REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.3° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
10.3° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Culeţu vrea să resusciteze legea care îi salvează pe datornicii la bănci

Culeţu vrea să resusciteze legea care îi salvează pe datornicii la bănci

Replica API 31 octombrie 2013 | 00:00 205

Uite legea, nu e legea

Uite legea, nu e legea

Legea insolvenţei persoanelor fizice, care ar trebui să dea bătăi de cap băncilor, îi bagă mai nou în încurcătură pe politicieni. Preşedintele partidului Forţa Civică Constanţa, Dănuţ Culeţu, este iniţiatorul unui proiect de faliment personal, pentru persoanele fizice, care se confruntă cu datorii la instituţiile financiare. Toate bune şi frumoase, numai că, există alte trei proiecte aproape identice, de care se alege, literalmente, praful prin sertarele Parlamentului României.

Culeţu: "Legea insolvenţei personale este o urgenţă"

Dănuţ Culeţu, în calitate de membru al comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, s-a întâlnit miercuri, pentru o şedinţă de lucru, cu reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) şi ai Consiliului Superior ai Magistraturii (CSM). Tema: adoptarea insolvenţei persoanelor fizice. Culeţu a declarat pentru Replica: "Am abordat poziţia în faţa ARB şi CSM, în privinţa necesităţii aprobării acestei legi. În principiu, s-a stabilit armonizarea celor patru legi, pentru un singur statut legislativ. ARB a vorbit despre o implicaţie pe partea de bilanţ sau pierderi, invocând faptul că băncile ar pierde astfel un procent de 75%, datorită debitorilor de rea credinţă. Noi am explicat că dorinţa noastră nu este de a crea probleme pentru creditori, întrucât insolvenţa personală va fi stabilită de un judecător. Mai mult, problema este urgent, pentru că peste 715.000 de persoane au depăşit deja peste 30 de zile în materie de restanţe la rate. În concluzie, comisia juridică a Camerei Deputaţilor va armoniza cele patru legi şi va prezenta în cadrul următoarei noastre întâlniri un singur proiect în acest sens". În cadrul unei conferinţe de presă, organizată duminică la sediul partidului, Culeţu a tras un semnal de alarmă, în privinţa datornicilor la bănci: "23,4% dintre români au credite neperformante. O sumă imensă. Oamenii nu mai pot să îşi plătească aceste datorii. Toţi colegii mei din comisia juridică au recunoscut că este o problemă urgentă, stringentă şi că trebuie să o discutăm", a subliniat deputatul.

Ce este şi cui aparţine legea falimentului personal? Cum ajungi infractor!

În colaborare cu mai mulţi colegi, Culeţu intenţionează să implementeze legea insolvenţei persoanelor fizice, întrucât este o promisiune mai veche.

Legea insolvenţei persoanelor fizice este necesară pentru protecţia românilor care au credite la bănci, faţă de presiunea creditorilor bancari, către care nu îşi mai pot permite plata restanţelor, fără să fi ajuns în stare de încetare de plăţi din vina sau culpa lor. Aşadar, legea vine în sprijinul persoanelor care nu mai pot să îşi achite ratele şi nu a celor care nu vor. Proiectul legislativ al lui Culeţu a fost depus şi susţinut în Parlament de alţi 45 de Parlamentari, de la PDL, PP-DD, un deputat PNL, dar şi de Mihai Răzvan Ungureanu. La elaborarea textului a participat şi Gabriel Biriş, avocat şi vicepreşedinte al Forţei Civice. Partea alarmantă a proiectului constă într-un articol care dă fiori datornicilor la bănci: falimentul personal va fi înregistrat în cazierul judiciar. Practic, un insolvent va fi infractor! Aceasta, în contextul în care obiectul cazierului este acela de a nota infracţiunile comise de o persoană, aşa cum se arată în Legea 290/2004. Pe de altă parte, deputatul PSD, Bogdan Diaconu, este iniţiator al unui proiect asemănător. Diaconu propunea la începutul anului o lege privind moratoriul executării silite a datornicilor la creditele ipotecare pe o perioadă de doi ani şi, de aceeaşi facilitate, ar putea beneficia şi cei cu datorii mari la utilităţi. Practic, deputatul PSD impune o perioada de graţie de doi ani, după care achitarea datoriilor se reia din situaţia în care era la momentul aplicării moratoriului. Adaptarea românească a realităţii funcţionale a legilor similare de insolvenţă personală din Statele Unite, Austria, Polonia, Ungaria sau Germania a apărut prima dată în România în anul 2010. Senatorul de Ilfov, Iulian Urban, a propus forma originală a legii falimentului personal. Legea a fost adoptată de Senatul României în martie 2010 şi, de atunci, stagnează în sertarele Camerei Deputaţilor. Astfel, cel mai probabil, datornicii la bănci vor avea de aşteptat mult şi bine legea care îi salvează din ghearele recuperatorilor bancari, întrucât există o sumedenie de proiecte asemănătoare în comisia juridică a Camerei Deputaţilor.

Cum stăm cu datoriile. Constanţa, în top

Podiumul cu cei mai îndatoraţi locuitori la bănci conţine judeţul Constanţa, care ocupă poziţia deloc îmbucurătoare în privinţa creditelor în acordate în moneda naţională: trei. Potrivit datelor emise săptămâna trecută de BNR, valoarea creditelor acordate era, la sfârşitul lunii septembrie a.c., de 3,347 de miliarde de lei, în timp ce, creditele în valută sunt în valoare de 5,079 de miliarde.

Capitala se situează pe primul loc în privinţa creditelor acordate, cu 26,650 de miliarde, credite în lei şi 64,493 de miliarde, în valută, urmat de Cluj, cu 3,606 miliarde credite în lei şi 6,845 miliarde, în valută. În privinţa creditelor acordate în valută, Constanţa se află pe locul 5, devansat de Bucureşti (64,493 de miliarde), Cluj (6,864 de miliarde), Timiş (6,270 de miliarde) şi Iaşi (5,270 de miliarde).

În ultimii 12 ani, datoriile românilor au crescut de 40 de ori! Conform ultimelor date publicate de BNR, rata creditelor neperformante a ajuns în luna august la 21%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2009, când era de doar 7,89%. Rata creditelor neperformante reprezintă ponderea restanţelor de peste 90 de zile din volumul total de credite şi dobânzi aferte acordate de bănci.

Adoptarea, de la 1 octombrie, a prevederilor legii 193/2000, care fac posibilă eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele preformulate este binevenită pentru consumatori. Potrivit acestei legi, o clauză dovedită ca fiind abuzivă într-un contract de adeziune va fi eliminată din toate contractele care o conţin. Practic, consumatorii au libertatea de a denunţa băncile în instanţă şi de a-şi recupera banii pierduţi sub forma diverselor comisioane. De la 1 octombrie, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi asociaţiile de protecţie a consumatorilor care îndeplinesc anumite condiţii de reprezentativitate pot să acţioneze în instanţă pentru eliminarea din contractele bancare a clauzelor abuzive. Pe de altă parte, orice tentativă de promovare a legii insolvenţei persoanelor fizice, a cărei campanie de adoptare a demarat din Constanţa, intitulată de pagina de socializare Facebook "Susţin Legea Falimentului Personal", va fi oprită. Angajamentul este asumat de Guvernul României, cu FMI, pentru o perioadă de doi ani.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369