REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
16.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

CSM: Eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraţilor este de o gravitate deosebită şi lezează fundamental independenţa justiţiei

CSM: Eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraţilor este de o gravitate deosebită şi lezează fundamental independenţa justiţiei

Replica API 29 ianuarie 2020 | 00:00 286

Consiliul Superior al Magistraturii apreciază că eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraţilor "este de o gravitate deosebită şi lezează fundamental independenţa justiţiei".

"Consiliul Superior al Magistraturii îşi exprimă îngrijorarea şi dezacordul faţă de adoptarea de către Camera Deputaţilor, în şedinţa din data de 28 ianuarie, a legii prin care este eliminată pensia de serviciu a judecătorilor şi procurorilor. Această situaţie este de o gravitate deosebită şi lezează fundamental independenţa justiţiei şi statutul magistraţilor, cu consecinţe directe asupra actului de justiţie", precizează CSM, într-un comunicat, scrie Agerpres.

În acest context, arată sursa citată, Consiliul susţine "în mod ferm" demersul legal al Secţiilor Unite ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, de sesizare a Curţii Constituţionale în vederea exercitării controlului de constituţionalitate, înainte de promulgare, asupra propunerii legislative adoptate de Camera Deputaţilor.

"La rândul său, în susţinerea demersului iniţiat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Consiliul va transmite Curţii Constituţionale opinia sa juridică, bazată pe argumentele de neconstituţionalitate intrinsecă şi extrinsecă ale actului normativ adoptat, deduse atât din jurisprudenţa instanţei de contencios constituţional, cât şi din reglementări internaţionale cu incidenţă în domeniul statutului magistratului şi al independenţei justiţiei", menţionează CSM.

Potrivit Consiliului, conduita Parlamentului cu privire la autoritatea judecătorească concretizează "luările de poziţie ale liderilor politici".

"Totodată, Consiliul Superior al Magistraturii îşi exprimă regretul faţă de modalitatea inacceptabilă în care Parlamentul României a înţeles să se raporteze la autoritatea judecătorească, adoptând o măsură cu consecinţe grave asupra independenţei justiţiei şi statutului magistratului în lipsa oricărui dialog instituţional onest. Această conduită concretizează practic unele luări de poziţie repetate ale liderilor politici, având ca efect încurajarea unui curent social negativ împotriva magistraţilor, la nivelul opiniei publice. Procedând astfel, Camera Deputaţilor a ignorat principii constituţionale şi a asumat generarea unor vădite consecinţe negative la nivelul întregii societăţi", mai precizează CSM.

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 247 voturi "pentru", niciun vot "contra" şi 21 de abţineri, proiectul privind eliminarea pensiilor speciale. Proiectul prevede eliminarea pensiilor speciale, cu excepţia pensiilor militarilor şi poliţiştilor.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
stati calm ca nu aveti cum sa umblati la pensiile magistratilor, vom merge la curte si vom castiga mereu, eu zic sa invatati si voi ceva si dupa aia mai vorbim, da?hahaha
1
1
ar trebui sa iasa romanii in strada , sa faca miting in fata parlamentului, sa se termine cu salariile nesimtite din justitie ! Nimeni nu este mai special, toti traim in aceeasi tara! urgent o noua lege a salarizarii, corecte , fara diferente mai mari de 1-10 salariu minim maxim !
3
0
ULTIMUL SALARIU, cum plm ala care sta acasa si datorita dispozitiilor de sus primeste 40000 lei ca ultim salariu, va primi pensie de 20000.Adica daca solutiile date de el sunt beton a facut ilegalitati de sute de milioane de euro, a acoperit si spalat politicieni, mafioti, fotbalisti, manelisti, deci dupa ce ii face scapati mai primeste si mita din partea statului pentru a tace din gura.Pai sa ne de la toti atunci pensii speciale, ca prea suntem cu totii cu ciocu mic, prea stam in banca noastra, prea inchidem ochii la jigodismul leprosilor.Aaaa pai si ccti aia de la SRI, aparatorii statului?
5
0
Sunteti doar niste pomanagii ordinari. Auzi la ei: taierea pensiilor le incalca independenta. Scarbe nenorocite va ganditi vreodata ca milioane de oameni au munci si muncesc pentru asa zisa voastra independenta. Contribuiti la pensii si atunci o sa fiti independenti pe masura.
7
0
Nu le este deloc rusine ? Cu ce sunt mai presus decat noi sa aiba salarii de peste douazeci de mii ? De ce sa primeasca pensii speciale ? Ca sa ne judece stramb ? De ce trebuie sa le platesc eu care iau salariu de doua mii lei, pensiile speciale ? Obosesc stand pe scaun si invoca legi peste legi doar ca sa nu iti faca dreptate ? Rusine sa le fie !
12
0
Dativa ma demisia din magistratura daca nu va convine sau reclamati guvernul Romaniei la Comisia de la Venetia ca va explica aia cum sta treaba in U.E.cu drepturile astea speciale si va arata si care este diferenta dintre o pensie medie normala bazata doar pe contributivitate si una de magistrat in tarile civilizate,defapt aveti si voi internet si stiti ca"ca la noi la nimeni"dar o faceti pe nebuni.
12
0
cat pot sa fii de cretin avocado, pensii speciale au doar bugetarii
7
3
lezeaza independenta justitiei ca nu mai iau borfasii pensii sa faca pula mare...Care independenta?.Care justitie?.Aia facuta pe genunchi?.Serban Huidu omoara 3 suflete si i se da cu suspendare?.Iar alti pentru un cacat sunt trimisi in judecata si purtati ani de zile prin procese.Jigodiile dracului...Justitia de astazi sereleul lor.
11
0
Vad ca nu zice nimeni nimic de pensiile avocatilor. I am uitat pe hotii astia? Si au facut si ei pensii speciale. Pensii de escroci. Jefuiesc clientii iau bani multi fara sa i declare. Taie chitante doar pe sume modice. Revenind la magistrati sa stiti ca nu au conditii grele de munca si pot lua pensii mari si pe contributivitate pentru ca au salarii imense. Incepand cu 2000 euro lunar net si unii depasesc 5000 euro lunar net. O pensie cat jumatate de salariu e suficienta avand in vedere ca doar incepatorii tineri au 2000 euro net. Si au si alte beneficii legate de transport concedii etc.
8
2
Toti borfasii securisti deghizati cu robe.
10
1
Contribuiti masiv ca aveti salarii uriase
11
0
Serios?? Dar ce conditii speciale de munca aveti, mai magistratilor? Cumva trageti la jug ? Pensiile speciale se cuvin minerilor, pilotilor, scafandrilor, etc, celor care muncesc in conditii de risc insalt!! In conditii grele de munca!
17
0
A, da? Dar copiii care se culca seara infometati in tara asta, nu e destul de grav? Imbuibatilor! Nu va mai saturati? Nu credeti ca prapastia e cam mare intre voi si ceilalti, la cata munca ati prestat, coruptia fiind in floare si tara di oamenii, distrusi de greutati si pauperizare in masa?
20
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367