REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.2° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.2° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

CSM despre taxa de solidaritate: Nu tolerăm afectarea statutului magistratului; vom sesiza CCR şi organismele internaţionale

CSM despre taxa de solidaritate: Nu tolerăm afectarea statutului magistratului; vom sesiza CCR şi organismele internaţionale

Replica API 18 iulie 2019 | 00:21 406

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) susţine, în legătură cu taxa de solidaritate aplicată pensiilor speciale pe care a anunţat-o ministrul Eugen Teodorovici, că nu va "tolera" sub nicio formă afectarea statutului magistraţilor şi că va face toate demersurile care se impun, inclusiv sesizarea organismelor internaţionale şi a Curţii Constituţionale.

"Apărând independenţa judecătorilor şi procurorilor din România, Consiliul Superior al Magistraturii nu va tolera sub nicio formă afectarea statutului magistratului, pentru a cărui prezervare va efectua toate demersurile care se impun, inclusiv sesizarea organismelor internaţionale şi a Curţii Constituţionale cu un conflict juridic de natură constituţională", declară CSM într-un comunicat remis miercuri.

CSM arată că, în majoritatea statelor, este instituită obligaţia constituţională de a garanta judecătorilor şi procurorilor, la încetarea funcţiei, plata unei pensii al cărei nivel să fie cât mai apropiat posibil de nivelul ultimei remuneraţii, în acord cu jurisprudenţa europeană în materie.

"În jurisprudenţa Curţii Constituţionale a României, cu referire şi la decizii ale instanţelor similare din alte state ale Uniunii Europene, s-a statuat constant şi fără echivoc că eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraţilor contravine principiului independenţei justiţiei, fiind o măsură neconstituţională, dat fiind statutul special al acestei categorii profesionale. În acelaşi sens, contravin principiului independenţei justiţiei şi măsurile echivalente, precum cele preconizate, care în fapt ar diminua beneficiul şi cuantumul pensiilor magistraţilor, reprezentând o eliminare mascată a acestora. Garantarea existenţei, stabilităţii şi cuantumului pensiei magistraţilor este un corolar al dispoziţiilor legislative speciale privind statutul magistraţilor, inclusiv al celor care instituie incompatibilităţi şi interdicţii pe care legea le stabileşte în sarcina acestei categorii profesionale pe tot parcursul carierei", se precizează în comunicat.

Conform CSM, funcţia de magistrat este incompatibilă cu orice altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul superior.

Totodată, explică CSM, Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor stabileşte o serie de incompatibilităţi şi interdicţii pentru judecători şi procurori, cum ar fi cele de a desfăşura activităţi comerciale, de arbitraj în litigii civile, comerciale sau de altă natură, de a avea calitatea de asociat sau membru în organele de conducere, administrare sau control la societăţi civile, societăţi comerciale, inclusiv bănci sau alte instituţii de credit, societăţi de asigurare ori financiare, companii naţionale, societăţi naţionale sau regii autonome ori de a avea calitatea de membru al unui grup de interes economic.

"Trebuie reamintit că independenţa justiţiei, ca garanţie constituţională, include securitatea financiară a magistraţilor, care presupune şi asigurarea unei garanţii sociale, cum este pensia de serviciu a magistraţilor, precum şi apărarea acesteia, ca parte integrantă a stabilităţii lor financiare, în aceeaşi măsură cu care apără celelalte garanţii ale acestui principiu. Pensia de serviciu nu reprezintă un privilegiu, ci este justificată în mod obiectiv, constituind o compensaţie parţială a inconvenientelor ce rezultă din rigoarea statutului special căruia trebuie să i se supună magistraţii şi care impune obligaţii şi interdicţii pe care celelalte categorii de asiguraţi nu le au, fiindu-le interzise activităţi ce le-ar putea aduce venituri suplimentare, care să le asigure posibilitatea efectivă de a-şi crea o situaţie materială de natură să le ofere după pensionare menţinerea unui nivel de viaţă cât mai apropiat de cel avut în timpul activităţii, aspecte tranşate în repetate rânduri în jurisprudenţa Curţii Constituţionale", precizează CSM.

CSM mai spune că documentele internaţionale stabilesc, printre alte importante măsuri pe care statele membre urmează să le adopte, şi pe aceea de a veghea ca statutul şi remuneraţia judecătorilor şi procurorilor să fie pe măsura demnităţii profesiei lor şi a responsabilităţii pe care şi le asumă.

