REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Culeţu: "Legea insolvenţei este o urgentă necesitate. Mă contactează oameni care au nevoie de ajutor"

Culeţu: "Legea insolvenţei este o urgentă necesitate. Mă contactează oameni care au nevoie de ajutor"

Replica API 3 februarie 2014 | 00:00 386

"Relaţia cu băncile e dificilă"

"Relaţia cu băncile e dificilă"

Bătălia pentru legea care salvează aproximativ 4,5 milioane de români din ghearele recuperatorilor bancari ajunge, în sfârşit, la votul final din Camera Deputaţilor. După patru ani de amânări şi tergiversări, legea insolvenţelor persoanelor fizice, intens criticată de bănci şi "îngropată" atât de Guvernul Boc, cât şi de Guvernul Ponta, va fi votată luni, în Parlamentul României. În cadrul unei conferinţe, organizată duminică, vicepreşedintele şi, totodată, liderul judeţean al Forţei Civice, Dănuţ Culeţu, a vorbit despre importanţa şi necesitatea adoptării legii, întrucât "relaţia oamenilor cu băncile este dificilă". "Având în vedere că începe sesiunea parlamentară de luni, este pe ordinea Comisiei Juridice legea insolvenţei persoanelor fizice şi sper să o putem promova, aşa cum am promis", a menţionat Culeţu, care a detaliat ulterior pentru "Replica" de Constanţa posibilitatea ca legea să se confrunte cu un nou blocaj, din partea Guvernului. "În privinţa legii insolvenţei persoanelor fizice, este foarte important punctul de vedere al Guvernului. Comisia Juridică ar putea trece peste punctul de vedere al Guvernului, dar majoritatea celor de la USL, întotdeauna, vor avizul Guvernului şi dacă el va fi negativ, probabil că legea se va confrunta cu ceva probleme. Dar, eu sper să facă ceea ce trebuie şi mulţi colegi s-au convins de necesitatea legii. Mărturisesc că am primit mail-uri recent, m-a bucurat acest lucru, apropos de reacţia civică, prin care oamenii spuneau că relaţia cu băncile este foarte dificilă", a menţionat Culeţu. Legea insolvenţei persoanelor fizice este necesară pentru protecţia românilor care au credite la bănci, faţă de presiunea creditorilor bancari, către care nu îşi mai pot permite plata restanţelor, fără să fi ajuns în stare de încetare de plăţi din vina sau culpa lor. Aşadar, legea vine în sprijinul persoanelor care nu mai pot să îşi achite ratele şi nu a celor care nu vor. În România, există patru proiecte similare privind insolvenţa persoanelor fizice, printre care şi cel al deputatului constănţean, Dănuţ Culeţu, realizat în colaborare cu Mihai Răzvan Ungureanu, depus şi susţinut în Parlament de alţi 45 de Parlamentari, de la PDL, PP-DD şi un deputat PNL. La elaborarea textului a participat şi Gabriel Biriş, avocat şi vicepreşedinte al Forţei Civice.

Pe de altă parte, deputatul PSD, Bogdan Diaconu, este iniţiator al unui proiect asemănător. Diaconu propunea la începutul anului o lege privind moratoriul executării silite a datornicilor la creditele ipotecare pe o perioadă de doi ani şi, de aceeaşi facilitate, ar putea beneficia şi cei cu datorii mari la utilităţi. Practic, deputatul PSD impune o perioada de graţie de doi ani, după care achitarea datoriilor se reia din situaţia în care era la momentul aplicării moratoriului. Adaptarea românească a realităţii funcţionale a legilor similare de insolvenţă personală din Statele Unite, Austria, Polonia, Ungaria sau Germania a apărut prima dată în România în anul 2010. Senatorul de Ilfov, Iulian Urban, a propus forma originală a legii falimentului personal. Legea a fost adoptată de Senatul României în martie 2010 şi, de atunci, stagnează în sertarele Camerei Deputaţilor. Este exact aceeaşi lege care fi supusă votului, luni.

Pe de altă parte, susţinătorii proiectului legislativ s-au raliat pe internet. Pe pagina de Facebook, intitulată "Susţin Legea Falimentului Personal", acţiune demarată din Constanţa, a fost publicată o listă cu adresele de e-mail şi telefoanele personale ale tuturor deputaţilor, pentru ca susţinătorii să îi anunţe pe aceştia în legătură cu necesitatea adoptării legii insolvenţei persoanelor fizice.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108