre Radu Ştefan. "Luând în considerare declaraţiile domnului Mazăre Radu Ştefan, publicate în mass media în perioada 9 - 10.04.2014, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a reţinut că prin acestea, dar şi prin modul în care au fost preluate şi comentate de jurnalişti, a fost afectată independenţa procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi prestigiul justiţiei. Plenul Consiliului a hotărât, cu majoritate de voturi, că cererea de apărare a independenţei procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi prestigiului justiţiei este întemeiată şi a procedat la admiterea acesteia.", s-a hotărât în şedinţa CSM din data de 3 iulie.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218