Consiliul Superior al Magistraturii reiterează că statutul constituţional al magistraţilor, statut dezvoltat prin lege organică şi care cuprinde o serie de incompatibilităţi şi interdicţii, precum şi responsabilităţile şi riscurile pe care le implică exercitarea acestor profesii, impune acordarea pensiei de serviciu ca o componentă a independenţei justiţiei, garanţie a statului de drept, prevăzut de art. 1 alin. 3 din Legea fundamentală.

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pai sa nu stea si astia in rand cu toti HOTII care primesc pensii speciale! Ca doar cine-i pazeste pe HOTI si- spala de pacate si-i lasa cu banii furati noua, fraieri care le inghitim toate mizeriile!!! Nu ei. Sa va fie clar: Toti traim in Romania si Romania nu are cum sa va umfle voua burtile! Toti impartim si avutia si saracia tarii! In mod egal.
3
0
avortatule , sunt oameni care au avut raspundere , nu ca tine sau diceanu , organizatori de defilari . Daca ma-ta te indemna sa inveti carte , poate erai si tu in categoria respectiva , dar tu ai hoinarit , apoi ai mancat cacat , asa se chemau secretarii de partid ,mancatori de cacat !
0
3
Dar noi pensionarii de rind toleram pensiile mizerabile ?---ce ati facut voi mai mult decit tot poporul ?---sinteti pletiti f bine ca sa judecati f proost !
2
0
daca ceva este nepermis atunci, cu siguranta , este ceea ce faceti dvs cei de la replica platiti regeste , gandesc. Oricum banii manjiti nu aduc fericire
2
0
Cum era si normal magistratilor ca oameni"integri"ce sunt li se pare corect ca ei sa aiba pensii de 20 de ori mai mari decat pensia minima cu vechime completa cu toate ca nicaieri in U.E.nu exista asa ceva,dar pentru magistrati romani modele de urmat sunt dictaturile africane nu statele din Uniunea Europeana.
7
0
Pai sa nu stea si astia in rand cu toti HOTII care primesc pensii speciale! Ca doar cine-i pazeste pe HOTI si- spala de pacate si-i lasa cu banii furati noua, fraieri care le inghitim toate mizeriile!!! Nu ei. Sa va fie clar: Toti traim in Romania si Romania nu are cum sa va umfle voua burtile! Toti impartim si avutia si saracia tarii! In mod egal.
7
1
Cu 7-8 comentarii nu se rezolva, trebuie sa se iasa in strada - acei 2,5 milioane de pensionari cu o mie de lei pensie.
4
0
Nu va este rusine. Judecati ca opincile si vreti pensii speciale. Cerem in mod clar sa fie anulate toate pensiile speciale.
5
0
Orlando stai flexat ,cat est tu de dendy cat dureaza sa ajungi langa daddy?
4
3
iar de procuroaica care agreseaza copii sa nu va atingeti ca violati statutul magistratului ba sa ia si un bonus pentru lucru bine facut
5
2
psd a creat aceste pensii speciale. si stati linistit ca nu taie din ele este doar propaganda comunista.
9
4
D prost mai sunt.
2
2
USR ul si PNL ul astia cu muie unde sunteti !
3
5
vreti bani multi nesimtitilor? Intai sa demonstrati ca sunteti corecti,cinstiti, independenti recastigati increderea noastra si dupa aceea banutii.Un Augustin Lazar cu 27000 Ron pensie? Chiar nu va este rusine? Sunteti plini de Tarcea,Kovesi,Onea,Bogdan dar vrem bani ,bani multi, .. rusine ,suficient pensia doar pe contributivitate.Apropo si armata are aceleasi prevederi europene si constitutionale dar numai pentru voi bateti cu pumnul in masa !Ca doar voi sunteti legea , oare?
13
0
are afectarea statutului cu taiatul pensiilor! Normal ,nu aveti dreptul decat la o pensie normala,nu sunteti supraoameni,mai ales ca justitia a scazut mult in credibilitate!
12
0
eu zic sa votam judecatoru,,voi cui dati socoteala ,,,si eu vreau pensie de 10 000 lei.tara sa vandut cu judecatori.
14
1

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920