REPLICA ONLINE CONSTANTA

5.9° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
5.9° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Culmea profesionalismului: Ţiganii din Piaţa Chiliei şi-au luat credite cu acte false de la BCR

Culmea profesionalismului: Ţiganii din Piaţa Chiliei şi-au luat credite cu acte false de la BCR

Replica API 24 februarie 2012 | 00:00 202

Funcţionarii băncii chiar n-au sesizat nimic?!

Funcţionarii băncii chiar n-au sesizat nimic?!

Fraudele bancare au pus în gardă instituţiile de profil, în ultimii ani, care au înăsprit condiţiile şi normele interne. Tot pentru a se proteja, în contextul crizei, băncile au devenit restrictive şi la acordarea creditelor. Afirmaţiile sunt valabile la modul general, în particular însă, avem un exemplu care contrazice aproape tot. Este o ciudăţenie, şi nu vorbim despre o o instituţie bancară de "cartier", ci de un nume puternic, cu rezonanţă în România: BCR, unde împrumuturile bancare se dau după ureche, nici măcar pe ochi pe ochi frumoşi. Nu ştim dacă în toată România este valabilă această concluzie, însă este cert că aşa se petrece la sucursalele BCR Constanţa şi Tulcea! Oamenii legii au descins ieri în mai multe locuinţe din municipiu - Piaţa Chiliei şi una din Valu lui Traian, cetăţenii domiciliaţi aici fiind fericiţii posesori ai unor credite luate cu acte false, "graţie" angajaţilor BCR Constanţa.

În cazul de faţă vorbim de mai multe persoane de etnie romă din cartierul Piaţa Chiliei, care în urma unor descinderi demarate de ofiţerii Serviciului de Investigare a Fraudelor, sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, au fost descoperite cu împrumuturi bancare obţinute cu acte false. 8 persoane au fost reţinute, ieri, pentru înşelăciune şi uz de fals: Derviş Nedret, Devriş Sevda, Iusein Geilan, Iaşar Ali, Iaşar Gemile, Sali Iaşar, Ivanciu Câmpeanu, Dragomir Nagie. Acţiunea a vizat identificarea de documente şi instrumente de falsificare ce au stat la baza încheierii în fals a unor contracte în vederea obţinerii a unor împrumuturi de la diferite unităţi bancare din Constanţa şi Tulcea. Pe parcursul percheziţiilor, poliţiştii au ridicat mai multe contracte de credit bancar, adeverinţe de salarizare şi cărţi de muncă, iar 12 persoane au fost conduse la sediul IPJ Constanţa pentru audieri. Prejudiciul cauzat până la acest moment se ridică la valoarea de 300.000 de euro. În cauză, cercetările se efectuează sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune şi uz de fals, fapte prevăzute şi pedepsite de art. 215 alin. 1,2,3, 5 şi 291 din Codul Penal. Revenind la suspiciunile privind seriozitatea angajaţilor BCR, amintim şi dosarul primarului din comuna Cogealac, Cati Hristu, care, pe parcursul lui 2008, a obţinut bani de la bănci pe baza unor dosare de credite false, întocmite pe numele a zeci de consăteni, susţine Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa. Potrivit rechizitoriului întocmit pe 20.02.2012, alături de Cati Hristu au mai fost trimise în judecată alte 19 persoane, pentru săvârşirea aceleiaşi infracţiuni sau pentru complicitate. Mai mult, gruparea infracţională înfiinţată de Cati Hristu a beneficiat de complicitatea şefei BCR Tulcea, de la care s-au obţinut majoritatea creditelor, aceasta fiind cumnata unuia dintre complicii primarului.

Ce spun reprezentanţii BCR

În ciuda celor expuse mai sus, precum şi a faptului că directoarea BCR Constanţa a fost amendată de procurorul de caz pentru că întârzia să pună la dispoziţie documentele solicitate pentru instrumentarea dosarului privind romii din Piaţa Chiliei, reprezentanţii băncii susţin că normele interne ale instituţiei sunt bine puse la punct! Foarte interesant ce spun reprezentanţii băncii, şi ne întrebăm câte şanse are un cetăţean normal, plătitor de taxe, să acceseze un credit, în faţa unuia din Piaţa Chiliei. Fără a se considera că facem discriminare, ne întrebăm: chiar nu şi-a pus întrebarea nici un angajat al BCR cum şi-au construit romii vilele din Piaţa Chiliei sau dacă acele persoane chiar au locuri de muncă? "Condiţiile de acordare a unui credit bancar sunt foarte riguroase şi cer un număr de documente. Dacă au existat clienţi care să fi format o fraudă pentru a obţine un împrumut, înseamnă că sunt experţi în aşa ceva, nu au venit doar cu buletinul falsificat. Recunosc, sunt scheme prin care o bancă poate fi păcălită. În cazul de faţă, personalul va intra într-o anchetă demarată de echipa antifraudă din cadrul instituţiei noastre, iar dacă se va găsi cineva vinovat, i se va desface contractul de muncă, i se va interzice accesul în bancă rămânând, în continuare, pe mâna organelor abilitate. Trebuie cunoscut faptul că înainte de a respecta legea, angajaţii noştri trebuie să respecte normele interne", a declarat, pentru "Replica" de Constanţa, Ionuţ Stanimir, şef comunicare extenă din cadrul BCR. Vom reveni.

Liliana CHIRU, Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614