REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.5° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
11.5° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Culeţu o ia de la capăt cu legea insolvenţei persoanelor fizice

Culeţu o ia de la capăt cu legea insolvenţei persoanelor fizice

Replica API 17 martie 2014 | 00:00 217

Te apucă groaza!

Te apucă groaza!

Legea insolvenţei persoanelor fizice, care stagnează în cadrul Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor de la începutul anului 2010, a fost din nou trimisă pentru raport. În această perioadă, a fost formată o nouă subcomisie, care a dezbătut diverse amendamente din partea celor care susţin adoptarea acestei legi.

După mai multe tărăgănări, deputatul şi, totodată, membru al Comisiei Juridice de Buget-Finanţe din cadrul Camerei Deputaţilor, Dănuţ Culeţu, susţine că, de luni, încep dezbaterile finale, la care vor participa şi Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Asociaţia Română a Băncilor (ARB), BNR şi diverşi deputaţi. "4,7 milioane de români au accesat credite. Rata creditelor neperformante este în jur de 22%, adică un milion şi ceva de oameni, iar 850.000 sunt în stare de executare silită. După 90 de zile, banca ar putea începe executarea. Luni, la ora 16:00, în cadrul Comisiei Juridice, se va lucra pe legea insolvenţei persoanelor fizice. Legea care va intra în comisie este legea unui fost coleg, regretatul Mircea Grosaru, la care am venit cu legea pe care am promovat-o personal. Am adus amendamente la această lege. Am discutat cu mai multe grupuri şi reprezentanţi ai PSD, PP-DD, PDL, PNL şi am sesizat că există un gen de accept. Sigur, nu vorbesc de majoritatea grupurilor, dar persoanele cu care am discutat s-au oferit. Apropo, doamna Birchall (Ana Birchall, PSD - n.r.), are şi ea nişte amendamente, a venit să discutăm împreună, ceea ce mă face să cred că ideea este împărtăşită de foarte mulţi parlamentari. Desigur, cu o anumită reticenţă, ARB şi BNR ar fi de acord ca această lege să treacă", a declarat preşedintele Forţei Civice Constanţa, Dănuţ Culeţu.

În cadrul conferinţei organizată duminică la sediul FC Constanţa, Culeţu a confirmat şi obiceiul băncilor de a se opune din oficiu oricăror demersuri care le lezează interesele: "ARB a spus aşa: nu vrem să se creeze posibilitatea unei breşe, prin care plătitorii de rea credinţă să aducă pierderi băncilor. La legea insolvenţei persoanelor juridice există debitori, inclusiv statul, care s-au arătat iritaţi de faptul că, prin această lege, unii care ar putea să plătească, sub pavăza insolvenţei, nu plătesc. Acelaşi risc zice ARB că ar exista şi în cazul persoanelor fizice. Discuţiile vor avea loc şi cu Ministerul Justiţiei şi cu Consiliul Superior al Magistraturii, BNR, ARB. Fiecare îşi expune punctele de vedere", a menţionat Culeţu.

Astfel, adoptarea legii insolvenţei persoanelor fizice intră într-o nouă etapă a infinitelor dezbateri şi tărăgănări intenţionate. În contextul în care, practic, legea insolvenţei persoanelor fizice care a trecut de votul Senatului în aprilie 2010 este îngropată şi o nouă formă o ia de la capăt, cu alte proceduri, rapoarte, amânări, strâmbat din nas şi orice este necesar ca blocajarea adoptării să continue la infinit: "Legea are vreo 70 sau 80 de articole. În Comisia Juridică, se discută fiecare articol, iar dacă există un amendament, se discută şi el, apoi se supune votului. Celelalte două proiecte, am şi discutat acest lucru, va trebui să le dăm la o parte. Sunt două mai vechi: unul al unui grup PDL şi altul al fostului ministru, Eugen Nicolăescu. Le vom da de-o parte pentru că sunt prea multe, până la urmă. Vom lucra pe legea domnului Grosaru, cu amendamentele legii pe care am depus-o eu şi ale doamnei Birchall. Subcomisia care a pregătit legea a considerat că e cel mai bine să mergem pe legea domnului Grosaru. După raport, intră în plen. Dacă în săptămâna care vine este gata raportul, săptămâna următoare intră în plen, la vot", a concluzionat Culeţu.

Adaptarea românească a realităţii funcţionale a legilor similare de insolvenţă personală din Statele Unite, Austria, Polonia, Ungaria sau Germania a apărut prima dată în România în anul 2010. Senatorul de Ilfov, Iulian Urban, a propus forma originală a legii falimentului personal. Legea a fost adoptată de Senatul României în martie 2010 şi, de atunci, stagnează în sertarele Camerei Deputaţilor. Este exact aceeaşi lege care fi supusă votului, luni.

Susţinătorii proiectului se pregătesc, la rândul lor, de "ascuţirea săbiilor". Pe pagina de Facebook, intitulată "Susţin Legea Falimentului Personal", acţiune demarată din Constanţa, a fost publicată o listă cu adresele de e-mail şi telefoanele personale ale tuturor deputaţilor, pentru ca susţinătorii să îi anunţe pe aceştia în legătură cu necesitatea adoptării legii insolvenţei persoanelor fizice, iar în cazul în care părţile implicate nu oferă un rezultat pozitiv, iniţiatorii anunţă amplificarea presiunilor, cât şi proteste stradale.

Legea insolvenţei persoanelor fizice este necesară pentru protecţia românilor care au credite la bănci, faţă de presiunea creditorilor bancari, către care nu îşi mai pot permite plata restanţelor, fără să fi ajuns în stare de încetare de plăţi din vina sau culpa lor. Aşadar, legea vine în sprijinul persoanelor care nu mai pot să îşi achite ratele şi nu a celor care nu vor.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614