REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.9° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.9° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Cu repetiţie: după Bercea Mondial, şi ginerele bulibaşei l-a şantajat pe Mircea Băsescu

Cu repetiţie: după Bercea Mondial, şi ginerele bulibaşei l-a şantajat pe Mircea Băsescu

Replica API 31 mai 2014 | 00:00 173

Acuzaţii şi flagrant

Acuzaţii şi flagrant

Fiica lui Bercea Mondial, respectiv Izaura Anghel, dar şi ginerele acestuia, adică Marius Constantin, au intrat pe mâna procurorilor DNA din Constanţa, fiind organizat un flagrant. Mai exact, cei doi, alături de un minor de 17 ani, au şantajat o persoană cunoscută din Constanţa, fiind vorba chiar de Mircea Băsescu, cerându-i bani, în caz contrar urmând să dea în vileag nişte fapte de corupţie. Numai că fratele preşedintelui României, care este şi naşul nepoatei lui Sandu Anghel (Bercea Mondial), a mers la DNA, participând la un flagrant, ce a avut loc la biroul său din Portul Constanţa, de acolo fiind ridicat Marius Constantin. Mircea Băsescu nu a dorit să comenteze situaţia, "pentru a nu influenţa ancheta", precizând că declaraţii face doar avocatul său.

"Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Constanţa au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pe o durată de 24 ore (începând de la data de 30.05.2014 , ora 23,55, până la data de 31.05.2014, ora 23,55) a inculpatului Constantin Marius, pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj, în stare de recidivă, prevăzută de art.131 din Legea nr.78/2000. În cauză mai sunt cercetate două persoane, respectiv Anghel Izaura, şi un minor în vârstă de 17 ani, faţă de care s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de şantaj, prevăzută de art.131 din Legea nr.78/2000", se arată într-un comunicat al DNA. În ordonanţa de reţinere întocmită de procurori se arată că, în cauză există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă potrivit căreia, la datele de 26 mai 2014 şi 29 mai 2014, inculpatul Constantin Marius a exercitat constrângeri asupra lui Mircea Băsescu, denunţător în cauză, constând în ameninţarea cu darea în vileag, prin intermediul mass media, a unor fapte compromiţătoare pentru persoana ameninţată şi pentru membrii familiei acesteia, respectiv pretinsa ei implicare în infracţiuni de corupţie. Aici ar fi vorba despre faptul că Mircea Băsescu ar fi primit o sumă de bani pentru a se implica în dosarul lui Sandu Anghel, după cum a şi susţinut în urmă cu ceva vreme chiar Bercea Mondial, dar şi Marius Constantin. Aşadar, ameninţările au fost exercitate de inculpat pentru a determina persoana vătămată să dea suma de 280.000 euro. La data de 29 mai 2014, inculpatul Constantin Marius a primit împreună cu celelalte două suma de 10.000 euro de la persoana vătămată, procurorii procedând la constatarea infracţiunii flagrante.

Mircea Băsescu, cu banii marcaţi şi sisteme de înregistrare

După cum este menţionat anterior, la data de 29 mai, Marius Constantin, ginerele lui Sandu Anghel, ar fi mers la biroul lui Mircea Băsescu, pentru a intra în posesia a 10.000 de euro. Numai că totul deja era pregătit, în sensul că banii erau marcaţi şi exista şi o tehnică de înregistrare, care ar fi captat toată discuţia dintre persoanele în cauză, inculpatul fiind ridicat de procurorii DNA. Faţă de celelalte două persoane, inculpata Anghel Izaura şi un minor (17 ani) s-a luat măsura controlului judiciar. Lui Constantin Marius i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală de inculpate şi acuzaţiile, conformitate cu art. 309 din Codul de procedură penală. Inculpatul Constantin Marius a fost prezentat cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile la Tribunalul Constanţa, dar nu a dorit să facă declaraţii presei, intrând glonţ în clădire, cu cătuşele la mâini şi însoţit de oamenii legii. "Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie", au spus procurorii DNA Constanţa. La solicitarea procurorilor DNA, magistraţii Tribunalului Constanţa au încuviinţat măsura arestului preventiv pentru 30 de zile.

Mircea Băsescu a depus plângere şi anul trecut pe numele rudelor lui Bercea

Potrivit avocatului lui Mircea Băsescu, respectiv Adrian Gheorghiţă, "povestea" este una mai veche, mai existând o plângere depusă pe numele rudelor lui Bercea Mondial. "Anul trecut a mai fost depusă o plângere, fiind vorba de aceeaşi faptă. Numai că prima plângere a fost depusă împotriva lui Florin Anghel, la momentul acela el exercita fapte materiale de şantaj, iar după ce acesta a fost încarcerat, acţiunea infracţională a fost continuată de către sora lui şi cumnat, ceilalţi membri ai familiei. I se cereau bani pentru că, în caz contrar, spuneau ei, ar fi prezentat presei anumite înregistrări denigratoare la adresa sa, cu presupuse fapte de corupţie, respectiv trafic de influenţă, cum că Mircea Băsescu ar fi fost de acord să-l ajute pe Sandu Anghel să scape de un dosar penal, care este deja cunoscut. Flagrantul loc la biroul său, în Portul Constanţa", a declarat, pentru "Replica", Adrian Gheorghiţă. Avocatul a mai precizat că Mircea Băsescu nu a luat bani de la familia Anghel şi nici nu ar fi promis că îl ajută pe Mondial în dosarele pe care le are.

Dacă în trecut nu regreta că a năşit-o pe nepoata interlopului, acum probabil că şi-a schimbat părerea!

În ianuarie 2010, fratele şefului statului a luat decizia de a o boteza pe nepoata interlopului Sandu Anghel, cunoscut ca Bercea Mondial, evenimentul având loc la o biserică de cartier din Constanţa, din cartierul Kilometrul 4 - 5. După ce dosarele penale în care Bercea era anchetat au început să ia amploare şi să fie mediatizate, au ieşit discuţii cum că Mircea Băsescu ar regreta fapta sa. Însă, la acea dată, în 2011, el a negat, prin intermediul cotidianului "Replica" de Constanţa, toate zvonurile. "Habar nu aveam că are dosare penale. Aşa cum am declarat şi atunci, la botez, îl cunoscusem cu o săptămână înainte, când a venit la mine, la birou, şi mi-a propus să-i creştinez nepoţica. Am zis că fac un gest creştinesc. Nu regret că am creştinat o ţigăncuşă. Cred că dacă vine şi acum un ţigan la mine să îi botez pruncul, i-l botez. Uite, dacă venea Năstase să îi botez o nepoţică cred că i-o botezam, deşi eu cred că are la fel de multe dosare ca Bercea. Sincer, după botez, la câtva timp, l-am întrebat ce probleme are, dar am aflat că primise neînceperea urmării penale în toate acele dosare. Şi Doiniţa (n.r.- soţia lui Mircea Băsescu), când era preşedinta Organizaţiei de Femei la PD, a fost cu toate femeile de la organizaţie şi au botezat împreună copii de la un orfelinat. Acum, ce făceam? Stăteam să le verificăm părinţii, să vedem dacă au dosare sau cine sunt? Şi, încă o chestie: dacă eu, atunci, înainte de botez, sunam la Poliţia Slatina să întreb dacă Bercea e curat-lacrimă, mi se spunea că da, pentru că în toate dosarele primise NUP", declara Mircea Băsescu în februarie 2011.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614